خراسان/ باستانشناسان و دانشمندان، تونلها و زمينها را ميکاوند تا به سرنخهايي براي شناخت تاريخ اجدادمان دست پيدا کنند. اما قرار نيست هميشه اين اکتشافات بهدست آنها انجام شود، در تاريخ گاهي اکتشافات بزرگ را افرادي عادي انجام ميدهند. يکي از اين آدمها دختري انگليسي بهنام «دوروتي ايدي» است که سال 1904 در ۳ سالگي از پلههاي خانه به پايين ميافتد. پزشکان از زنده بودنش نااميد ميشوند اما دوروتي نجات پيدا مي کند و اين اتفاق براي هميشه زندگي او را تغيير ميدهد. دوروتي درنتيجه اين اتفاق متوجه واقعيتهايي ميشود که پيش از او کسي به آنها دست نيافتهبود. خواندن داستانش خالي از لطف نيست.
دوروتي و زندگي تازه
دوروتي بعد از رهايي از مرگ، دچار سندروم «لهجه بيگانه» ميشود و با لهجه غريب و رفتار بسيار متفاوتش، پدر و مادرش را شگفتزده ميکند. اما اين همه تغيير نيست. او وقت و بيوقت از پدر و مادرش ميخواهد که او را به خانهاش در مصر برگردانند. يکي از روزها که دوروتي با والدينش به موزه بريتانيا ميرود، بهمحض بازديد از بخش مصر باستان، به سمت عکسي ميدود و با هيجان فرياد ميزند: «اينجا خانه من است! چه بلايي بر سر باغها آمدهاست؟» آن عکس، معبد مصر باستان در دوره فرعون «ستي يکم» بود.
پيش به سوي خانه
دوروتي تا ۱۵سالگي درباره مصر باستان آنقدر مطالعه کردهبود که بهراحتي درباره اين دوره نظر کارشناسي ميداد. استعداد عجيبي در يادگيري زبان هيروگليف مصري داشت و بيهيچ مشکلي نمادها و سمبلهاي مصري را رمزگشايي ميکرد. در رشته تاريخ مصر باستان، تحصيل کرد و در 31سالگي ديگر دوري از خانه را تاب نياورد و راهي مصر شد. وقتي براي اولينبار وارد مصر شد، زمين را بوسيد و گفت که بالاخره به خانهاش برگشته است. دوروتي با يک معلم مصري ازدواج کرد و پسري بهدنيا آورد که نامش را «ستي» (نام فرعون) گذاشت. بعد از اين ، بين مردم با نام امستي (مادر ستي) مشهور شد.
ادعاي عجيب ام ستي
امستي هر روز از اهرام و مقبرههاي مصر باستان بازديد و در گفتوگو با باستانشناسان آنها را مبهوت اطلاعات خود ميکرد. آنها باور نميکردند که اين اطلاعات تنها با مطالعه بهدست آمدهباشد. دوروتي کمکم مدعي شد که نام واقعياش «بنترشت» است و در ۳سالگي او را به معبدي به نام «ابيدوس» سپردهاند و در همانجا بزرگ و راهبه شدهاست. طبق آيينشان هيچگاه نبايد ازدواج ميکرده ولي وقتي بهطور اتفاقي فرعون را ميبيند، به هم علاقهمند ميشوند و چون سوگند ياد کردهبود که ازدواج نکند، هيچگاه به فرعون نميرسد. حالا پس از هزاران سال به ابيدوس بازگشته است. او اين داستان را با چنان جزئياتي تعريف ميکرد که کمتر کسي بهدرستي آن شک ميکرد.
محققان درباره ادعاهاي ام ستي چه ميگويند؟
يک روز امستي به همراه مسئول بخش آثار تاريخي مصر که از ادعاي عجيب او خبر داشت به مقبره «ستي يکم» رفتند و اين فرد تصميم ميگيرد امتحانش کند. از او مي خواهد در تاريکي مطلق نزديک يک ديوار نقاشيشده بايستد و جزئيات روي ديوار را بر اساس ادعايش بيان کند. پيش از اين هيچکس اين ديوار را نديده و هيچ خبر و عکسي هم از آن منتشر نشدهبود. پاسخ درست امستي همه را شگفتزده کرد.
کارشناسان با همه ترديدي که به او داشتند، دليلي براي رد ادعاهاي او پيدا نکردند. امستي، در بسياري از حفاريها مثل جستوجوي مقبره گمشده «نفرتيتي» کمک زيادي کرد و در معبد ابيدويس موفق به کشف تونلهاي زيرزميني و مخفي شد. برخي او را جادوگر ميدانند و گروهي، ديوانهاي که به تاريخ مصر خدمات زيادي کرد. مردم محلي اما کاملا او را باور داشتند و پذيرفتهبودند که او هزاران سال پيش و در دوران فرعون ستييکم زندگي ميکردهاست. با اينکه برخي از گفتههاي امستي بياساس از آب درآمد، با اينحال او هنوز هم معروفترين باستانشناس مصر شناخته ميشود. دوروتي در سال ۱۹۸۱ در ۷۷سالگي و بعد از سالها تحقيق و عشق به مصر باستان درگذشت. ادعاي او را باور کنيم يا نه، هيچکس نميتواند منکر اطلاعات عميق او از مصر باستان شود.
منابع: historicmysteries، ancient-origins
نويسنده : فاطمه قاسمي | مترجم
بازار