پس از کابلهای اینترنتی، کابل برق زیردریایی هم قطع شد
شهر سخت افزار/ قطعی غیرمنتظره کابل برق زیردریایی استلینک ۲ میان فنلاند و استونی، در حالی رخ داده که تنها چند ماه از خرابکاری احتمالی در کابلهای اینترنت زیردریایی میان فنلاند و سوئد میگذرد؛ حوادثی که به نظر میرسد زنگ خطری جدی برای امنیت زیرساختهای حیاتی منطقه بالتیک باشد. آیا این بار نیز پای خرابکاری در میان است؟
در یک نگرانی جدید برای کابل های زیردریایی، امروز کابل برق استلینک ۲ که فنلاند و استونی را به یکدیگر متصل میکند، دچار قطعی غیرمنتظرهای شد. این حادثه در روز کریسمس، ظرفیت انتقال برق بین دو کشور را به ۳۵۸ مگاوات کاهش داد؛ در حالی که این کابل ظرفیت نصبشده ۱۱۰۶ مگاواتی دارد.
هرچند نخستوزیر فنلاند، پتری اورپو، اعلام کرد این قطعی بر تأمین برق کشور تأثیری نداشته، این رویداد نگرانیها را درباره احتمال خرابکاری افزایش داده است، بهویژه پس از حوادث مشابه در کابلهای اینترنتی زیردریایی میان فنلاند و سوئد.
تنشهای منطقهای و اهمیت کابلهای زیردریایی
اپراتور ملی انتقال برق فنلاند، فینگرید، اعلام کرد که در زمان وقوع حادثه، حدود ۶۵۸ مگاوات برق از فنلاند به استونی منتقل میشده است. همچنین، اپراتور انتقال برق استونی، الرینگ، این حادثه را تأیید کرده اما از هرگونه اختلال در تأمین برق کشور گزارشی نداده است.
کابلهای استلینک ۱ و ۲ که بین فنلاند و استونی زیر دریای بالتیک قرار دارند، ارتباط برق این دو کشور را برقرار میکنند. استلینک ۱ با ظرفیت ۳۵۰ مگاوات در غرب هلسینکی و تالین و استلینک ۲ با ظرفیت ۶۵۰ مگاوات در شرق این شهرها واقع شده است. جالب توجه است که امسال استلینک ۲ برای چند ماه به دلیل تعمیرات از دسترس خارج بود و در ماه سپتامبر دوباره به خدمت بازگشت.
آرتو پاهکین، مدیر عملیات فینگرید، با اشاره به این موضوع اعلام کرد که احتمال خرابکاری را نمیتوان نادیده گرفت. او افزود: «امکان خرابکاری وجود دارد، اما در حال بررسی جامع حادثه هستیم و پس از شناسایی علت، اطلاعات بیشتری ارائه خواهیم داد.» همچنین نخستوزیر فنلاند در پلتفرم X (توییتر سابق) نوشت: «مقامات همچنان در ایام کریسمس در آمادهباش قرار دارند و مشغول بررسی موضوعاند».
دریای بالتیک که کشورهای عضو ناتو آن را احاطه کردهاند، میزبان کابلهای متعددی است که نقش حیاتی در ارتباطات، انتقال دادهها و تجارت برق دارند. با وجودی که این کابلها معمولاً روی نقشههای دریانوردی مشخص شدهاند تا کشتیها هنگام انداختن لنگر از آنها دوری کنند، آسیبهای تصادفی به این کابلها اگرچه نادر است، اما بیسابقه نیست.
با این حال، تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و تنشهای رو به افزایش در اروپا، حساسیتها را نسبت به این زیرساختها افزایش داده است. حادثه اخیر کابلهای اینترنتی زیردریایی بین فنلاند و سوئد نیز این نگرانیها را تشدید کرده است. از آنجا که روسیه نیز به دریای بالتیک دسترسی مستقیم دارد، احتمال انجام عملیات خرابکارانه در این منطقه وجود دارد.