ديجي کالا/ در چند سال گذشته شاهد روند نگرانکننده افزايش پيوسته قيمت گوشي هاي هوشمند بودهايم. حالا وضعيت به جايي رسيده که وقتي يک پرچمدار جديد معرفي ميشود، بهصورت ناخودآگاه انتظار داريم قيمت آن بيشتر از ۱۰۰۰ دلار باشد. تا همين چند سال قبل، کاربران با پرداخت مبلغ حدود ۶۵۰ دلار ميتوانستند بهترين گوشيهاي اپل و سامسونگ را خريداري کنند ولي حالا براي خريد چنين گوشيهايي بايد حدود ۱۰۰۰ دلار بپردازيد. اما اين افزايش قيمت مطمئنا به اين دليل نبوده که کاربران به پرداخت پول بيشتر علاقه پيدا کردهاند؛ پس چرا چنين روندي پديد آمده است؟
در رابطه با روند افزايش قيمت گوشي هاي هوشمند فقط نميتوان به يک دليل روشن اشاره کرد و در عوض براي اين موضوع عوامل زيادي نقش دارند که در ادامه به برخي از مهمترين آنها ميپردازيم.
۱. آمار فروش گوشيهاي هوشمند رو به کاهش است
تقريبا در دو سال گذشته، آمار فروش جهاني گوشيهاي جهاني بهطور پيوسته در حال کاهش بوده است. دليل اصلي اين اتفاق هم اين است که در بيشتر بازارها، يا حداقلهاي بازارهايي که بيشترين درآمد را به ارمغان ميآورند، گزينههاي مختلف به شدت زياد شده و با توجه به بهبود کيفيت و عملکرد انواع گوشيها، کاربران براي مدت بيشتري از گوشيهاي خود استفاده ميکنند. اما سرمايهگذاران فقط به دنبال سود بيشتر هستند و به همين خاطر شرکتهاي سازنده با افزايش قيمت گوشي هاي هوشمند، سود دريافتي حاصل از فروش اين گجتها را افزايش ميدهند.
اگرچه اين رويکرد تا حدي جوابگو است، ولي وقتي که قيمت از يک حدي بالاتر ميرود، شمار بيشتري از کاربران ترجيح ميدهند که به اين زوديها گوشي خود را تعويض نکنند و حداقل براي ۲ سال از آن استفاده کنند.
۲. بسياري از کاربران بهندرت قيمت گوشي را به صورت يکجا ميپردازند
اپراتورهاي مخابراتي بسياري از کشورها طرحهاي خريد جذابي براي فروش انواع و اقسام گوشيها در نظر ميگيرند و در کل بخش زيادي از کاربران کشورهاي پيشرفته ترجيح ميدهند گوشي جديد خود را بهصورت قسطي خريداري کنند. همين رويکرد باعث ميشود که افزايش قيمت گوشي براي چنين افرادي چندان به چشم نيايد. وقتي که قيمت گوشي جديد نسبت به نسل قبلي خود ۲۰۰ دلار گرانتر ميشود، اين ۲۰۰ دلار در دوران ۲۴ ماهه پرداخت قسط براي کاربر موردنظر به معناي پرداخت ماهانه ۸ دلار است که پول بسيار اندکي محسوب ميشود. به همين خاطر دو سال بعد از اين خريد، وقتي او ميخواهد گوشي جديدي را خريداري کند، باز هم افزايش قيمت چندان به او فشار نميآورد.
۳. افزايش کيفيت گوشيهاي ميانرده و بالارده
در گذشته، اگر به دنبال گوشي داراي عملکرد مناسب و بدون ضعف بوديد، چارهاي جز خريد پرچمداران نداشتيد. اما حالا، تقريبا تمام گوشيهاي ميانرده و بالارده براي اکثريت کاربران از ويژگيها و عملکرد مناسبي بهره ميبرند. به همين خاطر، سازندگان براي شاخصتر کردن پرچمداران، به بهرهگيري از روشهاي جديدي روي آوردند. به همين دليل روزبهروز ويژگيهاي پر زرقوبرق بيشتري مانند دوربينهاي چندگانه، شارژ بيسيم، مواد جديد و حتي رنگهاي جذاب بدنه به اين گوشيها راه پيدا ميکند. با وجود تمام اين تلاشها، به نظر ميرسد شرکتهاي سازنده ديگر بيش از اين نميتوانند قيمت گوشي هاي هوشمند را افزايش بدهند.
آيا قيمت گوشي ها باز هم امکان افزايش دارند؟
اپل نخستين شرکت معروفي بود که گوشي پرچمدار ۱۰۰۰ دلاري را روانهي بازار کرد و اگرچه اين رويکرد در آن زمان بسيار تعجبآور بود اما خيلي زود به يک استاندارد بدل شد. سامسونگ و هواوي که مهمترين رقباي اپل محسوب ميشوند، خيلي زود گوشيهاي هزار دلاري خود را معرفي کردند. متأسفانه، اين شرکتها به همين قيمت هم بسنده نکردند و باز هم قيمت گوشي ها را افزايش دادند.
در حال حاضر، قيمت پايه آيفون XS مکس و گلکسي نوت ۱۰ پلاس ۱۰۹۹ دلار است. چنين رويکردي شايد نشان دهد که شرکتها خواستار ادامه افزايش قيمت گوشي هاي هوشمند هستند. اما بر اساس دادههاي منتشر شده، کاربران نسبت به قيمت بسيار بالاي پرچمداران چندان دل خوشي ندارند.
در رابطه با اپل، اين رفتار کاربران بهصورت آمار فروش خود را نشان داده است. ارزانترين آيفون جديد يعني آيفون XR فروش بسيار بيشتري نسبت به دو مدل ديگر ۲۰۱۸ دارد. آيا اين فروش بيشتر به کيفيت بسيار خوب آيفون XR نسبت به قيمت آن برميگردد يا خريداران اعتقاد دارند که ۱۰۰۰ دلار براي خريد يک آيفون مبلغ بسيار زيادي به حساب ميآيد؟ گويا به نظر تعداد زيادي از خريداران آيفون، اين تفاوت قيمت ارزش تفاوت در ويژگيهاي آنها را ندارد.
در سمت سامسونگ، اوضاع کمي فرق دارد. بزرگترين و گرانترين گوشي خانواده اس ۱۰ يعني اس ۱۰ پلاس، در حقيقت پرفروشترين عضو اين خانواده محسوب ميشود. لازم به ذکر است که تعداد زيادي از خريداران گوشيهاي سامسونگ معمولا اين گجتها را در طرحهاي تخفيفي خريداري ميکنند و بهعنوان مثال ميتوان اين گوشي را با قيمت ۸۰۰ دلار پيدا کرد.
و حالا، سامسونگ تصميم گرفته مدل استاندارد گلکسي نوت ۱۰ را عرضه کند که مدل کوچکتر و ارزانتر مدل پلاس است و ۵۰ دلار پايينتر از هزار دلار قيمت دارد. اين حرکت سامسونگ دو نتيجه دارد. اول از همه، قيمت آن را از هزار دلار معروف پايينتر تعيين کرده و به نوعي روند افزايشي قيمت گوشي هاي پرچمدار را معکوس کرده است. دوما سامسونگ بدون نگراني خاصي ميتواند قيمت مدل پلاس را بالاتر تعيين کند و ويژگيهاي جذابتري براي آن ارائه کند. زماني که يک شرکت گزينه جذاب با قيمت استاندارد را عرضه ميکند، همان شرکت بدون نگراني در مورد افزايش قيمت ميتواند مدل همهفنحريفي را براي کاربراني که همواره به دنبال بهترين بهترينها هستند، عرضه کند.
وانپلاس هم در مورد جديدترين گوشي خود چنين رويکردي اتخاذ کرده است. مدل استاندارد وانپلاس ۷ براي افرادي است که ميخواهند پرچمدار داراي قيمت مناسبي را خريداري کنند. با اين کار، وانپلاس مشتريان وفادار خود را از دست نميدهد. در اين ميان، مدل ۷ پرو را براي کاربراني عرضه کرده که مثلا نمايشگر ۹۰ هرتز و دوربين سهگانه براي آنها جذابيت و اهميت زيادي دارد. احتمالا تا مدتي ديگر، مدل پرو وانپلاس هم به قيمت ۹۹۹ دلاري ميرسد.
اما اگر فکر ميکنيد که شرکتها به حداکثر قيمت ۱۱۰۰ دلاري بسنده ميکنند و قيمتها ديگر افزايش پيدا نميکند، پس احتمالا با ديگر ترفندهاي مربوط به افزايش قيمت آشنايي نداريد.
فناوري ۵G؛ جديدترين ترفند براي افزايش قيمت
فناوري ۵G هنوز در اول راه به سر ميبرد و به همين خاطر شرکتها از آن بهعنوان يک ويژگي بسيار خاص و پر زرقوبرق ياد ميکنند و براي ارائهي آن، خواستار دريافت پول بيشتري از مشتري هستند. در زماني که شرکتها بهدنبال بهانهاي براي افزايش قيمت گوشي ها ميگردند، فناوري ۵G يک بهانه ايدئال براي آنها محسوب ميشود. گوشيهاي پرچمدار مبتني بر اين فناوري در سال ۲۰۱۹ حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ دلار گرانتر از مدل معمولي خود هستند.
سوالي که مطرح ميشود اين است: آيا شرکتهاي سازنده اين قيمت هنگفت را در زماني که فناوري ۵G همهگير ميشود، همينقدر بالا نگه ميدارند؟ يا اينکه با کاهش هزينه قطعات ۵G، قيمت گوشيهاي مبتني بر اين فناوري هم به حدود قيمت مرسوم فعلي برميگردند؟
با توجه به اينکه در زمينهي قيمتها بين شرکتهاي مختلف رقابت زيادي وجود دارد، به نظر ميرسد شاهد تحقق گزينه دوم باشيم. بنابراين لازم نيست چندان نگران باشيد، در چند سال آينده ميتوانيد با پرداخت حدود ۱۰۰۰ دلار پرچمدار پيشرفته مجهز به فناوري ۵G خريداري کنيد. با اين حال، شرکتها ميخواهند با ارائهي يک فناوري جديد، مشتريان را به پرداخت مبالغ بسيار بيشتري ترغيب کنند.
گوشيهاي تاشو قيمت را تا حد زيادي بالاتر ميبرند
در حال حاضر، گوشيهاي تاشو اصلا وضعيت خوبي ندارند. در حقيقت، با وجود اينکه چند مدل از آنها معرفي شده است، ولي در بازار تقريبا هيچ اثري از آنها ديده نميشود. ولي بايد بگوييم که دير يا زود، سيلي از اين گوشيها روانهي بازار ميشوند و براي آنها بايد انتظار قيمتهاي هنگفتي را داشته باشيم. در حال حاضر ميدانيم که گوشيهاي تاشو هواوي و سامسونگ با قيمت حدودا ۲۰۰۰ دلاري به زودي روانهي بازار ميشوند.
زماني که گوشيهاي تاشو بهعنوان بخش تازهاي از گوشيهاي هوشمند تثبيت بشوند، قسمتي از بازار را از آن خود ميکنند. اين يعني آنها احتمالا به دو سمت حرکت ميکنند. از يک طرف، گجتهاي مبتني بر نمايشگرهاي انعطافپذير مانند گوشيهاي معمولي، ارزانتر و همهگيرتر ميشوند. از طرفي ديگر، اين گجتها فرصت طلايي براي شرکتهاي سازنده فراهم ميکنند که بتوانند گجتهاي بسيار قدرتمندتري را روانهي بازار کنند. گوشيهاي تاشو اندازه و شکل و شمايلهاي مختلفي دارند و همين فرصت ايدئالي براي شرکتهاي سازنده است که بتوانند انواع و اقسام ايدههاي نوآورانه را عملي کنند.
به همين خاطر شايد در چند سال آينده، گجتهاي تاشو برخي از برندها در همين حدود ۲۰۰۰ دلار يا حتي فراتر از ۲۵۰۰ دلار روانهي بازار خواهند شد.
پاسخ نهايي
بنابراين اگر بخواهيم بهصورت مختصر و مفيد جواب سؤال اصلي اين مطلب را مطرح کنيم، بايد بگوييم که افزايش قيمت گوشي هاي هوشمند امکانپذير است. با اين حال، بخشي از اين موضوع به وضعيت فعلي گوشيهاي هوشمند برميگردد که در حال پشت سر گذاشتن دگرديسي هستند و شکل و شمايل و ويژگيهاي جديد آنها هم هزينهبر است. اما در همين حين، براي طرفداران پروپاقرص گوشيهاي پرچمدار بايد بگوييم که در چند سال آينده هم با پرداخت ۱۰۰۰ دلار ميتوانيد پرچمداران جذابي را خريداري کنيد.
رقابت شديد ميان شرکتهاي سازنده و واقعيات بازار جهاني، در نهايت به نفع مصرفکنندگان است. علاوه بر اين، اگر اهل خريد گوشيهاي ميانرده و پايينرده هستيد، در اين قسمت از بازار شرکتها سود کمتري دريافت ميکنند و از طرف ديگر کيفيت قابل توجهي را براي کاربران به ارمغان ميآورند. در حال حاضر، بسياري از شرکتها براي انواع کاربران گوشيهاي متعددي را توليد ميکنند و با هر بودجهاي که داريد، دست شما براي خريد گوشي جديد کاملا باز است. به همين خاطر روي هم رفته، اگرچه به نظر ميرسد گوشيها روزبهروز گرانتر ميشوند، ولي اوضاع اصلا بد نيست و روزبهروز گزينههاي جذابتري براي انواع و اقسام بودجهها ارائه ميشود.
بازار