اطلاعات جدید درباره پردازنده ۱۶ هستهای Ryzen 9 4950X منتشر شد



مجله ديجي کالا/ گزارشهاي جديد نشان ميدهند که نسل جديد پردازندههاي AMD داراي فرکانس کاري بيشتري نسبت به نسل قبلي خود هستند. اطلاعات منتشر شده توسط (Igor’s Lab) حاکي از فرکانس کاري بيشتر در پردازندهي پرچمدار نسل چهارمي تيم قرمز يعني Ryzen 9 4950X هستند.
در اين گزارشهاي جديد که به احتمال بالا مربوط به پردازندهي Ryzen 9 4950X هستند شاهد اطلاعات منتشر شده از دو پردازنده هستيم. در پردازندهي اول که به نظر ميرسد نمونهي اوليه از اين پردازندهي پرچمدار باشد فرکانس کاري پردازنده در بيشترين حالت به ۴٫۸ گيگاهرتز ميرسد. در نمونهي بعدي، که احتمالا به پردازندهي نهايي هم نزديکتر است، اطلاعات منتشر شده پردازندهي را نشان ميدهند که فرکانس کاري آن در بالاترين حالت به عدد ۴٫۹ گيگاهرتز ميرسد.
در گزارش منتشر شده آمده است که، اين پردازنده داراي OPN Code: 100-000000065-04_ 46/36 _Y است. اين کد با توجه به اطلاعات قبلي مربوط به پردازندهي Ryzen 9 4950X است که در آن از ۱۶ هسته و ۳۲ رشته استفاده شده است. اطلاعات منتشر شده راجع به نمونهي دوم اين پردازندهي تازه نفس نشان ميدهند که اين پردازنده داراي فرکانس کاري ۳٫۷ گيگاهرتز در حالت پايه و بيشترين فرکانس کاري ۴٫۹ گيگاهرتز است. البته گزارشهاي ديگري هم از نمونههاي اوليه در دست توسعه اين پردازنده، فرکانسهاي کاري ۳٫۶ و ۴٫۶ گيگاهرتز را براي پردازندهي Ryzen 9 4950X متحمل ميدانند.
اگر بخواهيم که اطلاعات منتشر شده در رابطه با دو نمونهي اوليه از پردازندهي Ryzen 9 4950X با يکديگر مقايسه کنيم بايد بگوييم که در نمونهي جديدتر (نمونهي دوم) شاهد افزايش ۲۰۰ مگاهرتزي در حالت پايه و ۱۰۰ مگاهرتزي در ماکزيمم فرکانس کاري پردازنده هستيم. در مقايسه با پرچمدار نسل قبلي يعني Ryzen 9 3950X، نمونهي دوم داراي ۲۰۰ مگاهرتز فرکانس کاري بيشتر چه در حالت پايه چه در حالت ماکزيمم خود است. اگرچه اين اعداد و ارقام جديد بسيار چشمگير هستند اما بايد به اين نکته هم توجه کرد که اين پردازندهي جديد هنوز در حال توسعه است.
باتوجه به اطلاعت منتشر شده از نمونههاي مختلف اين پردازنده، هنوز زود است که بگوييم پردازندهي نهايي از چه فرکانس کاري بهره ميبرد. اما با توجه به رسيدن ماکزيمم فرکانس کاري به عدد ۴٫۹ گيگاهرتز ميتوان اميدوار بود که تيم قرمز حتي از فرکانس ۵ گيگاهرتز در نسخهي نهايي اين پردازنده استفاده کند.
در نسل جديد پردازندههاي AMD شاهد استفاده از معماري ZEN 3 هستيم که در مقايسه با معماري سري اوليه اين پردازندهها يعني ۱ ZEN داراي بهبودهايي مانند تعداد چرخههاي (IPC) بسيار بيشتر، فرکانس کاري بالاتر و بازدهي بيشتري را ارائه ميدهد.
در کنار اين ويژگيهاي معماري جديد، شرکت AMD تأييد کرده است که استفاده از معماري جديد باعث بهره بردن پردازندههاي جديد از تعداد هستههاي پردازشي بيشتري در مقايسه با نسلهاي پيشين آنها ميشود. برخي شايعات منتشر شده در رابطه با اين معماري نشان ميدهند که، پردازندههاي داراي اين معماري ۱۷% تعداد چرخه بيشتر را در کنار ۵۰% درصد توان پردازشي بالاتر در «واحد مميز شناور» (floating-point) را ارائه ميدهند و در آنها از حافظه «کش» (Cache) با طراحي جديد استفاده شده است.
در سري پردازندههاي EPYC شرکت AMD هم شاهد استفاده از حافظه کش با طراحي جديد خواهيم بود که باعث ميشود هستههاي در حال پردازش اين پردازندهها از حافظهي کشي دو برابري در مقايسه با پردازندههاي داراي معماري ZEN 2 بهرهمند باشند.
انتظار ميرود که نسل جديد پردازندههاي AMD داراي فرکانس کاري بيشتر، در حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ مگاهرتز، باشند. اين افزايش فرکانس باعث ميشود که از لحاظ فرکانس کاري فاصلهي ميان اين نسل از پردازندههاي تيم قرمز و نسل دهم از پردازندههاي تيم آبي (اينتل) کم شود.
استفاده از معماري ZEN 3 باعث ميشود که نسل جديد از سرعت و بازدهي بيشتري برخوردار باشد. AMD ميخواهد که پردازندههاي نسل جديد اين شرکت ار به پردازندههاي انقلابيتري در مقايسه با نسل سوم تبديل کند.
يک نکته قابل توجه در اين نسل جديد پردازندههاي AMD، استفاده از سوکت AM4 در اين پردازندهها است. به نظر ميرسد که اين پردازندهها آخرين نسل از پردازندههايي باشند که از اين سوکت جهت اتصال به مادربورد در آنها استفاده ميشود و AMD استفاده از سوکت جديد AM5 را براي نسلهاي بعدي پردازندهها خود نگه داشته است. از ويژگيهاي سوکت AM5 ميتوان به پشتيباني از DDR5 و USB4 اشاره کرد.
براي مقايسه بايد بگوييم که پردازندههاي جديد AMD رقيب قدرتمندي براي نسل بعدي پردازندههاي اينتل به نام Rocket Lake خواهند بود. هم اکنون هم پردازندههاي نسل سوم AMD به خوبي توان رقابت با پردازندههاي نسل دهمي اينتل را به نام Comet Lake را دارند. به احتمال بالا اينتل در نسل يازدهم پردازندههاي خود از معماري جديد (بر پايه ۱۴ نانومتر) استفاده خواهد کرد تا بتواند دوباره بازگشت شکوهمندي را به بازار پردازندههاي دسکتاپ داشته باشد.
قبل از اينکه بخواهيم نسل يازدهم پردازندههاي اينتل را رقيب نسل جديد پردازندههاي AMD بناميم بايد با استفاده از اطلاعات منتشر شده ارزيابي را از عملکرد پردازندههاي Rocket Lake اينتل داشته باشيم. در حال حاضر پردازندههاي نسل سوم AMD که از معماري ZEN 2 بهره ميبرند در مقايسه با پردازندههاي نسل يازدهم اينتل هم حرفهايي را واسه گفتن دارند و پيش بيني ميشود که با معرفي نسل چهارم پردازندههاي AMD فاصله ميان پردازندههاي تيم قرمز و تيم آبي از چيزي که الان هم هست بيشتر شود.