جنگ سرد رمزارزها


زوميت/ مدتي است بين ايالات متحده و چين براي برتري در حوزهي بلاکچين و رمزارز، رقابتي شکل گرفته که هرروز در حال جديتر شدن است.
در بهترين حالت، ميتوان روابط ايالات متحده و چين را «يخزده» توصيف کرد. اولين و دومين اقتصاد بزرگ جهان، بهطور فزايندهاي در حوزههاي مختلف از امور مالي و هوش مصنوعي گرفته تا مخابرات با يکديگر به مشکل برخوردهاند.
طبق گزارش Decrypt، اين دو کشور همچنين به دليل رفتار چين با همسايگان خود، بهويژه تايوان، از لحاظ ديپلماتيک درگير شدهاند. چين اين کشور جزيرهاي را استاني جداشده ميداند که بايد به حوزه نفوذ آن کشور بازگردد، درحاليکه ايالات متحده تايوان را بهعنوان يک کشور مستقل به رسميت ميشناسد و به آن کمک ميکند تا در برابر تجاوز خارجي (و بهطور خاص، چين) مقاومت کند. اخيرا، اين اختلاف عقيده به منطقهي مورد مناقشه اسپارتلي گسترش يافته است که گروهي از جزاير خالي از سکنه در درياي جنوب چين هستند.
در نتيجهي کشف انبوهي از نفت در بستر دريا، چين با قرار دادن پايگاههاي نظامي در اين جزاير، بهطور فعال مرزهاي بينالمللي خود را گسترش داده است. اين امر منجر به درگيريهاي پيدرپي با کشورهاي همسايه شده و دولتمردان اين کشور دربارهي درياي چين جنوبي نيز ادعاهايي دارند. ايالات متحده اين اقدامات را محکوم کرده است.
در فناوري، وقتي صحبت از 5G ميشود، رقابت چشمگيري بين اين دو کشور وجود دارد. عرضه شبکه 5G هواوي که برخي ادعا کردند ترفند دولت چين براي جاسوسي رقبا است، در اروپا با فشار ناظران ايالات متحده مواجه شد که براي جلوگيري از زيرساختهاي ديجيتال متحدان ايالات متحده لابي کردند.
گسترش قابليتهاي هوش مصنوعي چين، فناوريهاي تشخيص چهره، توليد خودروهاي الکتريکي و تسلط بر بازار صفحه خورشيدي، موجب شده است که اين کشور به يکي از سرسختترين رقباي ايالات متحده تبديل شود و حتي در بعضي موارد از رقيب خود پيشي بگيرد. مطمئنا کشوري مانند ايالات متحده نميتواند جلوي چنين مسائلي بدون واکنش باقي بماند.
يکي از جبههاي جنگ سرد فناوري ايالات متحده و چين که اخيراً در حال گرم شدن است، مسئله تسلط بر صنعت بلاکچين و رمزارز خواهد بود.
کسبوکارهاي ايالات متحده خود را بهعنوان ارکان اصلي جامعه رمزارز تثبيت کردهاند؛ اما در مورد دولت ايالات متحده نميتوان چنين ادعايي کرد. درحاليکه ايالات متحده در دنياي بيت کوين، بلاکچين و فناوري دفتر مرکزي غير متمرکز رويکرد محتاطانهاي دنبال کرده، چين پيشقدم شده است.
اما اين مسئله و جدال بيپايان ايالات متحده و چين براي آينده بلاکچين و در واقع آينده مالي چه معنايي دارد؟
تسلط چين بر استخراج بيت کوين
بيت کوين طي دهه گذشته، بهعنوان يک شبکه جهاني غير متمرکز طراحي شده است که به هر کسي و در هر مکاني امکان مشارکت ميدهد. هنگامي که به تصوير کلي اين بخش از دنياي فناوري نگاه ميکنيم، حداقل در بخش استخراج يا ماينينگ اين امر صدق ميکند.
در سال ۲۰۲۰، چين تقريباً ۸۰ درصد از قدرت پردازش جهاني را که شبکه بيت کوين را اداره ميکند، کنترل ميکرد؛ به اين معني که اکثر معاملات جهاني بيت کوين از طريق دستگاههاي موجود در اين کشور انجام ميشود.
اما دليل اين کار چين چه بود؟ داشتن برق ارزان و دسترسي به جديدترين و بهترين در سختافزارهاي استخراج پاسخ اين سؤال است.
ماينرهاي بيت کوين در چين با تعداد بسيار زياد در نزديکي نيروگاههاي زغالسنگ يا برق آبي، بهويژه در مکانهايي مانند مغولستان داخلي و استان يوننان يافت ميشوند. اين استراتژي به ماينرهاي رمزارز امکان ميدهد تا هزينههاي عملياتي خود را به حداقل برسانند؛ زيرا جستوجوي اين نوع ارز به توان زيادي نياز دارد. در واقع چين با چنين روندي توانسته است بر رقباي خود که در مناطقي با قيمت انرژي بالا هستند، برتري داشته باشد؛ اما دولت چين ميتواند از اين مزيت به روشهايي که ساير کشورها نميتوانند، براي اعمال نفوذ بر شبکه استفاده کند.
امين گون سيرر، دانشمند علوم رايانه ترک-آمريکايي و مديرعامل Ava Labs، يک شرکت تازه تأسيس مالي غير متمرکز، معتقد است که دولت چين ميتواند در صورت تمايل از ماينرها براي مسدود کردن معاملات برخي کيف پولها استفاده کند. وي به وال استريت ژورنال گفت:
اين يک مسئله عظيم است. اين ماينرها ميتوانند دستوراتي را دريافت کنند که آنها را مجبور ميکند به روشي خاص اقدام کنند. دولت چين ميگويد پول در آدرسهاي خاص نبايد جابهجا شود و ماينرهاي رمزارز را مجبور ميکند معاملات خاصي را انجام ندهند؛ بنابراين آنها ميتوانند بهطور انتخابي کاربران خاصي از بلاکچين را سانسور کنند.
همين حقيقت باعث شد که دولت ايالات متحده تلاش کند بخشي از تسلط ماينرهاي چيني به بازار جهان را باز پس بگيرد و هنوز در حال تلاش کردن است. Core Scientific، شرکت آمريکايي که در ايالات متحده استخراج بيت کوين انجام ميدهد، صدها ميليون دلار سرمايه براي تأسيس ماينر در کارخانههاي بلااستفاده در سراسر ايالات متحده جمعآوري کرده است. ديگران نيز به اين شرکت پيوستهاند.
در اين ميان، Marathon Patent Group که در مونتانا و داکوتاي شمالي در حال ماين کردن است، در اوايل سال ۲۰۲۱ شاهد افزايش ۹ برابري سهام خود بوده و Riot Blockchain، رقيب آن در خارج از ايالت نيويورک، از سرمايهگذاري قابل توجهي برخوردار شده است.
اين شرکتها سهم بازار خود را نسبت به استخراج بيت کوين افزايش دادهاند؛ اما هنوز مسيري طولاني در پيش است که بايد در آن ثابتقدم باشند. مغولستان داخلي، قطب ماينرهاي بيت کوين، ۸ درصد از قدرت محاسبات مورد نياز براي اجراي بلاکچين جهاني را به خود اختصاص داده است. اين بيشتر از توان محاسباتي فعلي اختصاصيافته به بلاکچين در ايالات متحده است.
پريان بورينگ، رئيس اتاق تجارت ديجيتال ايالات متحده، درباره شرايط فعلي رمزارز گفت:
يک مسابقه جديد به وجود آمده. اين رقابت براي ايجاد فضاي مجازي در ساخت و کنترل سيستمها و حاکميت است که اقتصاد ديجيتال را قدرت ميبخشد.
با جذب کشورهاي مختلف به دنياي ارز ديجيتال، آنهايي که ميتوانند بيشترين تأثير را مانند بيت کوين در استخراج داشته باشند، از مزايايي برخوردار خواهند شد.
کريس لارسن، بنيانگذار ريپل، در بخشي از توضيحات خود نوشت:
حداقل ۶۵ درصد استخراج رمزارز در چين متمرکز است، اين بدان معنا است که دولت چين اکثريت لازم براي کنترل اين پروتکلها را دارد و ميتواند بهطور مؤثر معاملات را مسدود يا معکوس کند ... جنگ سرد فناوري اينجا است و ايالات متحده برنده ميدان نيست.
اما اين تنها عرصهاي نيست که چين به دنبال سلطه بر ايالات متحده است.
يوان ديجيتال چين
ارز ديجيتال بانک مرکزي (CBDC) به موضوعي داغ براي چندين کشور در سراسر جهان، بهويژه چين تبديل شده است. يوان ديجيتال اين کشور در مرحله آزمايش پيشرفته است. بيش از ۱۰۰ هزار نفر در چين يک اپليکيشن تلفن همراه از بانک مرکزي بارگيري کردهاند که به آنها امکان ميدهد مقادير کمي پول نقد ديجيتال دولتي را در مکانهاي مختلفي از جمله فروشگاههاي چيني استارباکس و مک دونالد خرج کنند. در همين حال، ايالات متحده هنوز در مراحل اوليه عموميسازي و افزايش درک مردم کشورش به نسخه خود از رمزارز است.
اما هدف چين براي ارز ديجيتال منحصربهفرد، فراتر از در دسترس قرار دادن آن براي شهروندان به منظور خرج کردن روزانه، اين است که سرانجام موقعيت برجسته دلار ايالات متحده بهعنوان ارز ذخيره جهان را به چالش بکشد.
فايننشال تايمز با انتشار مقالهاي به اين مسئله اشاره کرد:
توسعه سريع ارز ديجيتال بانک مرکزي در چين ميتواند نظم پولي جهاني را برهم بزند.
در ادامه مقاله گفته شد که يوان ميتواند «شبکههاي پرداخت مرزي رقيب غرب مانند سوئيفت را که ايالات متحده براي اجراي تحريمها استفاده کرده است» دور بزند.
الکس تپسکات، يکي از نويسندگان کتاب انقلاب بلاکچين، ميگويد:
چين در آستانه راهاندازي ارز ديجيتال خود است؛ درحاليکه حداقل در اين مورد، ايالات متحده حتي نميتواند قدمهاي اوليه خود را بهدرستي بردارد. دو ديدگاه موجود درباره ارزهاي ديجيتال بانک مرکزي نميتواند تفاوت بيشتري داشته باشد. ايالات متحده ميخواهد از دلار آمريکا بهعنوان ارز ذخيره جهاني محافظت کند؛ اما چين ميخواهد مدل اقتصادي خود را به سراسر جهان صادر و کنترل داخلي را تقويت کند.
بهطور گستردهتر، نوآوري چين در فضاي بلاکچين به اين غول آسيايي کمک ميکند از رقيب خود جلو بزند. بانک The People چين بهتنهايي بيش از ۸۰ اختراع ثبتشده مربوط به ارز ديجيتال ثبت کرده است. حتي برخي در ايالات متحده زنگ خطر مربوط به افزايش شکاف بين دو کشور را به صدا درآوردهاند.
اتاق تجارت ديجيتال ايالات متحده سال گذشته در مقالهاي هشدار داد:
براي سياستگذاران آمريکايي و غربي بسيار مهم است که درک کنند چقدر چين و ساير کشورها از ارزهاي ديجيتال و فناوري بلاکچين بهصورت جدي استفاده ميکنند. هوشياري در مورد آنچه ميتوان از کساني که بهدنبال تسلط در فضاي مالي هستند انتظار داشت، امر مهمي است؛ همچنين بايد پيامدهاي اين اتفاقات روي سيستم مالي و پولي بينالمللي و از آن مهمتر دلار ايالات متحده که بهعنوان واحد پول هژمونيک جهان شناخته ميشود بسيار مهم و حياتي تلقي ميشود.
اما ممکن است خيلي دير شده باشند. يک سال قبل از گزارش اتاق تجارت ديجيتال، شي جين پينگ، رئيس جمهوري خلق چين به قدرتمندترين نهاد سياسي اين کشور گفت دستيابي به مزيت در بلاکچين براي موفقيت آينده اين کشور بسيار مهم است. وي در بخشي از حرفهاي خود اعلام کرد:
قدرتمند کردن تحقيقات اساسي، تقويت توانايي اصلي نوآوري و تلاش براي اينکه چين بتواند در زمينه ظهور بلاکچين موقعيت پيشرو را به دست آورد، قلههاي مهم نوآوري را فتح و مزاياي جديد صنعتي کسب کند، امري ضروري است.
ايالات متحده زماني براي از دست دادن ندارد و بايد خود را کاملا براي جلو زدن از رقيب سرسختش متمرکز کند؛ اما سؤال اصلي اين است: آيا ايالات متحده ميتواند گوي رقابت را از چين بربايد و در صدر جدول ارزهاي ديجيتال قرار بگيرد؟
نظر شما همراهان دربارهي اين مسئله چيست؟ آينده ارز ديجيتال را چگونه پيشبيني ميکنيد؟