
آیفون ۱۳ پرو مکس در مقابل گلکسی S21 اولترا





مجله ديجي کالا/ در اين مطلب با توجه به شايعات و خبرهايي که پيرامون گوشي آيفون ۱۳ پرو مکس وجود دارد به مقايسهي آن با قدرتمندترين پرچمدار سامسونگ يعني گلکسي S21 اولترا ميپردازيم تا ببينيم تفاوت بين پرچمدارهاي دو شرکت بزرگ آمريکايي و کرهاي تا چه اندازه است.
اپل قصد دارد سهماه سوم امسال و به طور دقيق در ماه سپتامبر از گوشيهاي سري آيفون ۱۳ رونمايي کند. گوشيهايي که قرار است با تغييرات عمدهاي به نسبت نسل کنوني يعني آيفون ۱۲ راهي بازار شوند. اما بزرگترين رقيب اپل يعني سامسونگ براي نيمسال دوم سال جاري قرار نيست هيچ گوشي براي رقابت با آيفونهاي سري ۱۳ رونمايي کند. البته گوشيهاي تاشو نظير زد فولد ۳ و زد فليپ ۳ را شاهد خواهيم بود منتها اين محصولات را نميتوان رقيبي براي آيفون ۱۳ در نظر گرفت چون ماهيت متفاوتي داشته و هدف ديگري را دنبال ميکنند.
قدرتمندترين پرچمداري که اپل قرار است در ماه سپتامبر رونمايي کند، آيفون ۱۳ پرو مکس است که گفته ميشود به نمايشگري ۱۲۰ هرتزي، دوربينهاي پيشرفتهتر و پردازندهاي قدرتمندتر به نسبت نسل کنوني مجهز ميشود. با توجه به اين موارد و همچنين عملکرد آيفون ۱۲ پرو مکس، ظاهرا در حال حاضر کمتر گوشي در دنياي اندرويد وجود دارد که بتواند با آيفون ۱۳ پرو مکس رقابت کند. اما يکي از بهترينها و شايد هم بتوان گفت بهترين اندرويدي حال حاضر يعني گلکسي S21 اولترا شايد بتواند در برخي جهات اين گوشي قدر و مورد انتظار را به چالش بکشد.
بنابراين تصميم گرفتيم در اين مطلب به مقايسهي گلکسي S21 اولترا و آيفون ۱۳ پرو مکس بپردازيم تا ببينيم عملکرد دو شرکت رقيب در ساخت يک پرچمدار قدرتمند چگونه بوده است. البته گلکسي S21 اولترا اوايل سال ميلادي جاري رونمايي و راهي بازار شد اما آيفون ۱۳ پرو مکس هنوز رونمايي نشده. اما با در نظر گرفتن شايعات و خبرهاي مختلف، ميتوانيم تا حدودي به مقايسهي اين دو محصول بپردازيم.
گلکسي S21 اولترا همانطور که اشاره شد در بين گوشيهاي اندرويدي با در اختيار داشتن نمايشگري فوقالعاده باکيفيت و مجهز، سختافزاري کمنظير، دوربينهاي قدرتمند، باتري بادوام و بسياري موارد خوب ديگر، عملکرد کمنقصي داشته و براي هر گوشي پرچمداري رقيب قدري به حساب ميآيد و در حال حاضر هم در مجموع موفق شده تمام پرچمدارهاي اندرويدي را پشت سر بگذارد (به ادعاي وبسايت منبع)، خصوصا در بخش بزرگنمايي اپتيکال. اما آيفون ۱۳ محصولي است که در واقع براي رقابت با پرچمداران سال ۲۰۲۲ سامسونگ عرضه ميشود اما خب چون هنگام عرضهي آن به بازار، قدرتمندترين محصول موجود در سبد محصولات سامسونگ گلکسي S21 اولترا است، تصميم به مقايسهي آنها گرفتيم.
نمايندهي اپل با توجه به شايعاتي که پيرامون آن وجود دارد احتمالا ابعادي بزرگتر و وزن بيشتري خواهد داشت که دليل عمدهي آن هم بهرهمندي از باتري پرظرفيتتر است. منبع تغذيهي پرظرفيتي که گفته ميشود احتمالا ميتواند باعث غافلگيري کاربران شود. علاوه بر اينها، حسگر اثرانگشت درون نمايشگر به عنوان دومين روش بايومتريک براي باز کردن قفل صفحه در کنار حسگر تشخيص چهره، در اين گوشي حضور خواهد داشت براي زماني که تشخيص چهره (در ناچ روي نمايشگر) قادر به بازگشايي قفل نيست (هنگام پوشيدن ماسک يا مواردي مثل اين).
حال سوال اينجاست که گلکسي S21 اولترا ميتواند با اين همه قابليتهاي خوب رقابت کند؟ در ادامه به صورت بسيار سطحي به بررسي اين موضوع ميپردازيم.
آيفون ۱۳ پرو مکس در مقابل گلکسي S21 اولترا
آيفون ۱۳ پرو مکس احتمالا عريضتر و سنگينتر و گلکسي S21 اولترا باريکتر و خوشدستتر خواهد بود
هر دو گوشي نمايشگر ۱۲۰ هرتزي با پنل OLED خواهند داشت
آيفون ۱۳ پرو مکس به پردازندهي A15 بايونيک و گلکسي S21 اولترا به پردازندهي اسنپدراگون ۸۸۸ مجهز خواهند شد که برتري از آن نمايندهي اپل است
رم گلکسي S21 اولترا دو برابر ميزان رم در آيفون ۱۳ پرو مکس است (احتمالا ۱۲/۶)
آيفون ۱۳ پرو مکس لنز پريسکوپي نخواهد داشت در حالي که گلکسي S21 اولترا امکان زوم ۱۰۰ برابري ديجيتال و ۳/۱۰ برابري اپتيکال دارد
ظرفيت باتري آيفون ۱۳ پرو مکس احتمالا به ۴۳۵۲ ميليآمپر ساعت افزايش پيدا ميکند در حالي که انرژي گلکسي S21 اولترا از يک منبع تغذيهي ۵۰۰۰ ميليآمپر ساعتي تامين ميشود
حسگر اثرانگشت زير نمايشگر در آيفون ۱۳ پرو مکس وجود خواهد داشت (احتمالا)
اضافه شدن مشکي مات و برنز به رنگبندي آيفون ۱۳ پرو مکس (احتمالا)
اين بود خلاصهاي از تفاوتهايي که انتظار داريم بين دو نمايندهي قدرتمند اپل و سامسونگ ببينيم. اما در ادامه به صورت جزئي به بررسي تفاوتها و شباهتها بين آنها ميپردازيم تا ببينيم اين موارد تا چه اندازه تعيين کننده و ارزشمند هستند.
طراحي و نمايشگر
سامسونگ طي چند سال گذشته در زمينهي توليد نمايشگر گوشي پيشتاز بوده و اپل هم از نمايشگرهاي OLED ساخت اين شرکت در گوشيهاي خود استفاده ميکند. البته سامسونگ تنها تامينکنندهي نمايشگر گوشيهاي اين شرکت نيست اما بدون شک اصليترين آنهاست.
تا به اين لحظه هيچ آيفوني به نمايشگر ۱۲۰ هرتزي يا حتي ۹۰ هرتزي مجهز نشده ولي به نظر ميرسد آيفون ۱۳ پرو مکس با چنين قابليتي راهي بازار خواهد شد. اينطور که گفته ميشود، سامسونگ وظيفهي توليد پنلهاي ۱۲۰ هرتزي گوشيهاي اين شرکت را بر عهده خواهد داشت و اين يعني نمايشگرهاي کممصرف LTPO قرار است به آيفونها بيايند.
ظاهرا اندازه و وضوح نمايشگر همچنان ثابت خواهد ماند. يعني پنلي از جنس OLED با وضوح ۲۷۷۸ × ۱۲۸۴ و اندازهي ۶٫۷ اينچ. اين در حالي است که گلکسي S21 اولترا نمايشگري ۶٫۸ اينچي داشته ولي وضوح تصوير در آن به ۱۴۴۰P ميرسد. آنچه که در اين بخش رقابت را جذاب خواهد کرد، اضافه شدن رفرشريت ۱۲۰ هرتزي پرو موشن به آيفون است که به صورت دايناميک، رفرشريت را تغيير ميدهد. اما خب نميدانيم بين چه بازههايي. در گلکسي S21 اولترا که بازهي تغيير رفرشريت بين ۱۰ تا ۱۲۰ هرتز است و بدين ترتيب اين گوشي در مصرف انرژي حتي در رفرشريت ۱۲۰ هرتز هم عملکرد بينظيري دارد.
در بخش طراحي ظاهري به نظر ميرسد نبايد انتظار تغييرات گستردهاي را داشته باشيم. گفته ميشود آيفون ۱۳ پرو مکس کاملا شبيه به مدل نسل گذشتهي خود يعني آيفون ۱۲ پرو مکس خواهد بود؛ يعني همان گوشههاي تخت که يادآور طراحي قديمي آيفونهاست. اما اينطور که از خبرها و شايعات فهميديم، دو رنگبندي جديد هم به آيفون جديد اضافه خواهد شد؛ مشکي مات و برنز که رنگ برنز احتمالا جايگزين رنگ طلايي ميشود. در نهايت اما ميرسيم به وزن و اندازه که به نظر ميرسد با باتري به اين بزرگي، به احتمال بسيار فراوان هم ابعاد آيفون مورد انتظار بزرگتر خواهد شد (عريضتر) و هم وزن آن بيشتر ميشود.
در حال حاضر آيفون ۱۲ پرو مکس با باتري حدودا ۳۶۸۷ ميليآمپر ساعتي خود هم ۱ گرم از گلکسي S21 اولترا وزن بيشتري دارد. در حالي که نمايشگر آن ۰.۱ اينچ کوچکتر نيز هست. از لحاظ عرضي هم ۳ ميليمتر نمايندهي اپل عريضتر است. بنابراين آيفون ۱۳ پرو مکس قطعا از نمايندهي قدرتمند سامسونگ عريضتر و سنگينتر خواهد بود که ميتواند تاثير منفي در خوشدستي آن بگذارد.
حسگر اثرانگشت در مقابل تاچآيدي
در ماه ژانويهي امسال بود که وبسايت فوقالعاده معتبر بلومبرگ مدعي شد اپل ميخواهد تمام چهار مدل از سري آيفون ۱۳ را به حسگر اثرانگشت درون صفحه مجهز کند. اين يعني هر چهار مدل بايد به نمايشگرهاي OLED مجهز شوند. از لحاظ کيفيت و سرعت هم احتمالا اين سنسورها عملکردي مشابه با سنسور بکار رفته در گلکسي S21 اولترا خواهند داشت.
بعد از انتشار اين خبر از سوي بلومبرگ، هيچ وبسايت يا افشاگر ديگري اين موضوع را تاييد نکرد بنابراين نميتوانيم با اطمينان بگوييم حتما آيفونها از حسگر اثرانگشت بهره خواهند برد. اما از طرفي با توجه به انتقادات فراواني که به عملکرد فيسآيدي صورت گرفت، خصوصا در دورهي کرونا که کاربران مجبور به پوشيدن ماسک هستند، به نظر ميرسد اپل تصميم گرفته باشد تاچآيدي را به آيفونها برگرداند. حسگري فوقالعاده محبوب که پيش از اين به صورت يک کليد فيزيکي دايرهاي شکل، امضاي طراحي اپل به حساب ميآمد و طرفداران بسيار زيادي هم داشت.
در رابطه با حسگرها بايد به اين نکته هم اشاره کنيم که اثرانگشت در صورت وجود هم تنها راه حل امنيتي نخواهد بود و تشخيص چهره همچنان روي ناچ بالاي صفحه حضور دارد. بنابراين آيفون ۱۳ پرو مکس در واقع دو راه حل امنيتي فوقالعاده امن را براي بازگشايي قفل صفحه در اختيار کاربران قرار ميدهد.
در طرف مقابل گلکسي S21 اولترا از حسگر اثرانگشت اولتراسونيک بهره ميبرد که سريعتر و دقيقتر از حسگر بکار رفته در گوشيهاي قبل است. عملکرد اين حسگر در اکثر اوقات بينقص و عالي است اما خب پيش آمده زمانهايي که اشتباه داشته باشد. بنابراين بايد منتظر ماند و ديد اپل در صورت حقيقت داشتن خبرها، چه حسگري را و با چه کيفيتي درون گوشي خود بکار خواهد گرفت.
دوربين
در بخش دوربين، آيفون ۱۳ پرو مکس کار بسيار دشواري در پيش دارد. شايد از لحاظ باتري و نمايشگر، اين گوشي تغييراتي انقلابي داشته باشد آن هم نه به نسبت ساير گوشيها بلکه فقط آيفونهاي نسل گذشته، اما به نظر ميرسد حداقل از لحاظ نوع سنسور دوربين خيلي فرق خاصي را شاهد نباشيم.
آيفون ۱۳ پرو مکس هم با همان سه دوربين سري قبل روي پنل پشتي خود عرضه ميشود که بعيد به نظر ميرسد در مجموع در مقابل چهار دوربين قدرتمند گلکسي S21 اولترا حرفي براي گفتن داشته باشند. در بهترين حالت براي اپل، دوربينهاي اصلي و فوق عريض عملکرد بهتري خواهند داشت چون از لحاظ زوم و کيفيت دوربين تلهفوتو، آيفون مورد انتظار با زوم ۲٫۵ برابري اپتيکال نميتواند رقيبي براي گلکسي S21 اولترا باشد که در کمترين حالت ۳ برابر و در بيشترين حالت ۱۰ برابر به صورت اپتيکال زوم ميکند.
همانطور که اشاره شد، از لحاظ نوع سنسور تغيير خاصي را در آيفون ۱۳ پرو مکس شاهد نخواهيم بود اما از لحاظ کيفيت احتمالا داستان فرق خواهد کرد. با توجه به شايعات و خبرهاي مختلف، دوربينهاي آيفون ۱۳ پرو مکس از سه جهت پيشرفت خواهند داشت که شامل موارد زير ميشوند:
لنز ۶ المانه براي سنسور فوق عريض
عملکرد سريعتر سنسور فوق عريض با گشودگي ديافراگم f/1.8 براي عملکرد بهتر در نور شب
بهبود کلي نرمافزاري
در رابطه با دوربين آيفون جديد هيچ اطلاعات ديگري منتشر نشده که موثق باشد و بخواهيم به عنوان خبري قابل اعتماد آن را بيان کنيم. بنابراين هيچ ايدهاي نداريم که اين پيشرفتها در عمل چگونه خود را نشان خواهند داد. اما آنچه را که تقريبا از وجودش مطمئن هستيم، قابليتي است ک اپل قصد داشته آن را از انحصار اندرويديها خارج سازد؛ ويديو در حالت پرتره! همانطور که از نامش پيداست، نحوهي کار اين قابليت درست مانند عکاسي پرتره است با اين تفاوت که محو شدن پسزمينه در لحظه و هنگام ضبط ويديو صورت ميگيرد. ديگر قابليتهاي آيفون ۱۳ پرو مکس در زمينهي عکاسي و فيلمبرداري، اضافه شدن حالت عکاسي نجومي است که البته شايعات پيرامون آن خيلي کم است و نميتوان از صحت آن کاملا مطمئن بود.
در نهايت اما ميرسيم به سنسور LiDAR که مانند آيفون ۱۲ پرو مکس، در نسل جديد نيز شاهد حضور آن خواهيم بود. سنسوري که هدف اصلي آن واقعيت افزوده است آن هم با کيفيتي که گلکسي S21 اولترا اصلا از آن بهرهمند نيست چون سنسوري براي اين کار در اختيار ندارد.
A15 در مقابل اسنپدراگون ۸۸۸
اما ميرسيم به سختافزار، جايي که انتظار نداريم اتفاق غيرقابل منتظرهاي رخ بدهد. سال گذشته شاهد رونمايي از پردازندههاي ۵ نانومتري بوديم که فوقالعاده از لحاظ عملکرد سريع و از لحاظ مصرف انرژي بهينه هستد. امسال هم تراشهها مبتني بر ليتوگرافي ۵ نانومتري توليد خواهند شد و اين يعني تراشهي A15 هم ۵ نانومتري است.
اما آنچه که از بابت آن مطمئن هستيم، قدرت بالاتر A15 به نسبت A14 بکار رفته در سري آيفون ۱۲ است. اپل هميشه در بحث قدرت سختافزاري دست بالا را به نسبت ساير شرکتها دارد (قدرت پردازشي خام) و خب اسنپدراگون ۸۸۸ که بهترين پردازندهي گوشيهاي اندرويدي به حساب ميآيد در مقابل A14 هم ضعيفتر است. بنابراين بار ديگر اين اپل خواهد بود که جنگ سختافزاري را به سود خود به پايان ميرساند. البته گلکسي S21 اولترا در بازارهاي بينالمللي از اگزينوس ۲۱۰۰ بهره ميبرد که خب آن هم حرفي براي گفتن در مقابل A15 نخواهد داشت.
اما در حالي که آيفون ۱۳ پرو مکس از قدرت پردازشي بيشتر بهره ميبرد، گلکسي با تجهيز به ۱۲ گيگابايت حافظهي رم (در مدل اولترا اين حداقل ميزان حافظهي رم است) در مقابل ۶ گيگابايت حافظهي رم در آيفون، در باز نگه داشتن برنامهها و گشت و گذار بين آنها عملکرد بهتري از خود به نمايش خواهد گذاشت.
از لحاظ حافظهي داخلي هم هر دو گوشي احتمالا وضعيت مشابهي خواهند داشت. مدل پايهي هر دو گوشي ۱۲۸ گيگابايتي است ولي ميتوان آنها را در دو مدل ۲۵۶/۵۱۲ گيگابايت نيز خريداري کرد. اما اينطور که به نظر ميرسد، آيفون ۱۳ پرو مکس اولين گوشي اپل خواهد بود که از ظرفيت حافظه داخلي ۱ ترابايت بهره ميبرد و احتمالا ۱۵۰۰ دلار هم قيمت خواهد داشت. گلکسي S21 اولترا مدلي با اين حجم از حافظهي داخلي در اختيار ندارد اما سامسونگ پيش از اين و در سال ۲۰۱۹، گلکسي S10 پلاس را در يک مدل ۱ ترابايتي راهي بازار کرده بود. هر دو گوشي هم امکان افزايش حافظهي داخلي از طريق کارت حافظهي جانبي را ندارند. موضوعي که باعث ميشود حافظهي ۱ ترابايتي بيش از پيش اهميت پيدا کند.
باتري و شارژر
اينطور که گفته ميشود، تمام چهار مدل از گوشيهاي آيفون قرار است از لحاظ طول عمر باتري پيشرفت داشته باشند. آيفون ۱۳ پرو مکس اما از اين لحاظ بيشترين تغيير را خواهد داشت چرا که ظاهرا ظرفيت باتري آن از ۳۶۸۷ به ۴۳۵۲ ميليآمپر ساعت ارتقا پيدا ميکند و اين يعني تجربهي کار با نمايشگر ۱۲۰ هرتزي اين گوشي بسيار لذتبخش خواهد بود، نه صرفا قابليتي تبليغاتي که فقط وجود داشته باشد.
ظرفيت باتري آيفون ۱۳ پرو مکس به نسبت آنچه که در آيفون ۱۲ پرو مکس شاهد بوديم ۲۰ درصد افزايش داشته که فوقالعاده است اما باز هم نميتوان آن را با منبع تغذيهي ۵۰۰۰ ميليآمپر ساعتي مقايسه کرد که در گلکسي S21 اولترا بکار رفته. اما خب چيزي که اين اعداد و ارقام به ما نميگويند، تجربهي نرمافزاري و تاثير عملکرد سيستمعامل روي مصرف انرژي است که هميشه iOS در اين زمينه عملکرد بهتري، هرچند اندک، از اندرويد داشته.
بنابراين به نظر ميرسد در نهايت، آيفون ۱۳ پرو مکس از لحاظ طول عمر باتري يک تغيير انقلابي داشته باشد و حتي بيشتر از گلکسي S21 اولترا دوام بياورد. اما خب بديهي است بايد ابتدا نمايندهي اپل عرضه شود و مورد بررسي قرار بگيرد تا بتوانيم در رابطه با طول عمر دقيق باتري آن در شرايط مختلف نظر بدهيم.
از لحاظ شارژر هم انتظار نداريم آيفون ۱۳ پرو مکس درون جعبهي خود آداپتوري داشته باشد. مانند نسل گذشتهي خود و البته مشابه با گلکسي S21 اولترا که آن هم بدون شارژر عرضه شد. هر دو شرکت اما در صورت تمايل براي خريد شارژر سريع، ۲۰ دلار مبلغ اضافه از شما دريافت ميکنند که خب اين مبلغ براي شارژري هزينه ميشود که اصلا در مقايسه با رقبا سرعت بالايي ندارد.
آيفون ۱۲ پرو مکس با شارژر سريع ۲۰ واتي حدودا ۲ ساعت براي شارژ کامل زمان نياز دارد و گلکسي S21 اولترا هم با شارژر ۲۵ واتي سريع سامسونگ کمي بيشتر از ۱ ساعت بايد در شارژ باقي بماند. مدت زماني که در مقايسه با ۳۶ دقيقه که زمان مورد نياز براي شارژ پرچمداران جديد وانپلاس است اصلا خوب نيست. هرچند در اين بخش ظاهرا شرکتها اندکي محتاط عمل کرده و سلامت کلي باتري را هم در نظر گرفتند.
مقايسهي مشخصات فني گلکسي S21 اولترا و آيفون ۱۳ پرو مکس
اما ميرسيم به خلاصهاي از آنچه که در بالا به آن پرداختيم تا تفاوت و شباهتهاي دو گوشي را در يک نگاه مشاهده کنيم. به خاطر داشته باشيد که مشخصات آيفون ۱۳ پرو مکس در جدول زير تماما بر اساس شايعات و خبرهايي است که هنوز از صحت آنها مطمئن نشديم. بنابراين آن را در حد يک شايعهي محتمل در نظر بگيريد.