دولت برای تقابل با ترامپ باید قاچاق دوگانه انرژی را متوقف کند
![دولت برای تقابل با ترامپ باید قاچاق دوگانه انرژی را متوقف کند](https://app.akharinkhabar.ir/images/2025/02/09/7192288d-42c5-464b-a1a1-f556efd4d866.jpeg)
شرق/متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی شمساردکانی در گپوگفتش با «شرق» معتقد است «با وجود آنکه دونالد ترامپ سیاستهای فشار حداکثری و به صفر رساندن فروش نفت خود را از هفته گذشته عملی کرده است، اما دولت جدید آمریکا با مشکلات و تبعات جدی در این زمینه مواجه خواهد شد». چون از دید این تحلیلگر ارشد حوزه انرژی و با وجود تولید و صادرات نفت در آمریکا، شیوه استخراج از لایههای سنگی نفتی گرانتر از بهای تولیدی نفت طبیعی اوپک یا اوپک پلاس خواهد بود. ضمن آنکه به گفته این دیپلمات اسبق کشورمان «برخی سیاستهای ترامپ مانند اعمال تعرفهها و اختلافات با کانادا سبب شده است که صادرات نفت این کشور (کانادا) به آمریکا هم متوقف شود که قطعا روی میزان تولید آمریکا در مناطق جنوبی این کشور مانند ایالت تگزاس اثر مستقیم خود را خواهد داشت».
نکته دیگری که این اقتصاددان انرژی بر آن تأکید دارد ناظر به نقشآفرینی چین است و دراینباره متذکر میشود «چینیها اکنون در یک تقابل تمامعیار با آمریکا سعی دارند اهرمهای فشار خود را حفظ کنند که یکی از آنها تداوم مناسبات انرژی با ایران خواهد بود»، درعینحال اردکانی، «انعطاف عمل پکن را در برابر واشنگتن مدنظر قرار میدهد و از دید او «امکان دارد با تشدید تحریمها نهایتا کار به جایی برسد که چینیها هم به سمت کاهش خرید از ایران گام بردارند». با وجود آنچه بیان شد، علی شمساردکانی در ادامه گفتوگویش با «شرق»، سرفصل دیگری را ذیل آسیبشناسی فضای داخلی کشور باز میکند و به ادعای او «اکنون کاسبان تحریم، همسو با اهداف آمریکا عمل میکنند»، چراکه از دید این تحلیلگر ارشد حوزه انرژی، عمده کاسبان تحریم که به نظر او، مربوط به دارودسته احمدینژاد هستند، سعی دارند فضای سیاسی و دیپلماتیک را آنقدر متشنج کنند که فروش طبیعی و عادی نفت ایران میسر نباشد تا آنها به قاچاق «دوگانه انرژی» ایران ادامه دهند. به این معنا که از یک سو، «کاسبان تحریم به نام دورزدن تحریمها در تلاش هستند که نفت ایران را به شکل غیرطبیعی به فروش برسانند که در نهایت منابع هنگفت اقتصادی و تجاری را در اختیار بگیرند» و در کنار آن، اردکانی از «قاچاق نظامیافته حاملهای انرژی میگوید که به روایت دولت تا ۳۰ میلیون لیتر در روز رسیده است».
در تبیین بیشتر موضوع یادشده، دیپلمات اسبق کشورمان به «لولهکشیهای مخفیانه و همچنین انتقال حاملهای انرژی با لنجها و تانکرها به کشوری مانند ترکیه اشاره دارد که حاملهای انرژی ایران در آنجا با قیمتی نزدیک به لیتری ۷۵ هزار تومان به فروش میرسد و سپس درآمد ناشی از آن به پوشاک و کالاهای خوراکی ترک با قیمتی ارزانتر از تولیدات داخلی کشور اختصاص پیدا میکند» و به باور او، «سرازیرشدن آن به بازارهای داخلی باعث ورشکستهشدن کارخانهها و صنایع ایران خواهد شد». بههمیندلیل اردکانی در مقام نتیجهگیری به دولت چهاردهم و وزارت نفت توصیه میکند «اکنون که دولت دونالد ترامپ سیاست فشار حداکثری و به صفر رساندن فروش نفت خود را عملیاتی کرده است، باید جلوی این قاچاق سیستماتیک و دوگانه تحریم کاسبان تحریم گرفته شود تا بتوان برنامهریزی درست، دقیق و واقعبینانهای برای تقابل با راهبرد دونالد ترامپ داشت». در غیراینصورت او اذعان دارد که «همزمانی مسئله ناترازی انرژی در داخل کشور در کنار فشار حداکثری آمریکا میتواند مشکلاتی بسیار جدی را به وجود آورد».