فعال اصلاح طلب: پیشرفت گفتوگوها در دور چهارم هم ادامه خواهد داشت

اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی باقری، فعال سیاسی اصلاحطلب نسبت به دور چهارم مذاکرات خوشبین بوده و معتقد است که این دور از مذاکرات طرفین را در آستانه تصویر شفافتری از توافق احتمالی قرار میدهد. باقری در گفتوگو با «اعتماد» درباره دورنمای مذاکرات میگوید: «هنوز جزییاتی درباره مسیر مذاکرات منتشر نشده و نمیتوان دقیقا درباره ابعاد و زوایای گوناگون آن صحبت کرد. گزارهای که به نظر من قطعی به نظر میرسد، این است که مسیر اصلی مذاکره در حال پیشرفت است.
یک خواسته اصلی از سوی طرف امریکایی و یک خواسته اصلی از سوی طرف ایرانی مطرح است. مساله اصلی ترامپ و امریکا (منهای حرفهای پراکندهای که مسوولان مختلف امریکا به صورت متناقض مطرح میکنند) این است که فعالیتهای هستهای ایران به سمت مقاصد نظامی سوق پیدا نکند. این یک هدف کلان و اصلی است که طرف امریکایی آن را مطالبه کرده است.»
او در ادامه میگوید: «در نقطه مقابل، مطالبه اصلی طرف ایرانی، رفع تحریمها در عین حفظ دستاوردهای هستهای ایران در غنیسازی اورانیوم مطابقNPT است.
معتقدم اگر این دو مطالبه قطعی طرفین، مبنای ادامه مذاکرات فارغ از بحثها حاشیهای که در دو طرف ممکن است طرح کنند، قرار بگیرد، توافق در دسترس خواهد بود.
امریکاییها میخواهند فعالیتهای هستهای ایران مبنای نظامی پیدا نکند، ایران هم اعلام کرده در دکترین دفاعیاش چنین مسالهای جایگاهی ندارد. مساله باقیمانده جلب اعتماد و راستیآزمایی است که فرآیندهای فنی، آن را پیش میبرد. در واقع امریکا حق ایران برای غنیسازی را پذیرفته، ایران هم اعلام کرده برنامهای برای تولید سلاح هستهای ندارد. تنها ابهام باقی مانده برای حل معادله، مکانیسمهای نظارتی آژانس برای راستیآزمایی و ارایه تضامین لازم است.»
او با اشاره به اینکه اگر بحث در سطح خواستههای طرفین پیش برود، مشکلی پیش نمیآید و تنها بحثهای کارشناسی و فنی باقی میماند، میگوید: «از این جهت من به مذاکرات دور چهارم و پس از آن خوشبین هستم. طبیعی است مانند هر گفتوگوی دیگری طرفین به دنبال برداشتهای بیشتری از مذاکرات باشند و اهداف حداکثری خود را فراتر از هدفهای اصلی تامین کنند. برخی گفتوگوهای پیرامونی درباره مطالبات طرفها در این راستا قابل ارزیابی است. این روند طبیعی در هر مذاکراتی است. هر مذاکرهکنندهای تلاش میکند عایدی بیشتری پشت میز مذاکرات داشته باشد. این موضوع غیرطبیعی نیست که در حین مذاکرات سعی شود امتیازات بالاتری کسب شود. فارغ از این موارد مطالبات اصلی طرفین هم با کارهای کارشناسی و فنی امکان تحقق دارند.»
باقری میگوید: «دلیل دیگری که میتوان برای خوشبینی بیان کرد، عزم جدی طرفین برای رسیدن به توافق است.
به نظر میرسد که هم در طرف امریکایی و هم در طرف ایرانی، عزم جزمی برای رسیدن به توافق وجود دارد. هر کدام بر اساس اهداف متفاوتی که در برنامههای خود لحاظ کردهاند، مایل به از سرگیری توافق و بهبود روابط هستند. انتظار داشتم که پس از تعویق اخیر مذاکرات بلافاصله دور جدید مذاکرات انجام شود و دو طرف گفتوگوهایشان را پشت میز دنبال کنند.»