نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

از مذاکرات تا عملیات‌ مخفیانه سیا؛ ترامپ کدام نقشه را اجرا می‌کند؟

منبع
اکو ايران
بروزرسانی
از مذاکرات تا عملیات‌ مخفیانه سیا؛ ترامپ کدام نقشه را اجرا می‌کند؟

اکو ایران/متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشر در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

مقام‌های ونزوئلایی به آمریکایی‌ها گفته‌اند مادورو شاید مایل باشد پس از دوره‌ای دو تا سه‌ساله از قدرت کناره‌گیری کند. اما هرگونه تأخیر در ترک قدرت توسط مادورو برای کاخ سفید قابل قبول نیست. با وجود این بن‌بست ظاهری، مذاکرات پشت‌پرده نشان می‌دهد هنوز امکان رسیدن به یک راه‌حل دیپلماتیک وجود دارد.

در بحبوحه‌های تنش‌ها در منطقه کارائیب، هم‌زمان با استقرار بزرگ‌ترین ناو هواپیمابر آمریکا در این منطقه، به نظر می‌رسد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده،  تدابیر بیشتری را برای اعمال فشار بر ونزوئلا و آمادگی برای احتمال یک کارزار نظامی گسترده‌تر تصویب کرده است. له گفته منابع آگاه، ترامپ طرح‌های سیا برای اقدام‌های مخفیانه در داخل ونزوئلا را تأیید کرده؛ اقداماتی که می‌تواند برای آماده‌سازی میدان نبرد جهت اقدامات بعدی طراحی شده باشد.

 هم‌زمان، او دور جدیدی از مذاکرات پشت‌پرده را نیز مجاز دانسته که در یک مقطع باعث شد نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا، پیشنهاد دهد پس از دو سال تأخیر از قدرت کناره‌گیری می‌کند. پیشنهادی که البته کاخ سفید آن را رد کرد.

کارزار  فزاینده‌ علیه مادورو
به نوشته نیویورک‌تایمز، هنوز روشن نیست این عملیات‌های مخفی چه ماهیتی دارند یا چه زمانی انجام خواهند شد. ترامپ هنوز اعزام نیروهای رزمی به خاک ونزوئلا را مجاز نکرده است، بنابراین مرحله بعدی کارزار  فزاینده‌ دولت علیه مادورو می‌تواند شامل خرابکاری، عملیات سایبری، روانی یا اطلاعاتی باشد.

رئیس‌جمهور ایالات متحده هنوز درباره مسیر کلی اقدام در ونزوئلا تصمیم قطعی نگرفته و هدف نهایی‌اش را علناً مشخص نکرده، جز این‌که مانع جریان مواد مخدر از این منطقه شود. برنامه‌ریزان نظامی و سیا گزینه‌های متعددی برای سناریوهای مختلف آماده کرده‌اند. برنامه‌ریزان پنتاگون فهرستی از تأسیسات احتمالی مواد مخدر که می‌توانند هدف قرار گیرند تهیه کرده‌اند. پنتاگون هم‌چنین در حال برنامه‌ریزی حملات احتمالی به واحدهای نظامی نزدیک به مادورو است. ترامپ هفته گذشته دو نشست در اتاق وضعیت کاخ سفید برگزار کرد تا درباره ونزوئلا با مشاوران ارشد خود بررسی گزینه‌ها را ادامه دهد. هرگونه اقدام مخفیانه توسط سیا احتمالاً پیش از حملات نظامی انجام خواهد شد.

در حالی که ترامپ به سیا دستور داده چندین عملیات مخفی احتمالی در داخل ونزوئلا را آماده کند، هم‌زمان دوباره مذاکرات پشت‌پرده با مادورو را، که ماه گذشته برای مدتی کوتاه قطع شده بود از سر گرفته است. در این گفت‌وگوهای غیررسمی، مادورو تمایل نشان داده که دسترسی شرکت‌های انرژی آمریکایی به ثروت نفتی ونزوئلا را فراهم کند. ترامپ روز یکشنبه این مذاکرات را تا حدی تأیید کرد و گفت: «ممکن است برخی گفت‌وگوها با مادورو داشته باشیم، باید ببینیم به کجا می‌رسد».

در حالی که ترامپ در سخنان عمومی‌اش روی نقش ونزوئلا در قاچاق مواد مخدر یا مهاجرت غیرقانونی تأکید می‌کند، در محافل خصوصی درباره ذخایر عظیم نفتی این کشور و امکان دسترسی شرکت‌های آمریکایی به آن صحبت کرده است. به گفته افراد مطلع، مقام‌های ونزوئلایی به آمریکایی‌ها گفته‌اند مادورو شاید مایل باشد پس از دوره‌ای دو تا سه‌ساله از قدرت کناره‌گیری کند. اما هرگونه تأخیر در ترک قدرت توسط مادورو برای کاخ سفید قابل قبول نیست. با وجود این بن‌بست ظاهری، مذاکرات پشت‌پرده نشان می‌دهد هنوز امکان رسیدن به یک راه‌حل دیپلماتیک وجود دارد.

مذاکرات پشت پرده
افراد آگاه از این بحث‌ها می‌گویند هنوز مشخص نیست رئیس‌جمهور کدام نتیجه را ترجیح می‌دهد. ترامپ ممکن است با توافقی دیپلماتیک برای دسترسی شرکت‌های آمریکایی به منابع نفتی ونزوئلا موافقت کند، یا برای کناره‌گیری داوطلبانه مادورو به توافق برسد، یا این‌که خواستار برکناری اجباری او توسط آمریکا شود.

با وجود نامشخص بودن مسیر نهایی، کاخ سفید بر یک استراتژی مشخص توافق کرده: افزایش فشار بر مادورو، در حالی که مجموعه‌ای از گزینه‌ها را برای تصمیم‌گیری نهایی در اختیار ترامپ قرار می‌دهد. تجمع عظیم نیروهای دریایی آمریکا در کارائیب که «عملیات نیزه جنوبی» نام گرفته، بزرگ‌ترین استقرار از زمان بحران موشکی کوبا و محاصره این کشور در سال ۱۹۶۲ است. ناو جرالد آر فورد آخر هفته وارد کارائیب شد و اکنون ۱۵ هزار نیرو در منطقه حضور دارند، از جمله تفنگداران دریایی روی کشتی‌های هجومی آبی–خاکی و پرسنل پایگاه‌های نظامی در پورتوریکو. اما تجمع نظامی فقط بخش آشکار این کارزار چندلایه فشار است.

وزارت خارجه اعلام کرده که از ۲۴ نوامبر «کارتل دلوس سولس» را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار خواهد داد. گرچه کارتل دلوس سولس یک «کارتل» به معنای کلاسیک آن نیست، اما این اقدام راهی برای دولت ترامپ است تا بخش گسترده‌ای از دولت مادورو را یک سازمان تروریستی معرفی کند؛ اقدامی که می‌تواند مسیر را برای اقدام نظامی هموار کند و هم‌زمان دولت ونزوئلا را تحت فشار بیشتری قرار دهد.

 اظهارنظرهای عمومی ترامپ در روزهای اخیر منعکس‌کننده‌ عدم‌قطعیت درباره نتیجه نهایی است، در حالی که او فشار بر مادورو را افزایش می‌دهد. ترامپ روز دوشنبه گفت که اعزام نیروهای زمینی به ونزوئلا را رد نکرده و احتمال مذاکرات مستقیم با مادورو را نیز باز گذاشته است. ترامپ گفت: «من هیچ گزینه‌ای را رد نمی‌کنم. ما فقط باید مراقب ونزوئلا باشیم.»

ایالات متحده تاکنون ۲۱ حمله علیه قایق‌هایی انجام داده که دولت می‌گوید در حال قاچاق مواد مخدر بوده‌اند و دست‌کم ۸۳ نفر در این حملات کشته شده‌اند. ترامپ گفته اطلاعات کافی این حملات را توجیه می‌کند، اما مقام‌های دولت شواهد دقیقی درباره محتوای محمولهٔ این قایق‌ها ارائه نکرده‌اند.

این حملات بدون مجوز کنگره انجام شده و همین باعث انتقاد کارشناسان حقوقی و دموکرات‌های کنگره شده که می‌گویند دولت عمداً غیرنظامیانی را هدف قرار می‌دهد که شاید مظنون به ارتکاب جرم باشند، اما «نیروی نظامی» محسوب نمی‌شوند.

ترامپ، حداقل پس از حملات نخست در ماه اکتبر گفت که ایالات متحده «فنتانیل» را هدف قرار داده است، یک ماده مخدر مصنوعی کشنده که باعث ده‌ها هزار مرگ ناشی از اُوردوز شده. اما مقام‌های نظامی در جلسات غیرعلنی با کنگره اذعان کرده‌اند که این قایق‌ها «کوکائین» حمل می‌کرده‌اند، نه فنتانیل.

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله