فرهيختگان/ «تعامل سازنده و اثربخش با مجلس» عنوان يادداشت روز روزنامه فرهيختگان به قلم علي عسگري (معاون پارلماني دانشگاه آزاد اسلامي) است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
دانشگاه آزاد اسلامي مهمترين نهاد علمي مردمبنيان کشور است. دانشگاهي که يادگار به جاي مانده از امام خميني(ره) است و نشان علمي آن يار سفر کرده، امسال نيز مثل پارسال طي مراسمي باشکوه در سالروز تاسيس اين دانشگاه توسط رئيس هياتموسس و هيات امناي آن، آيتالله هاشميرفسنجاني، تقديم استادان نخبه و چهرههاي خدوم علمي خواهد شد. شکي نيست که اين دانشگاه براي توليد علم و دستيابي به جايگاه برتر علمي براساس سند چشمانداز 20 ساله کشور و توسعه همهجانبه ايران بهويژه توسعه نيروي انساني گامهاي مهمي برداشته و نقش تعيينکنندهاي داشته است و دارد. در وضع فعلي از 72 هزار هياتعلمي تماموقت، نيمهوقت و حقالتدريس برخوردار است. طي 40 سال آينده به شکل متوالي براساس برنامه مصوب و تامين اعتبار، سالي پنج هزار دکتري در رشتههاي مختلف و مورد نياز هياتعلمي جديد جذب اين نهاد علمي خواهند شد و از آغاز تاسيس تاکنون حدود پنج ميليون فارغالتحصيل داشته است.
امروزه اين دانشگاه بيش از يک ميليون و 500 هزار دانشجوي حضوري دارد، با اين حال طي سه دهه گذشته نقاط قوت و ضعف، فرصتها و چالشهايي نيز داشته است.
تيم مديريت فعلي دانشگاه با رياست دکتر ميرزاده، که از مهرماه 1393 مستقر شده است، ابتدا تحليل جامعي از وضعيت دانشگاه بهويژه چالشهاي فرا رو به دست آورد و پس از آن با سياستگذاري و برنامهريزي براي برونرفت از چالشها توانست راهحلهايي مناسب را دنبال کند. خوشبختانه راهبردها و راهحلهاي مصوب و بهکاررفته، بسياري از چالشها را مرتفع ساخته است، بهطوريکه توسعه کيفي با افزايش تحصيلات تکميلي، ساماندهي پراکندگي واحدها با ادغام واحدهاي علوم و تحقيقات استانها در واحد مرکزي استان و مراکز کوچک در واحدهاي شهرستاني، جذب هياتهاي علمي براي ارتقا و اصلاح هرم هياتهاي علمي، کاهش چشمگير زياندهي واحدها از راههاي اقتصادي متنوع، توسعه فعاليت پژوهشي و فناوري از طريق ايجاد مراکز رشد و شرکتهاي دانشبنيان، توسعه بخش پزشکي با طرح جامع پزشکي، توسعه ورزش با راهاندازي باشگاه فرهنگي و ورزشي، توسعه کمي و کيفي حوزه فرهنگي و اجتماعي با رويکردهاي فرهنگي و خلق آثار ماندگار و فاخر، توسعه فعاليتهاي عمراني با تکميل طرحهاي نيمهتمام، ارتقاي خدمات رفاهي کارکنان، استادان و دانشجويان بهويژه راهاندازي سامانه نقل و انتقالات دانشجويي به روش الکترونيک و کاهش بوروکراسي، فرهنگسازي براي تعالي مديريت بر مبناي قانونگرايي و شفافسازي عملکردها، بوميگزيني پذيرش دانشجو و گسترش عدالت آموزشي و بسياري موارد ديگر، بهويژه ارتقاي تعامل سازنده و اثربخش با مجلس و نمايندگان محترم از طريق ايجاد شوراي راهبردي و تصويب و اجراي راهبردهاي متنوع و مختلف ازجمله مواردي است که جامه عمل پوشيده است. در آغازين روزهاي بازگشايي مجلس در سال جديد گزارش عملکرد گذشته و برنامههاي آينده دانشگاه به شکل مکتوب و شفاهي توسط رياست دانشگاه به اعضاي محترم کميسيون آموزش و تحقيقات در فضاي صميمانه و اخلاقي و پاسخ به سوالهاي نمايندههاي محترم را به فال نيک ميگيرم و ميدانيم نمايندگان ملت پشتيبان اقدامهاي دانشگاه آزاد اسلامي در راستاي تحقق سياستهاي کلي ابلاغي مقام معظم رهبري در زمينه علم و فناوري بودهاند و هستند. حمايت مکتوب بيش از 200 نفر از آنان از توسعه تحصيلات تکميلي و فرآيند مديريتي جديد دانشگاه شاهد مثال روشني در اين زمينه است. بهويژه که تاسيس مراکز رشد، شرکتهاي دانشبنيان، شرکتهاي فناوري آزاد و غيردولتي «شفا» در دستور کار مديريت فعلي است؛ چيزي که سازگار با حرکت بومي، علمي و اقتصادي کشور يعني اقتصاد مقاومتي از نوع دانشبنيان است. اين اقدام مديريت فعلي دانشگاه بزرگ آزاد اسلامي و جمعيت فراوان آن اعم از استاد، دانشجو و فارغالتحصيل را درگير موضوع کرده است. دانشگاهي که ديگر آموزش براي آموزش در آن مبناي نظر نيست و از اين پس ماموريتگرا و کارآفرين نيز خواهد بود. شرط مهم تحقق چنين هدفي اعتلاي دانشگاه از طريق تعامل سازنده و جلب حمايت قواي مقننه و مجريه است. معاونت امور مجلس دانشگاه در سال جديد تلاش خواهد کرد در جهت تعامل اثربخش با اجراي راهبردهاي مصوب، گامهاي عملي و شفاف بردارد. راهبرد مهم ما پرهيز از سياسي شدن حرکت علمي کشور است. تلاش بنده در اين حوزه به انتخاب استعدادهاي برتر، اخلاقمدار، خلاق و نيکگرا معطوف خواهد بود؛ کساني که کمترين حاشيه سياسي را نداشته باشند و به رسالت دانشگاهي و نخبهگرايانه مطلوب نظام و رهبري پايبند باشند. بهويژه که زمينههاي مناسب ارتباط و تعامل با نمايندگان محترم براي شخص بنده بيش از گذشته فراهم است و نگاه مثبت رياست عالي دانشگاه به جايگاه رفيع مجلس و استفاده از خرد جمعي اين امر مهم و حياتي را تضمين ميکند.
معاونت امور مجلس دانشگاه پارسال توانست تهديدها را به فرصت تبديل کند.
امسال فرصتهاي ويژه از قبيل مطالبه جدي اکثريت نمايندگان محترم درباره توسعه تحصيلات تکميلي، تاکيد آنان بر توانمندسازي بخش غيردولتي و غيروابسته به پول نفت و ازهمه مهمتر ضرورت همدلي براي مشارکت در توليد علم و فناوري براساس سياستهاي کلي نظام و همزباني که شعار سال از سوي مقام معظم رهبري تعيين شده است، براي بنده و همکارانم سازنده و تعيينکننده خواهد بود.
همکاري تقنيني، ارتقاي ارتباط و هماهنگي با کميسيونهاي تخصصي، معاونت قوانين و مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي، حضور مستمر و پويا در مجلس براي تبادل نظر فردي و جمعي با نمايندگان و اخذ نظرهاي سازنده آنها، پاسخ به نقدها و تذکرات آنان، برنامهريزي براي بازديدهاي دورهاي اعضاي کميسيونها، فراکسيونهاي تخصصي و مجامع استانها از واحدهاي برتر دانشگاه، برگزاري جلسات مشترک علمي، پژوهشي و آموزشي، فعالسازي پايگاه و سامانه اطلاعرساني معاونت امور مجلس و گزارش بهموقع برنامهها و فعاليتهاي دانشگاه به نمايندگان محترم از جمله راهبردهايي است که در آينده منظور نظر است.
البته ميدانيم که از قديم گفتهاند جاده محبت دوطرفه است، با اين حال تلاش خواهيم کرد با استفاده از روشهاي اخلاقي و علمي با منتقدان و حتي مخالفان دانشگاه بيارتباط نباشيم، همچنانکه در گذشته اين نحوه عمل مبناي نظر بوده و آثار مثبتي در پي داشته است.