آرمان/ متن پيش رو در ارمان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
خانه احزاب به صاحبان آن بازگردانده شد. بعد از قريب پنج سال دوري بار ديگر به همت دولت يازدهم احزاب محملي يافتند تا دور همديگر جمع شوند؛ هرچند در گذشته بازگشايي اين خانه مخالفاني جدي داشت و حتي آن را مردهاي ميدانستند که جنازهاش تشييع و دفن شده است اما همان مخالفان سرسخت نيز در اين جلسات شرکت کردند. آيتا... موسويتبريزي رئيس سابق خانه احزاب در رابطه با اين جلسات به «آرمان» ميگويد: «آنچه روز جمعه برگزار شد، مافوق انتظار بود و همه به راي اکثريت گردن نهادند.» البته گفتوگوي «آرمان» با دبيرکل مجمع محققين و مدرسين حوزه علميه قم به نوع فعاليت و حضور جناح چپ در انتخابات نيز رسيد؛ مسالهاي که او معتقد بود هنوز اصلاحطلبان تحرک مشخص و قابلتوجهي در آن نداشتهاند. آنچه در ادامه ميخوانيد مشروح اين گفتوگوست:
جلسه روز جمعه خانه احزاب را که همزمان با بازگشايي آن بود، چگونه ارزيابي کرديد؟
آنچه روز جمعه با حضور جمعيت بسيار خوب اعم از گروههاي اصلاحطلب، اصولگرا، اعتداليون و مستقلها مشاهده شد، فوق انتظار بود. طبيعي است که در چنين جلساتي گاهي برخوردهاي تند و پرخاشگريهايي مشاهده ميشود اما بهطور کلي جلسه خوبي بود و برگزاري آن نيز بسيار قابل قبول بود و هيات اجرايي زحمت کشيدند و تحمل کردند. هياترئيسه نيز به خوبي انتخاب شد و فرصتي هم داده شده که در مورد اساسنامه مجمع عمومي در جلسه آينده تصميم بگيرند و هم اينکه پذيرفتند وقتي اکثريت راي به امري داد آنها نيز احترام بگذارند. بهنظر ميرسد اين نشستها به خوبي انجام شود و خانه احزاب بار ديگر جايگاه اصلي خود را بيابد.
اختلافاتي که اشاره کرديد سر چه موضوعاتي بود؟
کاملا طبيعي است در گفتوگوها يکي حرفي را به زبان ميآورد فرد ديگر با آن مخالف است آن هم در چنين جلساتي که 140 حزب در آن حضور دارند. ممکن است در اين بين افرادي هم قانون را رعايت نکنند و بدون اجازه صحبت کنند و بالطبع فرد ديگري درصدد پاسخگويي برآيد بنابراين اين مسائل به وجود خواهد آمد و طبيعي است. در اين راستا لازم است تاکيد کنم برخي تلاش دارند نقاط تاريک را پررنگ نمايند تا به نکات مثبت جلسه و سخنراني خوبي که وزير کشور داشت توجهي نشود.
قرار شده در اساسنامه تجديدنظر شود؟
قرار شد اگر کسي يا گروهي پيشنهادي در رابطه با تعويض يا تغيير موادي از اساسنامه دارد پيشنهاد بدهد و پس از آن دو سوم حاضرين بايد به آن راي دهند و از آنجا که اساسنامه لوح محفوظ نيست، ميتواند تغيير پيدا کند همانطور که پيش از اين در مورد تعداد اعضاي شوراي مرکزي دراساسنامه تغيير کرد و از 15 به 21 نفر افزايش پيدا کرد. به هر حال اساسنامهاي که به دست اين مجمع عمومي تصويب شده است با همين مجمع عمومي نيز اصلاح يا تغيير پيدا ميکند.
در جلسات قبلي اصولگرايان نسبت به راي گيري و انتخابات خانه احزاب اعتراض داشتند آيا اينبار نيز اعتراضي وجود داشت؟
مورد خاصي مشاهده نشد يا حداقل من چيزي نديدم. دوستان همه شرکت کرده بودند و اصولگرايان نيز حضور فعال داشتند ازجمله آقاي غفوريفرد هم در هياترئيسه بود آقاي ميرمحمدي هم که در هيات اجرايي نقش داشت و آقاي غفوريفرد در هياترئيسه کانديدا شد و بهعنوان نايبرئيس راي آورد و همه چيز بسيار عالي برگزار شد و هيچ مشکلي در آن مشاهده نشد.
به نظر شما خانه احزب ميتواند نقش اصلي خود را در انتخابات مجلس ايفا نمايد؟
بله، قطعا ميتواند. البته نبايد فراموش شود که خانه احزاب يک مرکز صنفي است و فعاليت سياسي نميکند. کار سياسي را احزاب انجام ميدهند و وظيفه خانه احزاب هماهنگي فعاليتهاي صنفي است.
حضور احزاب براي فعاليتهاي سياسي چقدر الزامي است؟
تا ميخواهيم حرف بزنيم ميگوييم: «با توجه به شرايط» درحالي که ربطي به اين موضوع ندارد. ما همواره بايد نسبت به مسائل کشور حساس باشيم و حفظ کشور و حساس بودن نسبت به منافع و امنيت کشور جز با همانديشي احزاب امکانپذير نيست. بايد حرف و نقطهنظرات شنيده شود و بهترين و اصلحترين گزينه انتخاب شود. مخلص کلام من در سخنراني روز جمعه نيز آن بود که قرآن، عقل و هدايت را در اين ميداند که همديگر را تحمل کنيم و حرف يکديگر را بشنويم و بهترين را انتخاب کنيم؛ اين حرف قرآن است.
با اين حساب ميتوان اميدوار بود احزاب جايگاه واقعي خود را پيدا کنند؟
اگر در اين راه گامهاي درستي برداشته شود قطعا به هدف دست خواهيم يافت. منهاي خانه احزاب هر حزبي جايگاه خود را در نتيجه عملکرد درست پيدا ميکند. به عبارت ديگر اگر تحزب و حزبگرايي را قبول داشته باشيم به آن نقطه نيز دست خواهيم يافت. حزبگرايي يعني احترام به آراي ديگران و قبول نظر اکثريت. در درون احزاب اگر خودخواهي وجود داشته باشد يک حزب قوي هم باشد از بين ميرود اما اگر فرهنگ تحزب داشته باشيم قطعا گامها براي توسعه احزاب و حضور فعالتر آنها بيش از پيش خواهد شد. به طور واضحتر بايد گفت احزاب يعني دموکراسي و کارگاهي براي تمرين دموکراسي؛ اين کارگاهها را اگر تقويت کنيم نهتنها به سود کشور است بلکه دموکراسي با تمام وجوهش تعليم داده ميشود. ما ميتوانيم رشد تحزب در ايران را مشاهده کنيم به شرط آنکه منيتها را کنار بگذاريم هم در درون احزاب و هم در خانه احزاب. احزابي که مجوز دارند براساس قوانين کشور به آنها مجوز داده شده است؛ بنابراين در اصول همه يکي هستيم و چون در اصول يکي هستيم، ميتوانيم درمورد فروعات با گفتوگو به نتيجه مشترک دست پيدا کنيم. بنابراين ذات خانه احزاب بر اين است که گروهها و احزاب پيشنهادات خود را براي ارتقاي جايگاه در آنجا مطرح کنند.
امروز صحبت از استاني شدن انتخابات ميشود به نظر شما آيا اين موضوع ميتواند کمکي به ارتقاي جايگاه احزاب داشته باشد؟
بهنظرم اين موضوع برعکس است. يعني درصورتي که احزاب قوي داشته باشيم، ميتوانيم به سمت استانيشدن انتخابات حرکت کنيم. درواقع استانيشدن انتخابات با وجود احزاب قوي ميتواند بهخوبي اجرا شود. در فقدان وجود احزاب قوي، استاني شدن انتخابات باز به نفع افرادي است که بتوانند از طرق مختلف خود را معرفي کنند و بدون آنکه در جامعه از جايگاه و پايگاهي برخوردار باشند و مردم آنها و خط مشي آنها را بشناسند وارد عرصه ميشوند بنابراين بهنظرم در استانيشدن ضرر ميکنيم.
همه درحال آماده شدن براي انتخابات مجلس دهم هستند حضور و فعاليت احزاب اصلاحطلب را در اين زمينه چگونه ارزيابي ميکنيد؟
البته احزاب اصلاحطلب نيز مانند احزاب اصولگرا همه بايد براي انتخابات فعاليت کنند و فعاليت هم ميکنند و برنامه نيز دارند اما اينکه چقدر موفق شوند بستگي به شرايط داخلي آنها دارد که چقدر منسجم عمل کنند و همچنين به شرايط خارجي و فراهم کردن بستر براي حضور آنها و البته مشارکت حداکثري مردم. هرچه فضاي مناسبتري فراهم شود و احزاب بتوانند در چارچوب قانون اساسي با شور بيشتر فعاليت کنند مشارکت چشمگيرتر خواهد شد.
يعني حرکت اصلاحطلبان را خوب ارزيابي ميکنيد؟
هنوز نميتوانم بگويم تحرکشان چگونه است چراکه آنچنان حرکت قابلتوجهي از سوي آنها صورت نگرفته است لذا بايد ديد در آينده چه روالي را پيش خواهند گرفت تا در آن زمان بتوان ارزيابي مناسبتري داشت.