قانون/
متن پيش رو در قانون منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
در دفتر اول مثنوي مثالي هست که به يک ضربالمثل تبديل شده است.همان تجويز داروي«سرکنگبين» که قرار بود دختر بيمار مورد علاقه پادشاه را بهبود بخشد، اما نتيجه برعکس داده و حال او رو به وخامت ميرود. اين مصرع که مولانا گفت:«از قضا سرکنگبين صفرا فزود» براي زمانهايي که همانچيزي که فکر ميکنيد دارو است اما در واقع ضدآن عمل ميکند، به يک مثل تبديل شد.حالا ماجراي ما و دستور مسدود کردن تلگرام درشرايط تصميمگيري مهم برجامي ترامپ است؛ تصميمي که خوب يا بد آن بر سرنوشت آينده ما و نسل هاي بعد از ما هم ميتواند تاثيرگذار باشد. اما چگونه؟
دليلي که از آن حرف مي زنند اين است که نبايد ازبرنامههاي خارجي استفاده کردچرا که بحث اصلي موضوع«بيگ ديتا» و آناليز آن است.براين اساس تحليلگران معتقدند که وقتي دادههاي يک ملت درسروري در خارج از ايران در اختيار کساني قرار دارد که به آن دسترسي دارند،ميتوانند با آناليز اين دادهها به درک درستي از آنچه نظر جمعي يک ملت است دست پيدا کنند و با پيشبيني آن در مواقع ضرور به جهاتي خاص تغيير دهد. مثال ساده آن اين است که ميتوان با استفاده از آناليز دادهها به اين نتيجه رسيد که آيا تغيير قيمت مساله اصلي مردم هست يا نه؟ يا اينکه فرضا موضوع رفع حصر مساله چند درصد از مردم است؟ يکي از سادهترين روشها جستوجوي کليدواژههاي تکرار شده و تواتر آن در اين ديتاهاست.حالا تصور کنيد قرار است از ديتاهاي ايران در تلگرام ميزان «ترس»، «نگراني» يا به عکس «مقاومت» مردم ايران را در مورد برجام و تصميم خروج از آن اندازهگيري کنند؟ تا پيش ازاين بخش مهمي از مردم ضمن نگراني نسبت به آينده به دولت اعتماد داشتند.ضمنا معتقد بودند که ترامپ يک فرد تاجر محسوب ميشود و ممکن است شرايط معامله با او راحتتر فراهم شود. اين بخش مهمي از ديتاهايي بود که توليد مي شد. در کنار اين بخش ديگري بودند که مقاومت و حتي رويارويي و جنگ با آمريکا را نيز در تلگرام ترويج ميکردند.اين بخش فعالان مجازي و مردم عادي بودند که بدنه راي اصولگرايان را از ميان اصولگرايان و دلواپسان تشکيل ميدادند.دقت کنيد که تنها مساله بر سر دادههاي کانالهاي تلگرامي نيست. مهم تر از کانالها اين گروهها هستند که بازتابدهنده افکار جامعه هستند. گروههايي که اتفاقا تلگرام در تمام اين سال ها روز به روز نشان داد اهميتش براي او،بيشتر از ساير بخشهاست.
تلگرام در هر آپديت جديد امکانات بهتري براي گروهها فراهم ميکرد تا سادهتر مردم در کنار هم قرار بگيرند و حرف بزنند.اگر ما خودمان را نشسته در مرکز تصميمگيري واشنگتن يا تلآويوو فرض کنيم با دو حالت کاملا متفاوت در قبل و بعد از فيلتر تلگرام روبهرو هستيم.قبل از فيلترينگ حجم دادههايي که معتقد بود نه تنها بايد در مقابل آمريکا ايستادگي کرد، بلکه حتي بايد با آنها وارد جنگ شد، بخشي قابل اعتنايي از دادههها را شکل ميداد. با بستن و کوچ اصولگرايان از تلگرام حجم دادههاي آنها متوقف شد.اضافه بر اينکه توجه کنيم سروش يا اپليکيشنهاي ديگر تنها توانستند به ادعاي خودشان کانالها را جذب کنند. گروهها همچنان با همان شرايط سخت در تلگرام فعال هستند.اين نکته مهمي است که دقت کنيم بسيار از مردم براي فهميدن اخبار غيررسمي به همين گروهها رجوع ميکنند نه فقط کانالها.حالا آنچه از ميزکار ترامپ و نتانياهو قابل مشاهده ميتوان ديد؛ اين است:«اکثريت قريب به اتفاق مردم در تهران از تصميم ترامپ وحشت دارند و نقطه مقابلي هم وجود ندارد.»اضافه اينکه دست به دست شدن همين نگرانيها در ميان گروهها و کانالها به ترسها و نگرانيها هم افزوده است.در واقع مردم در مجاورت کساني قرار دارند که فقط مانند خودشان فکر ميکنند.حالا ترامپ مي داند که هر تصميمي ميتواند چه فشاري را از داخل به دولتمردان و حاکميت ايران وارد کند.با اين تفاسير آيا ميتوان فکر کرد آن ها که اقدام به بستن تلگرام کردند، به اين عواقب فکر نکردند؟ پس ادعاهايي که در مورد فهم مثل «آناليز بيگديتا»و«خروج دادههاي ايران» ميکردند چه شد؟آيا به حرفي که خودشان ميزدند اعتقاد داشتند؟به نظر ميرسد اين هم از همان دست مواردي است که با تغيير ماهيت آن مردم را هم نسبت به اين خطر بيتفاوت کردند.
*داود حشمتي
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در آي گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار