روزنامه جوان/
متن پيش رو در جوان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
رئيسجمهور در سه روز گذشته اظهاراتي با نوسان سينوسي بروز داد. روز اول از امکان ملاقات با هر کسي سخن گفت، روز دوم گفت تمايلي به گرفتن عکس يادگاري با کسي ندارد و ديروز که روز سوم بود، گفت که اگر رئيسجمهور حمايت مردم را داشته باشد، ميتواند مذاکره کند و به نوعي دوباره حرف روز قبلش را عوض کرد.
سرويس سياسي جوان آنلاين: اما اين همه نوسانات رئيسجمهور در روز گذشته نبود. روحاني در جشنواره شهيد رجايي به حمايتهاي رهبري در جلسه اخير ديدار با هيئت دولت اشاره کرد، اما آن بخش از سخنان رهبري را که توصيهاي درباره نپرداختن به حاشيه بود، از ياد برد! به طوري که ناگهان مسئله دستگاه قضايي را پيش کشيد و گفت: «هر کس فکر ميکند با دادگاه و دستگاه قضايي، فساد از بين ميرود اشتباه ميکند. با بگير و ببند فساد برطرف نميشود.» اين حاشيهسازي البته احتمالاً ربطي به دادگاه حسين فريدون که اين روزها برگزار شده و قرار است نتيجه آن اعلام شود، ندارد، اما اگر روحاني به صداي مردم و شخصيتهاي دو جناح سياسي کشور گوش کند، به وضوح ميشنود که رضايت عام و خاص در مواجهه قدرتمندانه قضايي با فساد اقتصادي است.
البته با پيشبيني طول موج و بسامد اظهارات روحاني ميتوان پيشبيني کرد که وي امروز يا فردا، در سخناني دستگاه قضايي و اقدامات مبارزه با فساد را ستايش کند و درباره مذاکره نيز دوباره مذاکره با امريکا را ديوانگي و گفتگو با يک چاقوکش دزد بداند.
طرح مباحث دوپهلو، مبهم و متناقض اين روزها به رويه ثابت سخنان رئيسجمهور تبديل شده است. آن هم در شرايطي که در هفته دولت افکار عمومي بيش از هر زماني منتظر دستاوردهاي دولت در زمينه کار، تلاش و اشتغالزايي و در يک جمله ارائه عملکرد يکساله دولت است، مواضع روحاني باعث گرديده اگر در نقطهاي از کشور طرح يا پروژهاي هم به مرحله اجرا و بهرهبرداري برسد، تحت تأثير سخنان او به حاشيه برود.
رئيسجمهور روزي به تلويح پيغام مذاکره به ترامپ ميدهد و روزي ديگر به تصريح از سخنان خود باز ميگردد و شرط ميگذارد. روزي مذاکره با رئيسجمهور امريکا را «ديوانگي» توصيف ميکند و روز ديگر آباداني کشور را به مذاکره با او پيوند ميدهد. روزي که امريکا از برجام خارج شد، اقدام اين کشور را کم شدن يک «موجود مزاحم» ناميد و روزي ديگر معتقد بود براي پيش بردن کارها بايد «دم کدخدا» را ديد! روزي از کافي نبودن اختيارات رئيسجمهوري ميگويد و اختيارات دولت دوران جنگ طلب ميکند و روز ديگر... و اين رشته همچنان سر دراز دارد. شايد بتوان گفت روحاني خود به تنهايي به بزرگترين اپوزيسيون دولتش تبديل شده است! چرا که مواضع حاشيهساز او همه دستاوردهاي دولت را به چالش کشيده است.
روحاني، اما روز گذشته علاوه بر تکرار مواضع متناقض پيش گفته، حاشيهاي هم به دستگاه قضايي زد تا اين بار رويکرد ضدفساد قوه قضائيه در دوران جديد را با دستانداز مواجه سازد. از انگيزه روحاني اطلاع دقيقي در دست نيست؛ شايد آينده بهتر بتواند راز اين رويکرد را روشن سازد.
حسن روحاني عصر ديروز در پانزدهمين جشنواره شهيد رجايي با بيان اينکه جشنواره شهيد رجايي براي نزديکتر شدن دولتمردان به منش و روش شهيدان رجايي و باهنر است، اظهار داشت: «در شرايط سخت، روي مسئولان و کارکنان دولت به روي مردم بايد گشادهتر باشد چرا که ما خادم مردم هستيم و مشروعيت دولت در گرو خدمت به مردم است.»
روحاني با اشاره به اينکه در سالهاي آغازين انقلاب، فاصله ميان رئيسجمهور، نخستوزير، وزرا و دستگاه قضايي و مردم مشکلات فراواني را بهوجود آورده بود، گفت: «بهرغم همه مشکلات، مردم عزيز ايران با مقاومت خود صبر پيشه کردند و امام را تنها نگذاشتند و در جبهههاي جنگ حضور يافتند و توانستيم از آن مشکلات عبور کنيم.» رئيسجمهور اظهار داشت: «امروز نوع مشکلات متفاوت و يک جنگ اقتصادي، رواني و تا حدي سياسي بر کشور تحميل شده و ما بايد اين جنگ را با پيروزي و فتح ملت ايران در برابر متجاوزان تمام کنيم و اين کار نه تنها شدني است، بلکه براساس تاريخ و سابقه ملت ايران و وعدههاي خداوند، قطعي خواهد بود.»
رئيسجمهور با تأکيد بر اينکه هر چه ميزان خدمت مسئولان به مردم افزايش يابد، مشروعيت آنها ارتقا خواهد يافت و هر چه کمتر به مردم خدمت کنيم، مشروعيتمان کاسته ميشود، گفت: «مردم در انتخابات به ما رأي دادند، تا خدمات بهتري را به آنها ارائه کنيم و انتظار دارند به واسطه هر انتخاباتي که در آن حضور مييابند، شرايط برايشان راحتتر و بهتر از گذشته شود.»
رئيسجمهور خاطرنشان کرد: «ايران و ايراني در ذات خود نه تنها صد سال بلکه هزاران سال پيش هنر دولتداري را داشته و در انقلاب اسلامي ايران، امام راحل بزرگوار بالاترين قدرت را به دولت داد که اين در نامههاي امام به ويژه در سه الي چهار سال آخر عمرشان، ديده ميشود.
داستان تکراري افزايش اختيارات رئيسجمهور
روحاني در اين بخش از سخنان خود بار ديگر داستان تکراري افزايش اختيارات رئيسجمهور را زنده کرد و با بيان اينکه دولت اگر قدرتمند نباشد، مردم زندگي خوشي را تجربه نخواهند کرد، اظهار داشت: «قدرت و توان دولت به معناي آن است که بتواند در صحنه سخت مديريت اختيارات لازم را داشته باشد.» در واقع او زندگي خوش مردم را تابعي از افزايش اختيارات رئيسجمهور ترسيم کرد تا فلش اتهامات در ناکارآمدي را به جانب ديگري برگرداند. او در همين زمينه با اشاره به اينکه مسئوليتها، منطبق با اختيارات بوده و دولت بايد صاحب قدرت و اختيار باشد، گفت: «اين به معناي ديکتاتوري و قدرتطلبي نيست.»
روحاني با بيان اينکه رهبر معظم انقلاب در ديدار اخير خود با اعضاي هيئت دولت فرمودند که دولت در وسط ميدان قرار دارد و بايد بتواند، اقدامات خود را به انجام برساند، گفت: «دستگاه نظارتي در کشور ما دچار يک خطا شده و اميدواريم به دست مسئولان نظارتي اين خطا اصلاح شود.» اشاره روحاني به دستگاه نظارتي چنانکه در ادامه خواهد آمد، دستگاه قضايي است! «اگر به جاي نظارت، دخالت شود، تنها مردم ضرر ميکنند چرا که در آن صورت مدير نميتواند کار کند و نظارت براي اين نيست که مانع و سرعتگير ايجاد کنيم و دل مدير را بلرزانيم، بلکه نظارت براي کمک است و دستگاههاي نظارتي بايد به دولت کمک کنند.»
روحاني با اشاره به اينکه در ميدان جنگ بازرسي وجود دارد تا در صورت بروز خطا، اعمال نظر کند و بررسي نمايد، گفت: «اما اگر از ابتدا بازرسي وارد عمل شود، ديگر فرماندهي و طراحي ميدان جنگ امکانپذير نيست.» رئيسجمهور با تأکيد بر اينکه چنين اقداماتي دلسوزي نبوده بلکه بههم زدن مديريت کشور است، افزود: «من اين مهم را زماني اعلام ميکنم که تنها دو سال از عمر دولت باقيمانده است و اگر هر کسي در اين کشور رئيسجمهور، وزير، معاون و مدير باشد و دستگاه نظارتي مداخله کند، آن دولت ناموفق است و مديران، ابتکار و خلاقيت را کنار خواهند گذاشت.»
روحاني با بيان اينکه از مديران ارشد، دستگاههاي نظارتي و همچنين مجلس شوراي اسلامي خواهش ميکنم که در اقدامات و همچنين تدوين قوانين و مقررات تجديدنظرهايي داشته باشند، تصريح کرد: نبايد اجازه دهيم در کشور فساد رخ دهد و نظارت تعطيل شود، اما بايد دخالت تعطيل شود چرا که در اين صورت دستگاههاي اجرايي نميتوانند به اهداف خود برسند، البته مردم و روزنامهها بايد در بيان نظرات خود آزاد باشند.
شائبه سياسي در محاکماترئيسجمهور با بيان اينکه دستگاه قضايي مستقل بايد فرد متخلف را طبق قانون محاکمه نمايد، ادامه داد: «نبايد اجازه دهيم شائبه سياسي در محاکمه وارد شود که در نتيجه قضاوت ميميرد.» اگر شبهه و شائبه سياسي در ذهن مردم ايجاد شود، کار دستگاه قضايي تمام است و مشروعيت قضاوت از بين ميرود. مردم بايد حس کنند هر فردي از هر قوم، قبيله، مذهب و جناحي در دادگاه يکسان ديده ميشود و در محکمه، منزلت اجتماعي، جايگاه سياسي و قوميت فرد کاري ندارند و بايد وجدان، پرونده و قانون در نظر گرفته شود.»
رئيسجمهور با بيان اينکه با تأکيد بر اينکه يکي از وظايف بزرگ دولت مبارزه با فساد و رانت در کشور است، تصريح کرد: «با دادگاه و دستگاه قضايي، فساد از بين نميرود بلکه دستگاه قضايي آخرين مرحله است و با بگير و ببند فساد از بين نخواهد رفت.»
روحاني با بيان اينکه آغاز مبارزه با فساد بر دوش دولت است و بايد مديران و دولت از طريق شفافيت، سلامت اداري و توسعه دولت الکترونيک جلوي فساد در کشور را بگيرند، افزود: «براي از بين بردن فساد بايد همه چيز شفاف باشد چرا که فساد در تاريکي رخ ميدهد و اگر خورشيد شفافيت روشن شود فساد از بين خواهد رفت و اين زماني رخ ميدهد که در کشور رانت وجود داشته باشد و بايد رقابت سالم را ايجاد نماييم و در جاهايي که دولت مسئوليت دارد به مردم وگذار نماييم و در رقابتي که مردم حضور دارند نبايد دولت ورود کند.»
وي با بيان اينکه اگر مبنا بر اين باشد بخشي از بنگاههاي اقتصادي، دولتي، نظامي، شبهنظامي و بخش ديگري از آن خصوصي باشد، در نهايت اين بخش خصوصي است که بايد با آنها بسازد و کنار بيايد، ادامه داد: «در اينجاست که فساد رخ ميدهد و بايد رقابت سالم را بهوجود بياوريم و شفافيت، رقابت و قانون براي ما اصل است که اين مهم از طريق دولت الکترونيک ايجاد ميشود.»
روحاني با تأکيد بر اينکه ما بهترين نيستيم و افکار ما نيز بالاترين نيست، گفت: «جمع فکر مردم از ما بالاتر است و راه براي نگاهداشت نظام اين است که مردم حس کنند با آنها يکي هستيم.»
رئيسجمهور با تأکيد بر اينکه هر چه مردم خود را با دولت يکي بدانند، نظام مستحکمتر خواهد شد، تصريح کرد: «در اين شرايط بايد وحدت و اتحاد بهوجود آوريم و الا دشمنان در صورت ديدن ضعف، فشار را افزايش خواهند داد.» روحاني ادامه داد: «ما از تمام شيوههاي سياسي، ديپلماتيک و مذاکره استفاده ميکنيم، اما اساس قدرت و توان ما حتي در مذاکرات، مردم هستند که اگر دولت و مردم يکي باشند، در نتيجه اين دولت قدرتمند خواهد بود و در مذاکرات موفق ميشود.»
بازار