
گورستان دموکراسی

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
ترامپ به عنوان رئيسجمهور مستقر آمريکا از سهشنبه که انتخابات برگزار شد تا ديشب دهها توئيت درباره بحث تقلب در انتخابات زده و در همه سخنرانيهاي خود از ۲ ماه مانده به انتخابات تا حالا بر تقلب سيستماتيک دموکراتها تاکيد کرده که البته پاسخهايي هم از سوي دموکراتها داشته است. اکنون پس از انتخابات نيز انتشار مداوم اسناد از سوي حاميان ترامپ در فضاي مجازي به تنشها در اين باره دامن زده و بر شائبهها افزوده است.
ترامپ ديشب هم در توئيتي نوشت: در ساعاتي که اجازه شفافيت قانوني داده نشد، اتفاقات بدي رخ داد. تراکتورها درها و پنجرهها را مسدود کرده بودند و شيشهها با مقواي ضخيم پوشانده شده بود به طوري که ناظران قادر به ديدن اتاقهاي شمارش نبودند. چيزهاي بدي در داخل اتفاق افتاده است. تغييرات بزرگ روي داده است.
ترامپ در توئيت ديگري افزود: اين امر همچنين ميتواند نتيجه انتخابات را در ايالتهاي مختلف از جمله پنسيلوانيا که همه فکر ميکردند در شب انتخابات پيروزي در آن براحتي کسب شده است، تغيير دهد به طوري که يک پيشتازي بزرگ از دست برود، بدون اينکه کسي اجازه داشته باشد براي فواصل زماني طولاني نظارت کند که چه اتفاقي افتاده است.
* جدال بر سر رأي پستي
سخنان ترامپ درباره تقلب دموکراتها در انتخابات از نخستين روزي که بحث راي پستي و غيرحضوري در انتخابات مطرح شد، شروع شد. وي معتقد بود نحوه راي دادن پستي به دليل شفاف نبودن فرآيند آن و عدم نظارت کافي ميتواند محملي براي تقلب دموکراتها در آن باشد.
دموکراتها اما اين سخنان ترامپ را با اين استدلال پاسخ دادند که به دليل همهگيري و کشتار گسترده کرونا در آمريکا اساسا امکان رايدهي حضوري مردم بسيار پايين است و براي مشارکت، چه روشي بهتر از رايدهي پستي که اتفاقا آمريکاييها سابقه آن را در انتخابات قبلي خود هم داشتند. نکته ديگري که رسانههاي دموکرات در پاسخ به ابهام ترامپ مطرح ميکردند اين بود که رايدهندگان جمهوريخواه به طور سنتي از رايدهي حضوري استقبال بيشتري داشتهاند و رايدهي پستي به طور خاص بيشتر باب ميل دموکراتهاست. ابهام ديگري که جمهوريخواهان حامي ترامپ مطرح کردند اين بود که روز انتخابات آمريکا سوم نوامبر است و بر اساس قانون همه آرا بايد تا آن روز به حوزههاي انتخابيه رسيده باشد، حال آنکه بسياري از آراي پستي به دليل موضوعاتي مثل دير ارسال شدن يا تاخير پست، بعد از اين تاريخ به دست عوامل انتخابات براي شمارش ميرسد و قانوني نيست.
دموکراتها در پاسخ به اين نکته نيز اين موضوع را مطرح کردند که مهم اين است که آراي پستي تا قبل از روز انتخابات ارسال شود و تا زماني که نتيجه رسمي ايالتها اعلام نشده، بايد شمارش شود.
در ارتباط با اين ابهام جمهوريخواهان هم شبکه تلويزيوني سيانان گزارش داد «ساموئل آليتو» قاضي ديوان عالي آمريکا، به همه شهرهاي ايالت پنسيلوانيا دستور داده آرايي را که پس از روز انتخابات دريافت شدهاند جداسازي کنند و در صورت نياز شمارش آنها به صورت جداگانه انجام شود. ترامپ از پيش از انتخابات وعده داده بود در صورت وجود ابهام در نتيجه يا به قول وي تقلب در انتخابات کار را به ديوان عالي ببرد.
* دعوا بر سر اداره پست
اداره پست آمريکا يکي از جنجاليترين ادارات دولتي اين کشور در يک سال گذشته بوده است. دموکراتها ماهها پيش از آنکه انتخابات آمريکا برگزار شود، انتقادات زيادي را به عملکرد رئيس اداره پست و عملکرد ترامپ در آن داشتند. به عنوان مثال سناتور «چاک شومر» نماينده ايالت نيويورک در سناي آمريکا و رئيس اقليت دموکراتها مردادماه در مصاحبه با شبکه اماسانبيسي نيوز گفت: دونالد ترامپ رئيسجمهور آمريکا از مدتها قبل تلاش کرده است به اداره پست اين کشور آسيب بزند و حتي آن را نابود کند. مهمترين انتقاد وي در آن روز هم اين بود که رئيس جديد اداره پست هيچ تجربهاي در اين باره ندارد و يکي از حاميان بزرگ ترامپ محسوب ميشود. بحث اخلال اداره پست در ارسال آراي پستي پس از روز رايگيري هم مطرح شده است و حالا جريان دموکرات ميگويد ترامپ مانع آن شده همه آراي پستي به صندوقهاي راي ريخته شود تا در مجموع آرا محاسبه شود. در همين زمينه خبرگزاري اسپوتنيک در گزارشي نوشت: اداره پست آمريکا نتوانسته است 150 هزار راي را به مراکز شمارش آرا تحويل دهد.
* تمرکز ترامپ بر تشکيک در آراي نظاميان
بر اساس آمار، بسياري از نظاميان آمريکايي اساسا از روساي جمهور جمهوريخواه استقبال بيشتري کردهاند تا دموکراتها. دليل آن هم چيزي نيست جز تمايل البته بيشتر روسايجمهور جمهوريخواه به تداوم جنگها. يکي از مهمترين موضوعاتي که ترامپ از ابتداي رايگيري پستي مطرح کرد همين موضوع بود که آراي ارتشيها و اساسا نظاميان که اکثرا به سود وي داده شده، شمارش نشده يا در سطلهاي زباله ريخته شده است. حاميان ترامپ هم بارها بويژه در روزهاي اخير تصاوير يا فيلمهايي منتشر کردهاند که به گفته آنها به اين شائبه دامن ميزند.
* ايراد نرمافزاري يا تعمد؟
در چند روز اخير و حالا که کار انتخابات به بازشماري برخي حوزهها و راي ايالتها رسيده، جمهوريخواهان از ايراد اساسي در نرمافزار شمارش راي در برخي ايالتها سخن گفتهاند که به گفته آنها نه فقط رايهاي ترامپ را کم شمرده، بلکه آراي شمرده نشده ترامپ را هم براي دموکراتها محسوب کرده است. همين اشکالات سبب شده تا سخنان ترامپ داير بر تقلب گسترده در ايالتها و شمرده نشدن آراي وي جديتر گرفته شود.
مهمترين گاف اين نرمافزار در ميشيگان بوده که به گفته نماينده جمهوريخواهان، خطاي نرمافزاري کشف شده در ميشيگان ميتواند روي هزاران راي ترامپ تاثير گذاشته باشد.
ناظر جمهوريخواهان در ميشيگان هم گفته است: دهها شهر در ميشيگان از همان نرمافزاري استفاده کردند که باعث شد ۶۰۰۰ رأي در يک ايالت از ترامپ به بايدن تغيير کند.
تد کروز جمهوريخواه هم در توئيتي نوشت: وقتي قانون را ميشکنيد، به حکم دادگاه بياعتنايي ميکنيد، آرا را پنهاني مورد شمارش قرار ميدهيد و تهديد به دزدي رياستجمهوري ميکنيد، اين ديگر فقط مسأله ايالت پنسيلوانيا نيست. اين به همه آمريکا مربوط ميشود و ما حق داريم انتظار داشته باشيم آرا به صورت عادلانه، شفاف و به دور از پنهانکاري شمارش شوند.
در پنسيلوانيا هم همين بحث داغ است و کار به شکايت رسمي ستاد ترامپ کشيده اما در آخرين واکنش جاش شاپيرو، دادستان کل ايالت پنسيلوانيا در مصاحبهاي سخنان ستاد انتخاباتي دونالد ترامپ درباره غيرقانوني بودن و تقلب در آراي شمارش شده در اين ايالت را رد کرد.
* يک خواب 2 ساعته
اين موضوع را براي نخستين بار پسر ارشد ترامپ مطرح کرد که در برخي ايالتها به وضوح پيش بوديم و بعد از فقط 2 ساعت خواب ناگهان ورق برگشت و ما عقب افتاديم. دموکراتها در پاسخ به اين سخنان ميگويند آنچه سبب شد تا ترامپ ابتدا پيش بيفتد دليلي نداشت جز شمارش آراي حضوري که شامل دموکراتهاي زيادي نميشد و وقتي کار به شمارش آراي پستي رسيد، طبيعي است دست بالاتر به همان دليلي که بالاتر گفته شد در اختيار دموکراتها باشد. اين دليل اما آنچنان که بايد و شايد براي ترامپ و جمهوريخواهان قانعکننده نبوده است. اريک ترامپ، فرزند ديگر ترامپ هم ديشب در توئيتي نوشت: چگونه بايدن که حتي نميتواند يک اتاق را با هوادارانش پر کند 9 ميليون از آراي اوباما هم بيشتر راي آورده است؟ سناتور کوين مککارتي جمهوريخواه هم در حمايت از ترامپ گفته است: در اين انتخابات تمام جمهوريخواهان کنگره دوباره انتخاب شدند ولي ۱۵ دموکرات صندلي خود را از دست دادند؛ حالا در چنين اوضاعي چطور ممکن است رئيسجمهور جمهوريخواهان شکست بخورد؟
* لشکر مردگان رأي داده
زماني که کار به تطبيق امضاي فرد راي داده و راي پستي فرستاده شده رسيد، مشخص شد افراد زيادي در اين ميان هستند که اساسا از دنيا رفتهاند و امکان راي دادن نداشتهاند. استدلال دموکراتها اين است که فرد فوت شده راي خود را به صورت پستي داده و بعد مرده. جمهوريخواهان هم در واکنش برخي اسناد را رونمايي کردهاند و پرسيدهاند چگونه کسي که در سال 1918 ميلادي مرده (يعني سال پايان جنگ اول جهاني) توانسته سال 2020 راي بدهد؛ مگر آنکه لشکر مردگان به کمک بايدن آمده باشند. از نگاه جمهوريخواهان همه اين اموات به بايدن رأي دادهاند.
جنجال آراي مردگان آن زمان جديتر شد که رودي جولياني، وکيل دونالد ترامپ با بازنشر گزارشي مستند در توئيتر نوشت: حداقل ۲۱ هزار راي در ايالت پنسيلوانيا ثبت شده که صاحبان آنها سالها پيش فوت کردهاند. به گفته وي، 9212 نفر از اين افراد دستکم ۵ سال پيش، ۱۹۹۰ نفر دستکم ۱۰ سال پيش و حداقل ۱۹۷ نفر ۲۰ سال پيش فوت کردهاند.
* رأي اشباح
صحبت آراي مردگان در انتخابات ايالات متحده گرم بود که روزنامه آمريکايي واشنگتنتايمز از دستيابي ديدهبان قضايي ايالاتمتحده آمريکا به ۱/۸ ميليون راي اشباح يا آراي بينام و نشان در ۲۹ ايالت خبر داد. اسامي اين ايالات منتشر نشده است اما همين ميتواند دستمايه مانور بيشتر ترامپ روي موضوع تقلب در انتخابات آمريکا باشد. جيم جردن، نماينده جمهوريخواه کنگره آمريکا در واکنش به اين آراي عجيب و غريب گفته که اين نخستينبار است يک حزب به صورت سيستماتيک تلاش ميکند تا بعد از انتخابات يک انتخابات را ببرد که اين جملات هم به نوعي حمايت از سخنان ترامپ درباره دزدي انتخابات توسط دموکراتهاست.
* رسوايي پاک نشدني!
تا اينجاي کار اسناد و شواهدي که طرفين رقابت در انتخابات رياستجمهوري آمريکا درباره تقلب و تخلف يکديگر ارائه کردهاند، يک رسوايي تمام عيار براي ايالات متحدهاي است که همواره مدعي قديميترين و مهمترين نظام دموکراتيک دنياست.
در اين بين موضوع مشارکت مردگان در انتخابات ميتواند به نمادي از تخلف و تقلب انتخاباتي در آمريکا تبديل شود؛ موضوعي که شايد در کشورهايي که نظام دموکراسي نوپايي دارند نيز اتفاق نيفتد.
به هر حال اين رسوايي مانند يک لکه ننگ بر پيشاني نظام سياسي- انتخاباتي آمريکا خواهد ماند. البته بر اساس شواهد موجود، اين تخلفات و تقلب گسترده قطعا تأثيري در نتيجه انتخابات آمريکا نخواهد داشت.