سناریوی قوی پایان ریزش بورس

دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
شکور عليشاهي / تحليلگر بازار سرمايهدر هفته گذشته روند نزولي ميانمدت شاخص بورس اوراق بهادار تهران شکسته شد و بنابراين احتمال به وقوع پيوستن سناريوي پايان ريزش شاخص بورس اوراق بهادار از سناريوهاي ديگر بيشتر است. البته پايان ريزش به معناي حرکت صعودي شاخص در ميانمدت و بلندمدت نخواهد بود. براي اينکه از تبديل روند نزولي به روند صعودي مطمئن شويم، علاوه بر شکسته شدن محدودههاي خطوط روند نزولي کوتاهمدت به سمت بالا، شاخص کل بايد از محدوده يک ميليون و ۶۰۰ هزار واحد با حجم زياد، به سمت بالا عبور کند. اين شاخص طي هفته گذشته تقريبا بدون تغيير در محدوده يک ميليون و ۳۶۶ هزار واحد تا يک ميليون و ۳۶۸ هزار واحد قرار گرفت.
مهمترين اتفاق در چند روز کاري گذشته، درگيري با محدوده مقاومتي يک ميليون و ۳۶۵ هزار واحد و عبور تقريبي از آن بود ولي هنوز اين سطح گرانش خود را داشته و بر بازار تاثير گذار است. با توجه به ايجاد تقاضاي فراوان در بازار معاملهگران و تحليلگران پيشبيني ميکنند در هفته آينده شاخص از اين ناحيه عبور کند و درگير مقاومتها در سطوح بالاتري مثل يک ميليون و ۴۵۰ هزار واحد و يک ميليون و ۵۰۰ هزار واحد شود. اين حرکت شاخص به سمت بالا را ميتوان در قالب سناريوي اول تعريف کرد. در اين سناريو محدوده خط روند نزولي کوتاهمدت نيز به سمت بالا شکسته شده و شاخص بهدنبال هدف قيمتي بالاتري مثل يک ميليون و ۶۰۰ هزار واحد است.
در سناريوي دوم که احتمالا در هفتههاي آينده، وابسته به چگونگي رخ دادن سناريوي اول، اتفاق خواهد افتاد، شاخص کل ميتواند محدوده يک ميليون و ۶۰۰ هزار واحد را به سمت بالا شکسته و با هدف يک ميليون و ۷۵۰ هزار واحد افزايش يابد. در اين سناريو محدوده يک ميليون و ۶۸۰ هزار واحد بهعنوان سطح مقاومتي مهم معرفي ميشود. مناطق مقاومتي، سطوحي از قيمت هستند که در آن احتمالا عرضهکنندگان سهام زياد ميشوند و ممکن است نقطه پايان روند صعودي و افزايش قيمتها باشند. از طرفي سطوحي که بهعنوان هدف قيمتي، در روند صعودي معرفي ميشوند، مناطقي هستند که در آن معاملهگران به جمعآوري سود ناشي از افزايش قيمتها ميپردازند، بنابراين در اين محدودهها علاوه بر عرضهکنندگان زياد، ممکن است تقاضاکننده سهام نيز از خريد اجتناب کرده و به نوعي در منطقه اشباع خريد که بعد از چند روز تقريبا متوالي افزايش قيمت در آن قرار ميگيريم، حضور داريم. همين موضوع ممکن است نقطه پايان افزايش قيمتها باشد. البته تمامي اين محدودهها در صورت شکسته شدن به سمت بالا با حجم زياد ميتوانند به سطوح حمايتي تبديل شوند.
در مورد گذر شاخص از محدوده يک ميليون و ۷۵۰ هزار واحد و سناريوي فتح قله بعدي يعني محدوده دو ميليون و ۱۲۰ هزار واحد بهتر است بعدا صحبت کنيم.
اگرچه روند نزولي شاخص در ميانمدت شکسته شده است ولي هنوز روند نزولي کوتاهمدت که شيبي کمتر از روند نزولي ميانمدت داشت به سمت بالا شکسته نشده و در سناريوي سوم به احتمال کاهش شاخص کل ميپردازيم. در اين سناريو که ممکن است بعد يا در نيمه مسير سناريوي اول رخ دهد، ممکن است شاخص کل به يکي از سطوح مقاومتي يا هدف سناريوي اول برخورد کرده و تغيير روند دهد. احتمالا اين کاهش قيمت تا محدوده يک ميليون و ۱۰۰ هزار واحد، بهعنوان هدف قيمتي نيز ادامه داشته باشد. در اين مسير سطوح يک ميليون و ۳۰۰ هزار واحد، يک ميليون و ۲۱۰ هزار واحد و يک ميليون و ۱۷۰ هزار واحد بهعنوان مناطق حمايتي مهم شناخته ميشوند. مناطق حمايتي، سطوحي از قيمت هستند که در آن احتمالا تقاضاکنندگان سهام زياد ميشوند و ممکن است نقطه پايان روند نزولي و کاهش قيمتها باشند.
با توجه به اينکه شاخص کل هموزن و شاخص اکثر صنايع مهم، روند نزولي ميانمدت خود را به سمت بالا شکسته و با توجه به تقاضاي به وجود آمده در بازار، پيشبيني ميشود در هفته آينده محدوده خط روند نزولي کوتاهمدت را نيز به سمت بالا شکسته و به سمت اهداف قيمتي بالاتري حرکت کند، سناريوي اول محتملترين سناريو براي هفته آينده است.