نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

شایعه استعفای رییسی و صف بهارستانی پاستور

منبع
اعتماد
بروزرسانی
شایعه استعفای رییسی و صف بهارستانی پاستور

اعتماد/متن پيش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
 
اولين هفته کاري سال 1400 براي انتخابات رياست‌جمهوري با اخبار و حواشي متعددي همراه شد. طي هفته گذشته بازار فعاليت چهره‌هاي سياسي در شبکه اجتماعي به‌ نسبت تازه ‌تاسيس و البته محبوب «کلاب‌هاوس» داغ شد و چند کانديداي احتمالي، از شعارهاي انتخاباتي خود رونمايي کردند. در همين حال صف کانديداها نيز طولاني‌تر شد و چند نفري به آن پيوستند. در اين ميان روزهاي نخست هفته همزمان بود با جنجال‌هاي بعضا دور از انتظار کانديداتوري سعيد محمد به عنوان يکي از چهره‌هاي داراي پيشينه نظامي وارد گود انتخابات شده و بعيد است حواشي مربوط به آنچه ابتداي هفته درباره کناره‌گيري يا برکناري او از فرماندهي قرارگاه خاتم‌الانبيا سپاه رسانه‌اي شد، به تمامي پايان يابد. با وجود آنکه اخبار انتخاباتي اين هفته کم نبود و جدال‌هاي متعددي هم در جريان‌هاي کشور اتفاق افتاد اما همچنان نظر برخي ناظران بر اين اساس استوار است که هنوز هم فضاي کشور «انتخاباتي» نيست. ناظراني که مي‌گويد مردم چنان درگير مشکلات معيشتي‌اند که فرصت توجه به کشمکش‌هاي سياسي را ندارند. هرچند به نظر مي‌رسد گروه‌هاي سياسي هم به‌دليل آنکه همچنان پشت پرده در حال رايزني براي دستيابي به کانديداي نهايي خود هستند، نتوانسته‌اند علنا وارد رقابت با رقيب شوند، به ‌خصوص اصلاح‌طلباني که اين بار نيز ناگزيرند تصميم نهايي خود را به زمان پس از اعلام‌نظر شوراي  نگهبان  موکول  کنند.
اتاقي مجازي براي  شايعه  استعفاي  رييسي!
ديروز  و در آخرين روز کاري مطبوعات اما بازار شايعه‌ها درباره کانديداتوري سيدابراهيم رييسي گرم شد، آن‌هم درحالي که مدت‌هاست اخباري ضد و نقيض درباره کانديداتوري رييس قوه قضاييه در انتخابات رياست‌جمهوري منتشر مي‌شود. دسته‌اي از اصولگرايان اصرار دارند رييسي بايد وارد گود شده و نام‌نويسي کند و گروهي ديگر مي‌گويند که او نبايد کارهايي را که در قوه قضاييه شروع کرده، رها کند. دو گروهي که اين چند ماهه اخير براي به کرسي نشاندن نظر خود، به‌ طور جدي وارد رسانه‌اي شده و حتي بعضا اخباري را منتشر کرده‌اند که کمي بعد تکذيب شده است. آن‌هم در حالي که رييسي در اين مدت يکي، دو بار به ‌طور مستقيم و غيرمستقيم اعلام کرده که دست‌کم «فعلا» قصد کانديداتوري ندارد. اما به‌ هر حال رفتار ماه‌هاي اخير به‌زعم برخي ناظران از عزم او براي کانديداتوري حکايت دارد، به‌خصوص آنکه از ابتداي سال نو، درحالي سفرهاي استاني‌اش را ازسر گرفته که معمولا کانديداهاي انتخاباتي چنين تعطيلاتي را در نوروز پشت سر مي‌گذرانند. جالب‌تر آنکه يکي از اخبار مهم اين هفته درباره او به بخشي از يکي از سخنراني‌هايش در شوراي عالي قضايي مربوط بود که رسانه‌ها آن را «کنايه به دولت» و احتمالا  اظهارنظري  انتخاباتي تفسير کردند. همزمان با انتشار اخبار متعدد انتخاباتي درباره رييسي، ديروز يک اتاق گفت‌وگو در شبکه اجتماعي «کلاب‌هاوس» تشکيل شد که محور آن صحت و سقم شايعه استعفاي رييسي از رياست قوه قضاييه بود و برخي حضار به‌صراحت به نقل از منابعي که مدعي بودند «بسيار موثق» هستند، ادعاي استعفاي رييسي را مطرح کردند. شايعه‌اي که به سرعت مرز اين اتاق گفت‌وگوي «کلاب‌هاوسي» را درنورديد و به ديگر شبکه‌هاي اجتماعي رسيد اما ساعتي نگذشته بود که علي نادري، مديرکل روابط عمومي قوه قضاييه با انتشار توييتي ضمن تکذيب خبر استعفاي رييس قوه قضاييه، نوشت: «با نزديک شدن به ماه‌هاي انتخابات، هم بازار شايعه داغ‌تر مي‌شود و هم شبکه‌هاي اجتماعي امکان نشر خبر فاقد منبع معتبر را فراهم مي‌کنند. مثلا امروز خبري مبني بر استعفاي رييس قوه قضاييه منتشر شد؛ آن‌هم با منبع ناشناس. اين خبر کذب محض است و البته نه اولين مورد از اين شايعات بوده و نه آخرين.» جالب آنکه برخي ناظران معتقدند بعيد نيست راه‌اندازي آن اتاق مجازي گفت‌وگو و اساسا طرح اين شايعه، نوعي اقدام رسانه‌اي جهت سنجش افکار عمومي بوده که حتي ممکن است ازسوي برخي دوستداران رييسي کليد خورده است. جالب‌تر اما آنجاست که همزمان با اين اتفاق يک منبع آگاه در قوه قضاييه نيز به خبرنگار «اعتماد» گفته که ممکن است آنچه امروز به عنوان شايعه تکذيب شد، لزوما هفته آينده در چنين روزي تکذيب نشود و ماجراي استعفاي رييسي و متعاقبا کانديداتوري او در انتخابات رياست‌جمهوري وارد مرحله‌اي تازه شود. آن‌هم درحالي که همين ديروز اميررضا واعظ آشتياني، ازجمله چهره‌هاي اصولگرا گفته است: «اگر رييسي بيايد، اقبال مردمي بيشتري خواهد داشت. او عملکرد اجراي خوبي هم داشته و قاطعانه مي‌گويم که اگر رييسي بيايد، راي  بالايي خواهد  داشت.»
لاريجاني  و يک ادعاي  اصولگرايانه

اين درحالي است که موضوع کانديداتوري رييسي براي گروه‌هاي مختلف حائز اهميت است؛ چنان‌که همين ديروز سيدحسين نقوي حسيني که سال 92 رييس ستاد انتخاباتي سعيد جليلي بود، به پايگاه خبري- تحليلي نامه‌نيوز، نزديک به دبيرکل جامعه روحانيت بار ديگر از اجماع اصولگرايان درصورت ورود رييسي به صحنه انتخابات گفته و با بيان اينکه «حتي جريان دولت جوان و انقلابي به محوريت آقاي سعيد محمد نيز از آيت‌الله رييسي حمايت خواهند کرد»، تاکيد کرده غيبت رييسي مي‌تواند با تعدد کانديداها و تشتت اصولگرايان مترادف شود. اين نماينده ادوار مجلس همچنين درباره کانديداتوري علي لاريجاني مدعي شده است: «يک نقل قولي از آقاي لاريجاني شنيدم که ايشان جايي مطرح کرده و گفته «اگر آيت‌الله رييسي بيايد ديگر نيازي به کانديداتوري من  نيست»  و نتيجه گرفته که «با اين اوصاف اگر آيت‌الله رييسي نامزد شود، به نظرم تکليف  انتخابات رياست‌جمهوري  روشن  است.» 
اصلاح‌طلبان و عبور  از  ائتلاف
اما آن‌سوي ميدان، اصلاح‌طلبان هم هفته کم‌خبري نداشتند. «جبهه اصلاحات ايران» ميانه هفته با دستورکار بررسي سازوکار رسيدن اين جريان سياسي به گزينه نهايي تشکيل جلسه داد و سخنان اعضاي اين جبهه نشان مي‌دهد که اصلاح‌طلبان از راهبرد حمايت از کانديداي غيراصلاح‌طلب عبور کرد‌ه‌اند. چنا‌ن‌که مصطفي کواکبيان، دبيرکل حزب مردمسالاري ديروز به خبرگزاري مهر گفته است: «اصلاح‌طلبان واقعي هرگز زير بار نامزد غيراصلاح‌طلب نخواهند رفت. تجربه دولت يازدهم و دوازدهم نشان داد روي کار آمدن يک فرد غيراصلاح‌طلب نه ‌تنها منافعي براي جريان اصلاح‌طلب ندارد، بلکه ضرر هم دارد. هرکس مي‌خواست به دولت فحش  بدهد، به ما  فحش مي‌داد.»اصلاح‌طلبان اما همزمان نگران تصميمات شوراي نگهبان نيز هستند. به نظر آنان چنانچه همه کانديداهاي مطرح اصلاح‌طلب ردصلاحيت شوند، مشارکت در انتخابات کاهشي چشمگير خواهد داشت. علي‌محمد نمازي، عضو شوراي مرکزي حزب کارگزاران سازندگي در اين رابطه به ايلنا گفته است: «نظام و مسوولان برگزاري انتخابات و تمامي افرادي که مي‌توانند نقش داشته باشند تا يک انتخابات رقابتي برگزار شود در اين شرايط بايد وارد عرصه شوند و فضايي را به وجود بياورند تا مردم اين احساس را نداشته باشند که لزومي براي حضورشان در عرصه انتخابات  نيست.»
صف کانديداتوري بهارستاني‌ها براي پاستور 
تا به حال براي همه روشن شده که محمدباقر قاليباف رييس مجلس يکي از کانديداهاي جدي رياست‌جمهوري است. هر چند سرنوشت کانديداتوري او هنوز معلوم نيست و ممکن است با آمدن رييسي، او در مجلس بماند. اما نمايندگاني که شوق رياست‌جمهوري دارند، فقط به رياست مجلس محدود نيست و طي هفته‌اي که گذشت، سيداميرحسين قاضي‌زاده هاشمي، نايب رييس مجلس و عضو جبهه پايداري نيز اعلام کانديداتوري کرد و حتي وقتي با پرسش خبرنگاران درباره احتمال کناره‌گيري، درصورت کانديداتوري رييسي مواجه شد، گفت که «براساس اگرها تصميم نمي‌گيرم.» بماند که حالا به جز او، علي نيکزاد، ديگر نايب رييس مجلس يازدهم نيز توييتي با اشاره به نشست خبري که با خبرنگاران داشت،‌ نوشت: «سعي کردم همه را (سوالات) در حد توان پاسخگو باشم، غير از يک سوال درباره انتخابات که از آنها خواستم فعلا صبر کنند؛ صبر چيز  خوبي  است!»

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره