آرمان ملی/متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
 
سوال از رئیس‏‌جمهور کلید خورد. به‌عبارتی مجلس اصولگرا در برابر رئیس‏‌جمهور اصولگرا قدعلم کرده و اصل 88 قانون اساسی را به‌کار گرفت. براساس این اصل «در صورتی‌که حداقل یک چهارم کل نمایندگان بخواهند درباره وظایف رئیس‏‌جمهور سوال کنند باید سوال یا سوالات خود را به طور صریح، روشن و مختصر همگی امضا و به رئیس مجلس تسلیم کنند. رئیس مجلس موضوع را در اسرع‌وقت به کمیسیون‏‌های تخصصی مربوط ارجاع می‏‌دهد و هر کمیسیون موظف است حداکثر ظرف یک هفته با حضور نماینده معرفی شده رئیس‏‌جمهور به آن کمیسیون و نماینده منتخب سوال‌کنندگان، تشکیل جلسه دهد. در این جلسه نماینده رئیس‏‌جمهور، پاسخ مقتضی را از طرف رئیس‏‌جمهور ارائه خواهد کرد تا به نمایندگان سوال‌کننده گزارش شود.»

سوال از رئیسی در 6 محور
براساس شنیده‏‌های «ایلنا» طرح سوال از سیدابراهیم رئیسی با 6 محور در مجلس کلید خورده است. طرح سوال از رئیسی 6 محور دارد که از جمله آن می‏‌توان به «نابسامانی‏‌های اخیر ارزی» و «عدم اجرای قانون تخصیص کالابرگ الکترونیک پس از تغییر شیوه پرداخت ارزترجیحی» که اثرات تورمی جبران‌ناپذیری بر بازار داشته است، اشاره کرد. نماینده طراح سوال که نخواست نامش فاش شود، می‏‌گوید: «طرح سوال را با تعدادی از همکاران مطرح کرده‏‌ام، گروهی از آن استقبال کردند.» طرح سوال از رئیس‏‌جمهور، در مجلس هفتم از سوی اکبر اعلمی، نماینده تبریز از رئیس‏‌جمهور وقت یعنی محمود احمدی‌نژاد مطرح شد و حتی به امضای تعدادی از نمایندگان هم رسید، ولی به سرانجام نرسید. در مجلس هشتم نیز طرح سوال از سوی علی مطهری، نماینده تهران مطرح شد. با پیگیری‏‌های مطهری سرانجام سوال از رئیس‏‌جمهور بعد از 32 سال برای اولین‌بار در تاریخ قانونگذاری ایران رسما کلید خورد و احمدی‌نژاد در 24 اسفند سال 1390 در صحن مجلس حاضر شد و به 10 سوال نمایندگان پاسخ داد. احمدی‌نژاد به سوالاتی با محور‏‌های اقتصاد، مجلس شورای اسلامی، حجاب اسلامی، 11 روز خانه‌نشینی و مکتب ایرانی پاسخ داد. در نخستین تجربه طرح سؤال از رئیس‏‌جمهور ایران در مجلس، محمود احمدی‏‌نژاد به سؤالات مطرح شده توسط گروهی از نمایندگان منتقد دولت پاسخ داد، اما پاسخ‏‌های او با اعتراض شدید گروهی از نمایندگان مواجه شد. نمایندگان اصولگرای مجلس یازدهم بارها برای طرح سوال از روحانی تلاش کردند حتی تیر 99 جواد نیک‌بین، نماینده کاشمر گفته بود: «براساس اصل 89 قانون اساسی و ماده 229 قانون آیین‌نامه داخلی ‎مجلس شورای اسلامی ما نمایندگان ملت شریف ایران به 18 دلیل خواستار طرح ‎استیضاح و اعلام عدم کفایت رئیس‏‌جمهور جناب حسن روحانی هستیم» در سال 97 هم اصولگرایان تندرو و عضو جبهه پایداری مجلس تلاش زیادی برای برکناری روحانی داشتند چنانکه نمایندگانی امثال مجتبی ذوالنوری، حسینعلی حاجی دلیگانی و جواد کریمی‌قدوسی طرح استیضاح حسن روحانی را امضا کردند که این اقدام کاملا سیاسی بود. محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‏‌جمهور وقت در واکنش به مطرح شدن طرح استیضاح رئیس‏‌جمهور در مجلس با بیان اینکه این یک کار تبلیغاتی است، گفت: این عده در مجلس با همه چیز مخالفت می‏‌کنند، ما به‌خاطر احترام به مجلس نمی‏‌خواهیم موضع روبه‏‌روی مجلس بگیریم.

دوستان دیروز، منتقدان امروز
همان‏‌طور که اشاره شد تلاش برای طرح سوال و حتی استیضاح روحانی از سوی مخالفان اصلاحات و اعتدال مطرح شد که به نتیجه نرسید اما قابل تامل است برخی نمایندگان اصولگرایی که برای پیروزی رئیسی در انتخابات ریاست‌جمهوری تلاش زیادی کردند، اکنون بر طبل سوال از او می‏‌زنند. طی چند هفته اخیر بحث استیضاح چند وزیر مطرح شده است و آنگونه که اخیرا علی نیکزاد، نایب اول مجلس مطرح کرد استیضاح 9 وزیر حداقل با امضای 10 نفر از نمایندگان روی میز هیأت‌رئیسه است. انتقادات به عملکرد وزرای دولت رئیسی چند ماه بعد از روی کارآمدن آنها کلید خورد، انتقاداتی که بیشتر از سوی نمایندگانی مطرح می‏‌شد که خود رأی بالایی به حضور همین افراد در وزارتخانه‏‌ها داده بودند اما گویا به سرعت از دادن رأی اعتماد پشیمان شده بودند. به‌نظر می‏‌رسد آنچه سبب انتقادات نمایندگان اصولگرا از رئیسی و طرح موضوع سوال از او شده، به انتخابات مجلس 1402 مرتبط است بدین معنا که آنها برای اخذ رای از حوزه‏‌های انتخابیه‏‌ خودشان نیازمند طرح انتقاداتی از رئیسی هستند تا چنین وانمود کنند از وضعیت اقتصادی ناراضی هستند و بدین سبب رئیس‏‌جمهور را با چالش مواجه می‏‌کنند. محمد مهاجری، فعال سیاسی اصولگرا درباره چالش اصولگرایان در انتخابات مجلس آینده اظهارکرد: میزان انتقادهای نمایندگان مجلس به‌زودی از دولت افزایش خواهد یافت چون رسیدن به فصل انتخابات نیاز به شعار و فعالیت سیاسی دارد که بخشی از اینها می‏‌تواند در قالب مخالفت با دولت متجلی شود، بنابراین معتقدم حجم انتقادها به دولت در آستانه انتخابات 1402 تشدید هم خواهد شد.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar