چالش رئیسی در برابر مجلس
آرمان ملی/متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سوال از رئیسجمهور کلید خورد. بهعبارتی مجلس اصولگرا در برابر رئیسجمهور اصولگرا قدعلم کرده و اصل 88 قانون اساسی را بهکار گرفت. براساس این اصل «در صورتیکه حداقل یک چهارم کل نمایندگان بخواهند درباره وظایف رئیسجمهور سوال کنند باید سوال یا سوالات خود را به طور صریح، روشن و مختصر همگی امضا و به رئیس مجلس تسلیم کنند. رئیس مجلس موضوع را در اسرعوقت به کمیسیونهای تخصصی مربوط ارجاع میدهد و هر کمیسیون موظف است حداکثر ظرف یک هفته با حضور نماینده معرفی شده رئیسجمهور به آن کمیسیون و نماینده منتخب سوالکنندگان، تشکیل جلسه دهد. در این جلسه نماینده رئیسجمهور، پاسخ مقتضی را از طرف رئیسجمهور ارائه خواهد کرد تا به نمایندگان سوالکننده گزارش شود.»
سوال از رئیسی در 6 محور
براساس شنیدههای «ایلنا» طرح سوال از سیدابراهیم رئیسی با 6 محور در مجلس کلید خورده است. طرح سوال از رئیسی 6 محور دارد که از جمله آن میتوان به «نابسامانیهای اخیر ارزی» و «عدم اجرای قانون تخصیص کالابرگ الکترونیک پس از تغییر شیوه پرداخت ارزترجیحی» که اثرات تورمی جبرانناپذیری بر بازار داشته است، اشاره کرد. نماینده طراح سوال که نخواست نامش فاش شود، میگوید: «طرح سوال را با تعدادی از همکاران مطرح کردهام، گروهی از آن استقبال کردند.» طرح سوال از رئیسجمهور، در مجلس هفتم از سوی اکبر اعلمی، نماینده تبریز از رئیسجمهور وقت یعنی محمود احمدینژاد مطرح شد و حتی به امضای تعدادی از نمایندگان هم رسید، ولی به سرانجام نرسید. در مجلس هشتم نیز طرح سوال از سوی علی مطهری، نماینده تهران مطرح شد. با پیگیریهای مطهری سرانجام سوال از رئیسجمهور بعد از 32 سال برای اولینبار در تاریخ قانونگذاری ایران رسما کلید خورد و احمدینژاد در 24 اسفند سال 1390 در صحن مجلس حاضر شد و به 10 سوال نمایندگان پاسخ داد. احمدینژاد به سوالاتی با محورهای اقتصاد، مجلس شورای اسلامی، حجاب اسلامی، 11 روز خانهنشینی و مکتب ایرانی پاسخ داد. در نخستین تجربه طرح سؤال از رئیسجمهور ایران در مجلس، محمود احمدینژاد به سؤالات مطرح شده توسط گروهی از نمایندگان منتقد دولت پاسخ داد، اما پاسخهای او با اعتراض شدید گروهی از نمایندگان مواجه شد. نمایندگان اصولگرای مجلس یازدهم بارها برای طرح سوال از روحانی تلاش کردند حتی تیر 99 جواد نیکبین، نماینده کاشمر گفته بود: «براساس اصل 89 قانون اساسی و ماده 229 قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی ما نمایندگان ملت شریف ایران به 18 دلیل خواستار طرح استیضاح و اعلام عدم کفایت رئیسجمهور جناب حسن روحانی هستیم» در سال 97 هم اصولگرایان تندرو و عضو جبهه پایداری مجلس تلاش زیادی برای برکناری روحانی داشتند چنانکه نمایندگانی امثال مجتبی ذوالنوری، حسینعلی حاجی دلیگانی و جواد کریمیقدوسی طرح استیضاح حسن روحانی را امضا کردند که این اقدام کاملا سیاسی بود. محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور وقت در واکنش به مطرح شدن طرح استیضاح رئیسجمهور در مجلس با بیان اینکه این یک کار تبلیغاتی است، گفت: این عده در مجلس با همه چیز مخالفت میکنند، ما بهخاطر احترام به مجلس نمیخواهیم موضع روبهروی مجلس بگیریم.
دوستان دیروز، منتقدان امروز
همانطور که اشاره شد تلاش برای طرح سوال و حتی استیضاح روحانی از سوی مخالفان اصلاحات و اعتدال مطرح شد که به نتیجه نرسید اما قابل تامل است برخی نمایندگان اصولگرایی که برای پیروزی رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری تلاش زیادی کردند، اکنون بر طبل سوال از او میزنند. طی چند هفته اخیر بحث استیضاح چند وزیر مطرح شده است و آنگونه که اخیرا علی نیکزاد، نایب اول مجلس مطرح کرد استیضاح 9 وزیر حداقل با امضای 10 نفر از نمایندگان روی میز هیأترئیسه است. انتقادات به عملکرد وزرای دولت رئیسی چند ماه بعد از روی کارآمدن آنها کلید خورد، انتقاداتی که بیشتر از سوی نمایندگانی مطرح میشد که خود رأی بالایی به حضور همین افراد در وزارتخانهها داده بودند اما گویا به سرعت از دادن رأی اعتماد پشیمان شده بودند. بهنظر میرسد آنچه سبب انتقادات نمایندگان اصولگرا از رئیسی و طرح موضوع سوال از او شده، به انتخابات مجلس 1402 مرتبط است بدین معنا که آنها برای اخذ رای از حوزههای انتخابیه خودشان نیازمند طرح انتقاداتی از رئیسی هستند تا چنین وانمود کنند از وضعیت اقتصادی ناراضی هستند و بدین سبب رئیسجمهور را با چالش مواجه میکنند. محمد مهاجری، فعال سیاسی اصولگرا درباره چالش اصولگرایان در انتخابات مجلس آینده اظهارکرد: میزان انتقادهای نمایندگان مجلس بهزودی از دولت افزایش خواهد یافت چون رسیدن به فصل انتخابات نیاز به شعار و فعالیت سیاسی دارد که بخشی از اینها میتواند در قالب مخالفت با دولت متجلی شود، بنابراین معتقدم حجم انتقادها به دولت در آستانه انتخابات 1402 تشدید هم خواهد شد.