همایون اسعدیان: اکران نوروزی امسال متفاوت خواهد بود
ایسنا/ دبیر شورای صنفی نمایش با بیان اینکه احتمالا اکران نوروزی ۱۴۰۴ به روال سالهای قبل نخواهد بود و به دلیل همزمانی نوروز و ماه رمضان اولین اکران سال آینده در عید فطر خواهد بود، از ارائه طرحی جدید به وزارت ارشاد برای افزایش قیمت بلیت سینما و فروش بلیت شناور با امکان دسترسی بلیت ارزان خبر داد.
همایون اسعدیان دبیر شورای صنفی نمایش درپاسخ به اینکه با اکران کمدی «۷۰ سی» شرایط اکران تا جشنواره فیلم فجر چطور پیش میرود و نمایش این کمدی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ بیان کرد: قرارداد اکران فیلم «۷۰سی» که از امروز هفتم آذرماه آغاز شده، تا بعد از جشنواره فیلم فجر ادامه پیدا میکند. البته این فیلم از ماهها قبل متقاضی اکران بود و به دلایل مختلف اکرانش را به تعویق انداختیم چون نمیخواستیم اکران چند کمدی همزمان شود که هم آنها لطمه بخورند و هم به فیلمهای دیگر آسیب وارد شود، بنابراین در جلسه با صاحبان فیلمهای کمدی به این نتیجه رسیدیم که این فیلمها همزمان اکران نشوند و هر کدام که دیرتر به اکران رسید این امکان برایش فراهم شود که اگر فروش خوبی داشت و سینمادارها آن را حفظ کردند، پس از جشنواره و حتی در تعطیلات عید هم نمایش آن ادامه پیدا کند چون امسال به دلیل همزمانی نوروز و ماه رمضان، تقریباً اکران نوروزی به آن معنای همیشگی نداریم. درواقع از آنجا که این فیلم میتوانست دستکم از دوم آبانماه اکران شود ولی به هفتم آذر رسید، این امتیاز داده شد که تأخیر در اکرانش به این شکل جبران شود ضمن اینکه مشخص بود اگر هر سه فیلم کمدی همزمان اکران میشدند تقریباً سئانسی برای دیگر فیلمها باقی نمیماند و همین الان هم برخی از فیلمهایی که قرارداد دارند متقاضی تأخیر در اکران هستند.
اکران عید فطر جایگزین اکران نوروز میشود؟
او با اشاره به اینکه فهرست اکران جشنواره فیلم فجر تقریباً تکمیل است ادامه داد: بعد از جشنواره باید ببینیم چه قراردادهای جدیدی ثبت خواهد شد و پس از آن کمکم سراغ اکران نوروزی خواهیم رفت. البته نوروز امسال همزمان با ماه رمضان است و از آنجا که تقریبا روزهای آخر تعطیلات نوروزی با پایان ماه رمضان مصادف میشود، شاید بهتر است به جای اکران نوروز، بگوییم اکران عید فطر.
وی درباره اینکه آیا شورای صنفی برای اکران نوروز یا همان عید فطر برنامهریزی میکند، گفت: اکران نوروزی همیشه شیوهای داشته که قابل قبول بوده است. سازمان سینمایی از بین فیلمهایی که در جشنواره فجر بودند ۱۰ تا ۱۲ فیلم را انتخاب میکرد که امکان اکران داشتند. پخش کنندههای این فیلمها وارد مذاکره با سینماداران میشدند و در نهایت به تعداد سرگروههایی که وجود داشت؛ قراردادها نهایی میشد اما سال گذشته سازمان سینمایی خودش هفت فیلم اکران نوروز را اعلام کرد و امیدوارم برای سال جدید حتما به همان شیوه قبل برگردیم تا پخش کننده و سینمادار به نتیجه برسند.
برای اکران فیلم عجله نکنید
او تاکید کرد: البته اینها مستلزم این است که همکاران من در بخش تولید، پخش و سالنهای سینما بپذیرند که برای اکران فیلم خیلی عجله نکنند. گاهی آرامش اکران در طول سال به نفع کل سینمای ایران است. اگر همه عجله داشته باشیم فیلمهای خود را اکران کنیم، هم به فیلمها لطمه میزنیم و هم فصلهایی از سال را خالی نگه میداریم. امسال شورای صنفی نمایش تلاش کرد فیلمها را در طول سال پخش کند تا علاوه براینکه فصلی خالی نباشد، به دیگر فیلمها هم کمترین میزان آسیب وارد شود.
اسعدیان اضافه کرد: تا این لحظه فروش کلی سینما به بیش از ۱۳۰۰ میلیارد تومان رسیده و باورم بر این است که تا پایان سال به راحتی به فروش بیش از ۱۵۰۰ میلیارد میرسد. این رقم نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری دارد اما طبق آنچه بارها تاکید کردم و باز هم تکرار میکنم این ارقام فروش به معنای رونق سینما نیست. رونق سینما زمانی است که تمام فیلمها به حد نسبی از فروش برسند. امسال تعداد فیلمهای کمدی بیشتر بود و بابت همین، میزان فروش از سال گذشته بیشتر شده اما تعداد فیلمهای ضرردیده هم بسیار بیشتر است.
تعداد فیلمهای کمدی در سال آینده فروکش میکند اما …
دبیر شورای صنفی نمایش در پاسخ به اینکه آیا با توجه به خروجی جلسههای اخیر شورای پروانه ساخت میتوان پیشبینی کرد که سال آینده سینما وضعیت بهتری خواهد داشت، گفت: در این زمینه دو نکته وجود دارد؛ اول اینکه باید دید مردم به سینما میروند یا خیر، دوم اینکه به نظرم سال آینده به اندازه امسال فیلم کمدی نخواهیم داشت. ما سال گذشته دو تا سه فیلم کمدی در اکران داشتیم و امسال پنج، شش فیلم که تازه یکی، دو فیلم کمدی دیگر هم باقی مانده است. به نظر میرسد در این بخش تعداد فیلمهای کمدی در سال آینده فروکش خواهد کرد. اما یک نکته مهم این است که با توجه به افزایش وحشتناک هزینههای تولید -که سبب شده یک فیلم ارزان (low budget) دستکم ۲۵ میلیارد تومان هزینه داشته باشد و چنین فیلمی باید حداقل ۷۵ تا ۸۰ میلیارد تومان فروش داشته باشد تا به پول خود برسد- فیلمسازان از ساخت هر اثری غیر از کمدی پرهیز میکنند چون بجز نهادهای حکومتی که برای فیلمهای مورد علاقه خود بودجه میگذارند، بخش خصوصی رغبتی برای سرمایهگذاری در فیلمهای غیرکمدی ندارد. بنابراین با این وضعیت هزینهها، اگر قرار باشد سال آینده هم به همین شکل پیش برویم دچار مشکل خواهیم شد.
طرحی جدید برای افزایش قیمت بلیت سینما و دسترسی راحتتر به بلیت ارزان
اسعدیان تاکید کرد: ما راهی بجز افزایش قیمت بلیت سینما برای جبران هزینهها نداریم که طبیعی هست این امر باید در توافقی با وزارت ارشاد صورت بگیرد تا به راه حلی برسیم که با بلیت شناور امنیت بیشتری برای تولید ایجاد کنیم و تماشاگران هم به بلیت ارزان دسترسی داشته باشند. ما برای این قضیه طرحی را به وزارت ارشاد ارائه کردهایم و منتظریم مسئولان جدید بررسی و گفتوگو کنند تا ببینیم به چه نتیجهای میرسیم.