برترين ها/ کوفته کرمانشاهي که به آن کوفته شامي نيز مي گويند، از غذاهاي محلي استان کرمانشاه است و همانطور که اکثر مناطق کوفته مخصوص خود را دارند، اين کوفته نيز مختص کرمانشاه است، و در ادامه دو نوع روش متفاوت براي تهيه آن تقديم مي گردد.
دستور شماره يک
مواد اوليه:
نخود پخته و ريز چرخ شده 2 پيمانه
گوشت چرخ کرده برابر مقدار نخود چرخ شده
پودر سوخاري 2 قاشق غذاخوري
سبزيهاي معطر شامل جعفري، نعناع، مرزه و ترخون يک تا 2 قاشق سوپخوري
نمک، زردچوبه و پودر کاري به ميزان لازم
پياز درشت رنده شده 1 عدد
مواد داخل شکم کوفته:
پياز درشت خلالي شده 2 عدد
مغز گردو 100 گرم
طرز تهيه:
1. براي تهيه کوفته ابتدا مواد داخل شکم آن را تهيه کنيد. پيازهاي خلالي شده را سرخ کنيد تا طلايي شود. سپس زردچوبه و گردو را اضافه و کمي تفت دهيد و شعله را خاموش و مواد را درون سبدي ريخته تا روغن اضافي آن خارج شود و روغن را براي سرخ کردن کوفته ها کنار بگذاريد.
2. سپس مواد کوفته را آماده کنيد. درون ظرف بزرگي گوشت چرخکرده، نخود پخته شده چرخ شده، نمک، پودر کاري، زردچوبه، سبزي هاي معطر، يک عدد پياز رنده شده و پودر سوخاري را ريخته و کاملاً مخلوط کنيد.
3. راز درست پيچيدن اين کوفته در ورز دادن آن است ميتوانيد آن را چند بار در غذاساز بريزيد. بعد از ورز دادن کامل آن، از مواد به اندازه نارنگي درشت برداشته در دست باز کنيد و از پياز داغ و گردوي آماده داخل آن بگذاريد و کاملاً بدون ترک گلوله کنيد و داخل يک سيني بگذاريد تا تمام مواد آماده شوند. سپس روغني را که کنار گذاشته بوديد درون يک تابه ريخته تا داغ داغ شود و کوفته ها را يکي يکي در آن سرخ کنيد.
4. ابتدا با يک کوفته شروع کنيد تا ببينيد از هم باز نميشود. اگر کوفته موقع سرخ شدن باز مي شد يک عدد تخم مرغ را با چنگال کامل بزنيد و کوفته را قبل از سرخ کردن درون آن غلطانده و بعد سرخ کنيد. کوفته را بعد از اينکه همه طرفش را سرخ کرديد روي سبدي بگذاريد تا روغن اضافي آن خارج شود و به سراغ سس کوفته برويد.
مواد اوليه براي سس کوفته:
برنج 1 پيمانه
رب انار 0.2 قاشق سوپخوري
پياز 1 عدد نگيني خرد شده
شکر به مقدار لازم
قيسي يا آلو بخارا به ميزان لازم
نعناع داغ 2 قاشق غذاخوري
نمک به مقدار لازم
طرز تهيه سس کوفته:
1. سس کوفته بسته به ذائقه افراد خانواده به چند صورت تهيه مي شود که شامل ترش، شيرين و يا ترش و شيرين است و اين به خاطر مقدار شکري است که در آن استفاده مي کنيد ولي خوشمزه ترين آن سسي است که ترش کمي شيرين باشد يعني ترشي آن بيشتر باشد.
2. ابتدا يک عدد پياز را نگيني خرد کرده و تفت دهيد. وقتي طلايي شد زردچوبه را اضافه و برنج را که شستشو داديد اضافه کنيد و ۶ تا ۷ برابر آن روي مواد آب ريخته تا برنج کاملاً پخته و له شود و به لعاب دادن بيفتد. طي اين فاصله آلو يا قيسي را خيسانده و بعد از پخت برنج ابتدا رب انار را افزوده و قيسي يا آلو را اضافه کنيد.
3. نمک و شکر را هم بسته به ذائقه تنظيم کرده و زير شعله را کم کنيد. سپس کوفته ها را که آماده کرده بوديم براي حدود ۵ تا ۱۰ دقيقه درون سس بيندازيد تا مزه سس به خورد کوفته برود. يادتان باشد هر چه سس سردتر باشد سفت تر مي شود. موقع گرم کردن مجدد کمي آب جوش روي آن بريزيد. موقع کشيدن کوفته نعناع داغ را به سس اضافه کنيد.
دستور شماره دو
مواد اوليه:
گوشت چرخ کرده بدون چربي 400 گرم
لپه 3 پيمانه
تخم مرغ 1 عدد
آويشن خشک شده 2 الي 3 قاشق غذا خوري
گردوي خرد شده و کشمش به قدر کافي
نمک و زرد چوبه و فلفل و روغن براي سرخ کردن به ميزان لازم
آرد نخودچي به ميزان لازم
مواد اوليه براي سس (آب کوفته):
سبزيه اي معطر شامل گشنيز، جعفري و ترخون 3 قاشق غذا خوري
برگه زردآلو يک پيمانه کوچک
آرد 2 قاشق غذا خوري
زعفران به ميزان لازم
آب 3 ليوان
آبليمو نصف استکان
شکر 4 قاشق غذاخوري
طرز تهيه:
1. لپه را با کمي نمک پخته و سپس با گوشت و آويشن دو بار چرخ کنيد تا کاملاً نرم شود. سپس به آن تخم مرغ، نمک، زرد چوبه و آرد نخودچي (به اندازه اي که چسبندگي لازم را پيدا کند) اضافه کنيد. سپس از مايه گلولههايي برداشته و با گردو و کشمش مغز گذاري کرده و در تخم مرغ يا آرد نخود چي بغلتانيد و در روغن سرخ کنيد.
2. آرد را با کمي روغن سرخ کرده و به آن آب اضافه کنيد و روي حرارت ملايم گذاشته تا آب کوفته نرم و لطيف شود بعد به آن سبزي خرد شده و برگه زردآلو، آبليمو، زعفران، پياز داغ و کوفته هاي سرخ شده را اضافه کنيد. به مدت نيم ساعت با حرارت ملايم پخته تا سس آن قوام لازم را به دست آورد و کوفته دم بيفتد سپس در ديس کشيده و تزيين نماييد.
3. البته بيشتر کرمانشاهي ها براي آب کوفته (سس) از رب انار و برنج و شکر و پياز داغ استفاده مي کنند. روش هاي مختلفي براي تهيه سس کوفته شامي هست و با توجه به ذائقه و سليقه خودتان يکي از اين روش ها را انتخاب کنيد.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد