بيتوته/ در اين مقاله قصد داريم با تفاوت ژامبون کالباس و بيکن و انواع بيکن حلال آشنا شويم.
امروزه با توجه به تغيير روش زندگي و اشتغال انسانها، الگوي مصرفي غذا دچار تغييراتي شده و تمايل به مصرف غذاهايي که سريع آماده ميشود، مثل فست فودها يا غذاهاي آماده بيشتر شده است. فرآوردههاي گوشتي نيز مانند سوسيس، کالباس، بيکن، ژامبون و غيره به عنوان قديمي ترين و پرمصرف ترين غذاهاي آماده و نيم کنسرو در سبد غذايي مردم جايگاه ويژه اي دارند که هر کدام بسته به نوع فرآوري، گوشت مصرفي و ميزان گوشت مصرفي با هم متفاوتاند. در اين مقاله قصد داريم با تفاوت ژامبون کالباس و بيکن و انواع بيکن حلال آشنا شويم.
تفاوت ژامبون کالباس و بيکن چيست؟
کالباس
کالباس يا به زبان فارسي عصيب، نقانق و جگرآکند به طور کلي از گوشت گاو، بره و گوساله تهيه مي شود. بعضي از کالباس ها با مخلوط چند نوع گوشت مختلف تهيه مي شوند. براي مزه دار کردن اين فرآورده گوشتي معمولا از موادي مانند سير، خلال بادام، زيتون و پسته استفاده مي شود.
ژامبون
ژامبون يا به فرانسوي jambon نوعي فرآورده گوشتي است که از گوشت ران حيوانات فرآوري شده که به صورت ساده يا دودي پخته مي شود و به آن مواد نگهدارنده و نمک اضافه مي کنند. در ايران اينطور جا افتاده است که به کالباس هاي با درصد گوشت بيشتر از ۷۰ درصد، ژامبون گفته مي شود. ولي در اروپا نحوه توليد کالباس و ژامبون متفاوت است.
سوسيس
سوسيس يا به فرانسوي saussich که از واژه لاتين salsus به معني نمک زده گرفته شده و امروزه اسم آن به Sausage تغيير يافته است، از گوشت چرخ کرده به همراه چربي حيواني، نمک، ادويه و در بعضي مواقع گياهان معطر فرآوري مي شود. معمولا در قديم سوسيس ها را با پوششي که از جنس روده حيوانات بود، مي پوشاندند. اما امروزه اين روکش ها معمولا از جنس کلاژن يا سلولز و حتي پلاستيک هستند.
تفاوت اساسي سوسيس و کالباس به زمان پخت آنها مربوط است. سوسيس در مقايسه با کالباس فرآيند پخت کمتري داشته و هنگام مصرف بايد مجددا پخته يا سرخ شود. درحالي که کالباس حين فرآوري، حرارت کافي و لازم را ديده و آماده مصرف است. علاوه بر آن سوسيس نسبت به کالباس داراي مواد نگهدارنده بيشتري است.
استيک چيست؟
استيک برشي از گوشت بدست آمده از منابع مختلف مانند گوشت گاو، ماهي تن، ماهي قزل آلا، گوشت خوک و غيره است. با اين حال عمدتا منظور از استيک ، برشي از گوشت گاو است. بنابراين همان گوشت گاو است، در حالي که استيک برشي خاص از گوشت است. همه برش هاي گوشت را نمي توان استيک ناميد اما همه استيک ها beef يا گوشت بدست آمده از گاوميش هستند. به گوشت گاوي که برش خاصي خورده باشد استيک مي گويند. بر همين اساس اگر برش از بين لگن و ران حيوان باشد، استيک راسته و اگر برش از گوشت دنده حيوان بود استيک فيله اسکاچ ناميده مي شود.
بيکن چيست؟
بيکن، نوعي خوراک فراوري شده از گوشت خوک است که در کشورهاي اسلامي با گوشتهاي حلالي مانند گوشت گوسفند، گوساله، مرغ و بوقلمون نيز درست ميشود.
بيکن در واقعيت گوشت خوک نمک سود شده است که به دو صورت دودي و خشک کردن، فرآوري ميشود.
امروزه در کشورهاي اسلامي انواعي از بيکن ها وجود دارد که با گوشت مرغ، گوساله و بوقلمون تهيه ميشود.
کلمه بيکن از واژه آلماني bacho نشات گرفته شده است که در گذشته از برش هاي باريک گوشت پهلو که چربي کمتري نسبت به شکم دارند يا پشت خوک به روش نمک سود کردن و خشک کردن تهيه مي شده است. در روش نمک سود کردن به دليل قرار گرفتن گوشت در يک محيط بسيار شور، تقريبا هر سلول زنده اي مرده يا به طور موقت غير فعال مي شود. روش نمک سود کردن و خشک کردن براي مدت طولاني مورد استفاده قرار گرفته است. از بيکن تازه نيز ميتوان براي مدتها در هواي خنک نگهداري کرد اما براي مصرف نياز به پخته شدن و حرارت ديدن دارد. بيکنها معمولا در کنار انواع غذاها سرو ميشوند و به عنوان خوراک اصلي شناخته نميشوند.
بيکن ها بسته به نوع برش و قسمت برش انواع مختلفي دارند.
بيکن گوشت و بيکن مرغ چيست؟
از آنجائيکه بسياري از مردم دنيا بنا به دلايل مذهبي و يا رژيمهاي غذائي نميتوانند از گوشت خوک استفاده نمايند، در سالهاي اخير محصولي با نام «بيکن» (Bacon) که به همين روش اما با استفاده از گوشت هاي ديگر مانند گوساله، گوسفند، بوقلمون و مرغ تهيه شده و در بازار عرضه مي شود.
به عنوان مثال در سال ۲۰۱۲ و براي اولين بار در ايران، (کشوري با اکثريت جمعيت مسلمان که گوشت خوک در دين آنها حرام ميباشد)، بيکن گوساله با استفاده از گوشت گوساله حلال، به سفارش و مشارکت رستوران فست توليد و عرضه شد که با استقبال زياد مصرف کنندگان روبرو شد.
به انواع بيکن که از گوشت هاي حلال بدست مي آيند بيکن حلال مي گويند.
طرز تهيه بيکن گوساله
براي تهيه بيکن گوساله از گوشت بدون استخوان راسته يا قسمتي از سردست استفاده ميشود که حدود ۳۵-۲۰ درصد مواد طعم دهنده به آن تزريق ميشود. اين مواد باعث نمک سود شدن، تثبيت رنگ گوشت و افزايش زمان ماندگاري آن خواهد شد.
بعد از تزريق، گوشت را به مدت ۱۲ تا ۴۸ ساعت در حوضچه آب نمک ۳ درصد قرار مي دهند.
پس از نمک سود کردن، گوشت را آويزان کرده و در دماي ۶۰ تا ۷۰ درجه سانتيگراد خشک مي کنند.
پس از خشک شدن گوشت، آن را در دماي ۷۵-۶۵ درجه با دود طبيعي ناشي از چوب راش تصفيه شده، دودي مي کنند.
پس از دودي کردن، گوشت را در درجه حرارت ۸۵-۷۵ درجه سانتيگراد با بخار مي پزند تا دماي وسط آن به ۷۰ درجه سانتيگراد برسد.
پس از طي مراحل فوق، ۳۰ درصد از وزن گوشت کاهش مي يابد.
امروزه منظور از بيکن، گوشت فراوري شده به روش ذکر شده در فوق بوده و از گوشت خاصي مثل گوشت خوک براي تهيه آن استفاده نمي شود. اين محصول مخصوصا در کشورهاي مسلمان و يهودي که ممنوعيت استفاده از گوشت خوک را دارند با انواع گوشت حلال قرمز و سفيد تهيه شده و مورد استفاده قرار ميگيرد.
نحوه درست کردن پيتزا بيکن چيست؟
مواد لازم براي طرز تهيه پيتزا بيکن :
بيکن گوشت گوساله 40 گرم
کمپوت گوجه 60 گرم
خمير پيتزا 225 گرم
ريحان سبز 15 گرم
قارچ 30 گرم
پنير موزارلا رنده شده 75 گرم
ادويه اورگانو 0.5 قاشق چايخوري
نمک به مقدار لازم
فلفل سياه به مقدار لازم
سير 1 حبه
طرز تهيه پيتزا بيکن :
ابتدا تابه اي را روي حرارت ملايم قرار دهيد. روغن را در تابه داغ کنيد. سير را پوست کنده و ريز خرد کنيد. سير را به مدت 20 ثانيه در تابه تفت دهيد. اورگانو را اضافه کنيد و 20 ثانيه ديگر تفت دهيد سپس کنسرو گوجه را به تابه اضافه کنيد و اجازه دهيد تابه روي حرارت بالا بماند تا غليظ شود سپس به ميزان دلخواه نمک و فلفل به سس اضافه کنيد.
فر را در دماي 180 درجه سانتيگراد قرار دهيد. خمير پيتزا را به کمک آرد اضافي و وردنه باز کنيد. سپس دو دايره بزرگ از خمير برش دهيد. يکي از خميرها را کف سيني فر قرار دهيد. مقداري از سس گوجه را روي خمير بريزيد و آنرا تا يک سانتيمتري لبه خمير پخش کنيد.
برگ هاي ريحان را از ساقه جدا کنيد و روي سس بچينيد سپس پنير پيتزا را روي سس بريزيد. و داخل فر قرار بدهيد زماني که پخت گريل روي فر را روشن کنيد تا روي پيتزا بيکن طلايي شود و آماده سرو شود.
بازار