نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
آشپزی من

«سوراغ» و «مهياوه» پر طرفدار ترين سس سنتي در بندرعباس

منبع
بروزرسانی
«سوراغ» و «مهياوه» پر طرفدار ترين سس سنتي در بندرعباس
شبکه اطلاع رساني هرمز/ مهياوه از ماهي درست مي شود و سرشار از فسفر، کلسيم و چربي زياد است و با دارا بودن خردل از ابتلا به بيماري پوستي (پيس) جلو گيري مي کند و مردم منطقه جنوب کشور معتقدند که فرمو ل مهياوه را ابن سينا طبيب و دانشمند ايراني يا به قول بعضي ها بزرگمهر وزير انوشيروان تهيه نموده است. جرون نام قديمي بندرعباس بوده که بعدها به گمبرون يا گامبرون تغيير کرده است و در نهايت شاه عباس با غلبه بر انگليسي ها نام آن را بندرعباس گذاشت. بندرعباس مرکز استان هرمزگان است که داراي جاذبه هاي تفريحي و گردشگري بسياري مانند جنگل هاي حرا، غار نمک، کوه گنو، جزاير زيبا، معبد هندوها و موزه مردم شناسي است. در گذشته با ورود پزشکان هندي به بندرعباس توانستند فرهنگ و زبان خود را واود بندرعباس کنند تا جايي که در حال حاضر غذاهاي بندري شباهت هاي زيادي به غذاهاي هندي دارد.اين روزها بندرعباس با شرايط آب و هوايي مطلوب ، ميزبان گردشگران زيادي از سراسر کشور و دنياست. سفر به شهرهاي جنوبي ايران سفري پر از خاطرا ت بي نظير است که چشيدن غذاهاي سنتي اين مناطق لذت سفر را دوچندان مي کند.بندرعباس با توجه به اينکه در کنارنوار ساحل واقع شده و از نعمت دريا برخوردار است ، عنصر اصلي غذاهاي متنوع و خوش طعم اهالي اين منطقه ماهي و ميگو است که با ادويه هاي مخصوصي پخته مي شود. يکي از غذاهاي پرطرفدار بندرعباس که اين روزها کنار ساحل خليج فارس رواج پيدا کرده سوراغ و مهياوه است که از اينها به عنوان سس بر روي نان محلي توموشي (سيلک) استفاده مي کنند. طرز تهيه مهياوه در بندرعباس مهياوه که مهيابه ، ماهياوه، مهيوه، مهوه، موه، هم به آن مي گويند در اصل از دو کلمه ماهي و آب مرکب بوده که (آوه) يا (أو) در گويش محلي به معناي آب مي‌باشد،پس مهياوه يعني خوراک آب و ماهي . براي تهيه مهياوه ابتدا يک نوع ماهي ريز به نام موتو، متو يا حشينه ( مومغ ، ساردين ) به طول پنج تا ۱۰ سانتي متري را روي شن و ماسه سواحل نيلگون خليج فارس خشک مي کنند بعد از خشک شدن ماهي ها را کاملا کوبيده و الک مي کنند. پودر ماهي هاي الک شده را با زرد چوبه، فلفل، راز ( دانه باريک و سياه رنگ )، گشنيز ، گندم ، جو و خردل مخلوط ساخته ، دوباره مي کوبند و در آب و نمک مي ريزند ؛ مايع نسبتا رواني به رنگ تيره مايل به خاکستري را در شيشه يا خمره مخصوص به مدت ۲۰ تا ۳۰ روز در آفتاب گذاشته مي شود و بعد ازآن آماده براي استفاده است. فوايد سس سنتي مهياوه مهياوه از ماهي درست مي شود و سرشار از فسفر، کلسيم و چربي زياد است و با دارا بودن خردل از ابتلا به بيماري پوستي (پيس) جلو گيري مي کند و مردم منطقه جنوب کشور معتقدند که فرمو ل مهياوه را ابن سينا طبيب و دانشمند ايراني يا به قول بعضي ها بزرگمهر وزير انوشيروان تهيه نموده است. گفتني است مهياوه علاوه بر مصرف آن در بندرعباس و استان هرمزگان در شهرستان هاي گراش و لارستان نيز استفاده مي شود. طرز تهيه سوراغ در مرکز خليج فارس سوراغ يکي ديگر از غذاهاي محلي بندرعباس است که درفصل ماهي مومغ (حشينه) بعد از شست و شو تميز ، آن را با آب و نمک مخلوط مي کنند و به آن خاک سرخ جزيره هرمز و پوست ميوه نرنج براي معطري به آن اضافه مي کنند.
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره