طرز تهيه شامي گيلاني؛ سفر خيالي به رشت
ايرنا/ اگر هوس يک غذاي محلي کردهايد، دست به کار شويد و شامي گيلاني را طبق دستور محليها درست کنيد.
مواد لازم براي تهيه شامي گيلاني:
گوشت گوسفند بدون چربي: ۵۰۰ گرم
لپه: ۵۰۰ گرم
فلفل، نمک، زردچوبه: به ميزان لازم
پياز: ۱ عدد متوسط
آب: به مقدار کافي
تخم مرغ: ۴ عدد درشت
زعفران دم کشيده: يک قاشق غذاخوري
روغن مايع: به مقدار لازم
طرز تهيه و دستور پخت شامي گيلاني:
۱. براي تهيه شامي پوک گيلاني يا شامي رشتي ابتدا بايد لپهها را خيس کنيد. لپهها بايد در شامي حسابي له و ناپيدا شوند پس بهتر است لپهها را چند ساعت در آب بخيسانيد و چند بار هم آب آنها را عوض کنيد. بعد از چند ساعت خيس خوردن لپهها، آنها را بپزيد. لپهها بايد خوب پخته شوند و بعد از پخت آبکش کنيد. گوشت را هم بعد از شستن، بپزيد. براي پختن گوشت يک عدد پياز متوسط را به دو نيم تقسيم کنيد. گوشت، پياز و آب را در يک قابلمه بريزيد و فلفل و زردچوبه هم به آن اضافه کنيد. ميزان آب بايد به قدري باشد که در پايان پخت گوشت چيزي از آن باقي نمانده باشد. گوشت را روي شعله ملايم گاز بپزيد و وقتي گوشت کاملا پخت و آب داخل قابلمه کشيده شد اجازه دهيد کمي سرد شود.
۲. اگر بخواهيد به روش سنتي و گيلانيهاي قديمي عمل کنيد بايد گوشت را ريش ريش کنيد و لپهها را با گوشتکوب له کنيد و سپس گوشت و لپه را با هم مخلوط کنيد و حسابي ورز دهيد تا يک مايه يکدست حاصل شود و لپه و گوشت از هم قابل تشخيص نباشند. اگر هم فرصت نداريد گوشت و لپه را در غذاساز بريزيد و با هم مخلوط کنيد. سپس تخممرغ، زعفران، فلفل، نمک و زردچوبه را به مايه گوشت و لپه اضافه کنيد و حسابي ورز دهيد تا تمام مواد خوب با هم مخلوط و يکدست شوند. بهتر است مايه شامي پوک گيلاني را به مدت يک ساعت در يخچال بگذاريد تا استراحت کند. روي ظرف سلفون بکشيد. براي هر عدد شامي پوک گيلاني يا رشتي مقداري از مايه به اندازه يک گردو برداريد، کف دست گرد کنيد و با انگشت يک سوارخ وسطش درست کنيد. مقداري روغن مايع در ماهيتابه بريزيد، وقتي روغن داغ شد شاميها را در ماهيتابه بريزيد سرخ کنيد. وقتي رنگ شامي طلايي شد آن را از ماهيتابه بيرون بياوريد و در ظرف مورد نظر بچينيد.