طرز تهيه دلمه برگ مو مجلسي به روش تبريزي

چي شي/ دلمه برگ مو يکي از انواع غذاهاي بسيار خوشمزه و معروف کشورهاي خاورميانه است که در کشورمان ايران هم از محبوبيت بالايي برخوردار است. اين غذاي خوشمزه از ترکيب برنج به همراه گشوت، حبوبات و سبزيجات تهيه مي شود و در برگ هاي درخت انگور پيچيده مي شود. دلمه برگ مو را به سليقه خود مي توانيم به صورت سيگاري ( حالت لوله اي ) يا به صورت بقچه اي که متداول تر است درست کنيم، براي مشاهده آموزش آشپزي کامل و مرحله به مرحله طرز تهيه دلمه برگ مو در ادامه با چي شي همراه باشيد.
مواد لازم براي ۴ نفر
برنج۲ ليوان
لپه۱۰۰ گرم
سبزي دلمه۲۰۰ گرم
پياز۱ عدد
گوشت چرخ کرده۲۰۰ گرم
شکر۲ قاشق غذاخوري
سرکه نصف ليوان
برگ موبه تعداد کافي
نمک و فلفل سياه به مقدار کافي
زردچوبه و روغن به مقدار کافي
طرز تهيه دلمه برگ مو
مرحله اول
براي تهيه دلمه خوشمزه برگ مو ابتدا لپه ها را ۲ ساعت قبل از پخت آن در کاسه اي مي ريزيم و تا سطح لپه ها آب مي ريزيم و اجازه مي دهيم تا خيس بخورد و نفخ ان از بين برود.بعد لپه ها را در صافي مي ريزيم و آبکش مي کنيم و در قابلمه اي مي ريزيم.
مرحله دوم
حالا ۲ ليوان آب به ان اضافه مي کنيم و اول حرارت را زياد مي کنيم تا آب به جوش بيايد و بعد ملايم مي کنيم تا به مرور زمان لپه ها کاملا پخته شوند.بعد از پخت لپه را در صافي مي ريزيم و صبر مي کنيم تا آب اضافه آن کاملا خارج شود.
طرز تهيه دلمه برگ مو
تا پخت لپه ها براي آماده کردن باقي مواد دلمه زمان کافي داريم.سبزي دلمه که شامل پيازچه،مرزه،شويد،نعناع،جعفري،ترخون و يا هر سبزي معطر ديگري نيز مي تواند باشد را پاک مي کنيم و مي شوييم و در آبکش مي ريزيم.
مرحله چهارم
بعد پارچه اي را پهن مي کنيم و سبزي ها را روي ان مي ريزيم و اجازه مي دهيم تا کاملا خشک شوند.آن وقت روي تخته آشپزخانه سبزي ها را نه خيلي ريز و نه درشت خرد مي کنيم تا عطر سبزي ها در دلمه حفظ شود و بپيچد.
مرحله پنجم
برنج را در کاسه اي مي ريزيم و روي آن آب مي ريزيم و اجازه مي دهيم تا کمي خيس بخورد.در قابلمه اي تا نصف آن آب مي ريزيم و کمي نمک به آن اضافه مي کنيم و روي حرارت زياد قرار مي دهيم تا زودتر آب به جوش بيايد.
مرحله ششم
زمانيکه آب در حال جوشيدن بود برنج را مي شوييم و آب آن را خالي مي کنيم و داخل قابلمه آب در حال جوشيدن مي ريزيم و يک هم کوچک مي زنيم تا دانه هاي برنج به هم نچسبند و ديگر اجازه مي دهيم تا برنج به مدت ۶ دقيقه بپزد و کمي نرم شود.
مرحله هفتم
براي اينکه متوجه شويم برنج آماده است بعد از گذشت ۶ دقيقه يک دانه از برنج را لاي دندان تست مي کنيم اگر هم اطراف برنج کاملا نرم شده بود و هم مغز آن کمي گير داشت، يعني برنج آماده است. حالا برنج را آبکش مي کنيم و کنار مي گذاريم.
مرحله هشتم
پياز را پوست مي گيريم و مي شوييم و روي تخته آشپزخانه نگيني ريز خرد مي کنيم و تابه اي را روي حرارت ملايم قرار مي دهيم و کمي روغن داخل آن مي ريزيم و اجازه مي دهيم تا کمي داغ شود و پيازها را داخل تابه مي ريزيم و تفت مي دهيم تا سبک شوند.
طرز تهيه دلمه برگ مو
سپس کمي زردچوبه به آن اضافه مي کنيم و خوب تفت مي دهيم و گوشت چرخ کرده را نيز مي افزاييم و کمي فلفل سياه و نمک روي آن مي پاشيم و مداوم تفت مي دهيم تا کاملا رنگ گوشت تغيير کند و کمي سرخ شود و تابه را از روي شعله بر مي داريم.
مرحله دهم
حالا سبزي خرد شده را اضافه مي کنيم و تفت مي دهيم و بعد لپه پخته شده و برنج را اضافه مي کنيم و کمي زردچوبه و نمک و فلفل سياه روي کل مواد مي پاشيم و با قاشق آرام مواد را زير و رو مي کنيم و کنار قرار مي دهيم.
مرحله يازدهم
سپس در قابلمه اي که برگ مو ها راحت در آن جابه جا شوند تا نصف آن آب مي ريزيم و روي حرارت زياد قرار مي دهيم تا زودتر به جوش بيايد و کمي نمک داخل آب مي ريزيم و برگ موها را داخل آب در حال جوش قرار مي دهيم و بعد از يک دقيقه از داخل آب بيرون مي آوريم و در آبکشي مي گذاريم.
مرحله دوازدهم
در ادامه کمي آب سرد روي آن ها مي گيريم و تامل مي کنيم تا آب اضافه آن ها خارج شود.اين کار باعث مي شود که برگ موها کمي نرم شوند.بعد يک عدد از برگ موها را روي تخته آشپزخانه قرار مي دهيم و به اندازه يک قاشق پر از مواد دلمه وسط برگ مو مي ريزيم.
مرحله سيزدهم
(اگر برگ ها کوچک بودند مي توانيد از دو عدد برگ مو کنار هم استفاده کنيد) و اطراف آن را تا مي زنيم تا شبيه به يک مربع يا بااصطلاح بقچه شود.قابلمه اي که براي پخته دلمه تدارک ديده ايم را کنار دستمان قرار مي دهيم و کمي روغن کف آن مي ريزيم.
مرحله چهاردهم
کف قابلمه را با برگ مو کاملا مي پوشانيم و دلمه هاي پيچيده شده را منظم کف قابلمه مي چينيم و روي دلمه برگ مو ها را نيز با برگ مو کاملا مي پوشانيم و يک پيش دستي روي برگ ها قرار مي دهيم و دو ليوان آب و ۱/۲ روغن را با هم مخلوط مي کنيم.
مرحله پانزدهم
سپس روي مواد مي ريزيم و روي حرارت قرار مي دهيم تا به مدت ۱ساعت ۳۰ دقيقه دلمه ها بپزند. پس از گذشت زمان اشاره شده ۱/۲ ليوان سرکه و شکر را در شيرجوش مي ريزيم و روي حرارت قرار مي دهيم و آرام هم مي زنيم تا شکر کاملا در سرکه حل شود و از روي حرارت بر مي داريم.
مرحله شانزدهم
حالا برگ روي دلمه ها را کمي مي جويم و تست مي کنيم تا اگر کاملا پخته شده بودند مخلوط سرکه و شکر را روي دلمه ها مي ريزيم و اجازه مي دهيم تا ۳۰ دقيقه ديگر بجوشد و مزه دار شوند و بعد آماده شدن در ظرف مورد نظر دلمه برگ موها را مي چينيم و نوش جان کنيد.
دلمه برگ انگور با طعم ملس
معروف ترين چاشني براي دلمه برگ مو سکنجبين است و اگر مانند دستور بالا دلمه هاي خود را درست کنيد طعمي ملس شبيه شربت سکنجبين خواهيد داشت، زيرا در دستور بالا از شکر هم استفاده شده است تا ترشي دلمه ها را ملايم تر کند.اگر مي خواهيد طعم شيريني دلمه شما بيشتر باشد مي توانيد ۱ قاشق غذاخوري به مقدار شکر اضافه کنيد. يا اينکه اگر دوست داريد طعم دلمه شما ترش تر باشد مي توانيد مقدار سرکه را بيشتر در نظر بگيريد تا دلمه ترش تري داشته باشيد.
ترد تر شدن دلمه برگ مو
ترد شدن دلمه ها علاوه بر اينکه باعث مي شود هنگام ميل کردن دلمه احساس بهتري داشته باشيم، به مجلسي تر شدن دلمه نيز کمک مي کند. براي اين منظور پس از اينکه دلمه ها آماده شدند، آنها را درون يک ظرف مناسب مايکروويو قرار مي دهيم.
حالا مايکروويو را روشن مي کنيم و دلمه ها را به مدت يک تا ۲ دقيقه درون ان قرار مي دهيم، سپس به همان صورت دلمه ها را سرو مي کنيم. در صورت نبود مايکروويو مي توانيم از فر يا حتي اون توستر نيز استفاده کنيم.