محبوبترين غذاهاي محلي ايران: اين قسمت همدان

برترين ها/ اين روزها مزه کردن غذاهاي محلي هر منطقه در سفر، بخشي جدانشدني از يک تجربه کامل گردشگري به شمار ميآيد و گردشگران علاقهمند به غذا حداقل يک يا چند وعده را در رستورانهاي محلي غذا ميخورند تا با آشنايي بيشتر با فرهنگ غذايي هر شهر، سفري لذتبخشتر براي خود رقم بزنند.
کشور ايران داراي ۳۱ استان است که هر يک، دهها غذاي محلي و اصيل مخصوص به خودشان را دارند. در اين سري مطالب آشپزي قصد داريم شما را با غذاي محلي استانهاي مختلف آشنا کنيم.
در ادامه با ما همراه باشيد تا شما را با مشهورترين غذاهاي لذيذ محلي همدان آشنا کنيم.
همدان، پايتخت نخستين شاهنشاهي ايران، يعني مادها بوده است و بهعنوان يکي از کهنترين شهرهاي ايران، تاريخچهاي چند هزار ساله دارد. اين استان با دارا بودن جاذبههاي تاريخي فراوان، پنجمين شهر فرهنگي و گردشگري کشور به شمار ميآيد و البته غذاهاي محلي، از بهترين جاذبههاي گردشگري آن هستند. بيشتر غذاهاي محلي استان همدان را انواع آش و آبگوشت تشکيل ميدهند؛ زيرا اين منطقه داراي اقليم کوهستاني، تابستانهاي خنک و زمستانهاي سرد و پربارش است و بهعلاوه وجود سبزيهاي کوهي متنوع در دامنه کوهها در طول سالها منجر به خلق انواع آشهاي خوشمزه در اين منطقه شدهاند.
آبگوشت قورمه
آبگوشت قرمه، قورمه سبزي همداني يا آبگوشت بزباش، يک غذاي بسيار جالب و لذيذ همداني است که نسخهاي منحصربهفرد و متفاوت از خورش محبوب قرمه سبزي را به شما ارائه ميکند. طعم و عطر سبزي قرمه، پياز داغ و سيبزميني بههمراه ليمو اماني، غذايي وسوسهانگيز و خوشمزه را خلق ميکند که بهسختي ميتوان به آن دست رد زد.
مواد لازم براي شش نفر
- سبزي قورمه: ۲۵۰ گرم
- گوشت: ۵۰۰ گرم
- لوبيا قرمز: يک ليوان
- ليمو اماني: ۴ عدد
- پياز داغ: ۳ قاشق سوپخوري
- تخم مرغ: ۲ عدد
- سيب زميني: ۲ عدد
- ماست ساده و پرچرب: به مقدار لازم
- زردچوبه، فلفل و نمک: به مقدار لازم
طرز تهيه
گوشت را بههمراه استخوان و چربي در يک تابه کمي سرخ کنيد. سپس گوشت تفت داده شده را با سبزي تفت داده شده، لوبيا قرمز از قبل خيس شده و پياز سرخ شده، زردچوبه و فلفل در زودپز بريزيد و يک ليوان آب به آن اضافه کنيد تا بپزد. نمک، ليمو اماني و سيبزميني تکه تکه شده را پس از حدود يک ساعت و نرم شدن گوشت و لوبيا در زودپز بريزيد و اجازه دهيد تا آبگوشت روي حرارت ملايم رو به متوسط بپزد و جا بيفتد.
پس از پخت کامل مواد و جوش آخر، دو عدد تخممرغ را در يک کاسه بشکنيد و کمي هم بزنيد. سپس تخممرغها را در آبگوشت بريزيد تا بپزند. آبگوشت قرمه را با ماست ساده و پرچرب سرو کنيد.
نکات مهم
نمک را از ابتدا در آبگوشت نريزيد تا گوشت ديرپز نشود.
بهجاي لوبيا قرمز ميتوانيد از لوبيا چيتي يا لوبيا سفيد هم استفاده کنيد.
برخي افراد اين آبگوشت را بهجاي لوبيا با لپه ميپزند.
شما ميتوانيد در انتهاي پخت کمي زعفران دمکرده يا رب سرخ کرده به آبگوشت اضافه کنيد تا رنگي زعفراني يا قرمز به آن بدهيد.
اين غذا معولا گوشت کوبيده ندارد و مواد آن بههمراه آب آن خورده ميشود؛ اما ميتوان آن را شبيه آبگوشت ساده نيز سرو کرد.
آش برنج
آش برنج همدان، يکي از غذاهاي سنتي، مقوي، سالم و بسيار محبوب اين استان است که با وجود برنج، عدس و آب قلم، مواد مغذي و مورد نياز بدن انسان را تامين ميکند. خوردن اين آش بهخصوص در فصل زمستان، براي درمان يا جلوگيري از سرماخوردگي بسيار توصيه ميشود. آش برنج، بهسادگي در بدن هضم ميشود و به همين دليل، اين آش، يک وعده غذايي مناسب براي کودکان به شمار ميآيد.
مواد لازم براي چهار نفر
- برنج: يک پيمانه
- گشنيز: ۲۰۰ گرم
- عدس: يک چهارم پيمانه
- آب قلم: ۲ ليوان
- نمک: به مقدار لازم
- ماست يا آبغوره: براي سرو
- نعنا داغ، سير داغ و پياز داغ: براي تزئين
طرز تهيه
برنج را از حدود يک تا دو ساعت قبل، بدون نمک خيس کنيد و قلم را هم با کمي نمک به صورت جدا گانه بپزيد. پس از پخت کامل قلم، آب آن را جدا کنيد و کنار بگذاريد. آب برنج را خالي کنيد و آن را همراه با آب قلم در يک قابلمه بريزيد و روي حرارت متوسط گاز قرار دهيد تا چند جوش بزند. سپس عدس از قبل خيس شده، گشنيز خرد شده و مقداري نمک را در قابلمه بريزيد و اجازه دهيد تا آش روي حرارت ملايم گاز بپزد و جا بيفتد.
آش برنج پس از حدود يک ساعت پخت، تبديل به يک آش لعابدار و غليظ ميشود. آن را در ظرف سرو بکشيد و به آن بسته به ذائقه خود، ماست يا آبغوره اضافه کنيد. آش برنج خود را با نعنا داغ، سير داغ و پياز داغ تزئين کرده و آن را نوش جان کنيد.
کباب سرداشي
کباب سرداشي يکي از غذاهاي معروف و قديمي استان همدان است که در گذشته روي سنگهاي تنور نانوايي سنگکي طبخ ميشده است. در زبان ترکي به سنگ «داش» ميگويند و به همين علت، نام اين غذا که روي سنگهاي داغ پخته ميشده است را «سرداشي» گذاشتهاند. کباب سرداشي شباهت بسياري به کباب تابهاي دارد؛ اما در تهيه آن از روغن استفاده نميشود و در واقع آن را با سيبزميني و آب سبزيها و در تنور يا فر ميپزند. براي تهيه کباب سرداشي، گوشت با سيبزميني و پياز چرخ شده و ورز داده ميشود و به همين دليل، برخي اين غذا را با کتلت مقايسه ميکنند؛ اما بايد بدانيد که کباب سرداشي تخممرغ ندارد و طعم آن با کتلت متفاوت است. کباب سرداشي در همدان همراه با نان سنگک و سبزيجات تنوري شده سرو ميشود و غذايي بسيار لذيذ و اشتها برانگيز است.
مواد لازم
- گوشت: ۷۰۰ گرم
- پياز: ۳ عدد
- سيب زميني: ۴ عدد
- نمک، فلفل، زردچوبه، سماق: به مقدار لازم
- گوجه فرنگي: ۴ عدد
طرز تهيه
نصف سيبزمينيها، پيازها و گوشت گوسفندي را در چرخگوشت، چرخ کنيد. سپس مواد چرخکرده را خوب با دست ورز دهيد و ادويهها را به آنها بيفزاييد. اين مخلوط را آنقدر ورز دهيد تا چسبندگي آنها کم شود. مواد گوشتي را روي سيني فر پهن کنيد و گوجه فرنگيها و سيبزمينيهاي ورقه شده را بههمراه فلفلهاي سبز حلقه حلقه شده روي آن بچينيد. سيني را براي يک تا دو ساعت در طبقه وسط فر از قبل گرم شده در دماي ۱۴۰ درجه سانتيگراد قرار دهيد تا کباب سرداشي آماده شود.
نکات مهم
شما ميتوانيد تابه يا ظرف کباب سرداشي را به نانوايي سنگکي محله خود ببريد و از آنها بخواهيد تا آن را براي يک تا دو ساعت در تنور بگذارند. کباب سرداشي تنورپز، طعم فوقالعادهاي دارد.