الو دکتر/ آيا تا به حال در مورد سندرم کلاين فلتر شنيده ايد. زماني که بيمار پسر با يک يا چند کروموزوم x اضافي به دنيا بيايد اين عارضه اتفاق مي افتد.در واقع مي توان گفت سندرم کلاين فلتر نوعي اختلال ژنتيکي در مردان است.در ادامه راجع به اين سندروم بيشتر صحبت خواهيم کرد و اطلاعات جامع تري را ارائه خواهيم داد.
سندرم کلاين فلتر يک اختلال ژنتيکي است که در مردان رخ ميدهد. اين عارضه زماني رخ ميدهد که بيمار پسر با يک يا چند کروموزوم X اضافي به دنيا بيايد. اغلب مردان يک کروموزوم Y و يک کروموزوم X دارند. داشتن يک يا چند کروموزوم X اضافي ميتواند باعث بروز نواقص فيزيکي در بيمار شود.
بسياري از بيماراني که يک کروموزم X اضافي دارند، از مشکل خود بيخبرند و با آن زندگي ميکنند. سندرم کلاين فلتر از هر ۱۰۰۰ نفر در يک نفر رخ ميدهد.
چه عواملي باعث شيوع سندرم کلاين فلتر ميشوند؟
وجود يک کروموزوم X اضافي در مردان شايعترين علت بروز اين عارضه است؛ البته جدا شدن نامناسب مواد ژنتيکي اسپرم نيز با اين عارضه مرتبط است. با اينکه سندرم کلاين فلتر يک اختلال ژنتيکي است، در بين اعضاي خانواده منتقل نميشود. بنابراين، اگر يک فرزند مبتلا به سندرم کلاين فلتر داريد، لزومي ندارد که ساير فرزندانتان هم با اين سندرم متولد شوند.
علائم سندرم کلاين فلتر چيست؟
بسياري از بيماران مبتلا به سندرم کلاين فلتر علائم مشخصي ندارند. با اين حال، کمپشت شدن موهاي بدن و بزرگ شدن سينهها و باسن از جمله رايجترين علائم اين بيمارياند. اما سايز بيضه در اکثر آقايان کوچک ميماند. در بعضي از بيماران، اندازه آلت تناسلي به حد بلوغ نميرسد يا ممکن است صداي فرد به اندازه کافي پخته نشود. اين بيماران معمولا قادر به بچهدار شدن نيستند. اما ميتوانند زندگي جنسي نرمال خود را داشته باشند. همچنين برخي از بيماران مبتلا به اين سندرم مشکلات زباني و يادگيري دارند.
سندرم کلاين فلتر چگونه تشخيص داده ميشود؟
سندرم کلاين فلتر معمولا تا وقت بلوغ تشخيص داده نميشود. با رسيدن به سن بلوغ، رشد طبيعي بيضه متوقف شده و ساير علائم بروز پيدا ميکنند. براي اينکه از بيماري فرزند خود مطمئن شويد بايد به يک پزشک متخصص مراجعه کنيد.
در مردان بزرگسال، از تستهاي آزمايشگاهي، کاريوتايپ و تجزيه و تحليل مايع مني براي تشخيص بيماري استفاده ميشود.
اگر باردار هستيد و خطر به دنيا آوردن يک فرزند مبتلا به سندرم کلاين فلتر شما را تهديد ميکند، بايد آزمايش بدهيد. سندرم کلاين فلتر قبل از تولد و از طريق آمنيوسنتز و نمونهبرداري از پرزهاي جفتي تشخيص داده ميشود.
سندرم کلاين فلتر چگونه درمان ميشود؟
براي درمان سندرم کلاين فلتر از تستوسترون استفاده ميشود؛ اگر درمان در سنين بلوغ آغاز شود، تکامل طبيعي بدن روند عادياش را پي ميگيرد. تستوسترون از طريق تزريق يا پچ پوستي به کار گرفته ميشود. روند درمان معمولا در طول زندگي بيمار ادامه دارد، اما کمکي به رفع ناباروري نميکند. گفتاردرماني و پشتيباني آموزشي نيز نقش بهسزايي در رفع مشکلات زباني و يادگيري بيماران دارند.
اگر يک مرد مبتلا به کلاين فلتر بخواهد بچهدار شود، بايد اسپرم خود را از طريق بيضه استخراج کند. در اين روش، اسپرم با استفاده از يک سوزن نازک که به داخل بيضه فرو ميرود، جمعآوري ميشود.سپس، اسپرم طبيعي شناسايي شده و از آن براي لقاح آزمايشگاهي استفاده ميشود.
اگر فرزند شما مبتلا به سندرم کلاين فلتر تشخيص داده شده، چه بايد بکنيد:
احساساتتان را بشناسيد. اين طبيعي است که پدر و مادر خود را مقصر بدانند. اما اين عارضه يک اختلال ژنتيکي است که از حوزه کنترل والدين خارج است. بنابراين، خود را مقصر ندانيد و با پزشک درباره نگرانيهايتان صحبت کنيد.
در مورد اين اختلال اطلاعات کسب کنيد. يکي از مشکلات رايج اغلب والدين اين است که چيز زيادي درباره اين عارضه نميدانند. يادگيري به شما کمک ميکند که فرزندتان را در مسير درمان همراهي کنيد.
از پسرتان پشتيباني کنيد. پشتيباني مناسب از بيمار نقش قابلتوجهي در تسکين ناراحتيهاي عاطفي او دارد. به فرزند خود يادآوري کنيد: اکثر کساني که از اين سندرم رنج ميبرند، يک زندگي عادي و بدون مشکل دارند.
در مراقبت از کودک فعال باشيد. با پزشک صحبت کنيد تا از بهترين متد درماني استفاده کنيد. اگر براي رفع مشکلات رفتاري به مشاوره نياز داريد، به همراه پسرتان در جلسات مشاوره شرکت کنيد. براي اين کار، از متخصصين مجرب کمک بگيريد که تجربه کار با مبتلايان به اين سندرم را داشته باشند.
او را تشويق کنيد که فعاليتهاي بدني بيشتري داشته باشد. کاراته، فوتبال، بسکتبال و شنا گزينههاي خوبي هستند.
با معلم، مدير و ناظم مدرسه او بيشتر همکاري کنيد. با معلمان فرزندتان به طور منظم در ارتباط باشيد و در جلسات مدرسه شرکت کنيد تا از وضعيت فرزندتان مطلع باشيد. در صورت لزوم، شرايطي را فراهم کنيد که کودک با معلمان خود صحبت کند. در اين جلسات، يادداشتبرداري کنيد تا مشکلات بعدي را از طريق تماس تلفني حل کنيد. همچنين بهتر است مقالات و جزوات مربوط به سندرم کلاين فلتر را در اختيار مسئولان مدرسه بگذاريد.
فرزندتان را براي مستقل بودن تشويق کنيد. حمايت مهم است، اما مراقبت بيش از حد از کودک ميتواند اين پيام را به او بدهد که شخصا قادر به انجام کارهايش نيست.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد