سامانه هوشمند مدیریت باغ های سیب در کشور پیادهسازی شد

ایرنا/ عضو هیات علمی بخش تحقیقات هوشمندسازی کشاورزی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: با مشارکت یک شرکت دانشبنیان، موفق به طراحی و پیادهسازی سامانهای بر پایه فناوری اینترنت اشیاء برای مدیریت هوشمند باغهای سیب در کشور شدیم.
"بهاره جمشیدی" افزود : این سامانه مبتنی بر شبکه حسگر بیسیم برای مانیتورینگ شرایط محیطی و مدیریت باغهای سیب به صورت الگو در ۲ منطقه از شهرستان دماوند استان تهران طراحی، ساخته و پیادهسازی شد.
وی بیان کرد: در اجرای این طرح پژوهشی ، مجریانی از موسسات تحقیقات گیاهپزشکی ، علوم باغبانی و خاک و آب کشور (مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران) با موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی همکاری داشتند.
جمشیدی گفت: در این سامانه هوشمند، پیشآگاهی بیماری و آفت، مدیریت آبیاری، کوددهی و رشد محصول به عنوان مهمترین چالشهای مدیریتی باغ سیب مورد توجه قرار گرفت.
وی یاد آورشد: کاربرد راهحلهای هوشمند این فناوری در کشاورزی و به عبارتی هوشمندسازی کشاورزی بر پایه اینترنت اشیاء در حوزههای مختلف مانند باغبانی سبب بهبود بهرهوری کشاورزی برای تولید بیشینه غذا با استفاده بهینه از منابع پایه، کمینهکردن اثرات محیطی، کاهش هزینهها و افزایش درآمد خواهد شد و دستیابی به اهداف توسعه پایدار کشاورزی را تسهیل میکند.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات هوشمندسازی کشاورزی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کشور افزود: با توجه به نقش مهم مدیریت باغهای میوه در کشور به منظور تولید بیشتر با کیفیت بهتر محصول، کاهش مصرف نهادهها به تبع آن کاهش هزینههای تولید و همچنین با توجه به مزایای کاربرد فناوری اینترنت اشیاء در کشاورزی، میتوان انتظار داشت که استفاده از راه حلهای هوشمند این فناوری در باغبانی و بهعبارتی هوشمندسازی باغات بر پایه اینترنت اشیاء به مدیریت هوشمند و بهینه باغها کمک کند.
جمشیدی تاکید کرد: سامانه طراحیشده قادر به ارائه هشدارهای بهموقع و توصیههای کاربردی در خصوص سمپاشی، آبیاری، کوددهی، رشد محصول است .
وی اظهار کرد: این سامانه ضمن کاهش نیاز به نظارتهای میدانی و نیروی انسانی میتواند به باغدار در کاهش هزینههای تولید و افزایش کمّی و کیفی محصول کمک کند.
صحت ۹۸ درصدی اعلام هشدارهای به موقع در سامانه فناوری اینترنت اشیا باغ های سیب
جمشیدی گفت: انتقال دادهها و اعلام هشدارهای بهموقع در سامانه یاد شده از قابلیت اطمینان کافی و صحت عالی بیش از ۹۸ درصد برخوردار است. به عنوان مثال بهکارگیری این سامانه موجب کاهش دفعات سمپاشی برای کنترل بیماری سفیدک پودری سیب از دستِکم سه نوبت به ۲ نوبت (بدون کاهش کارایی سمپاشی) میشود.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات هوشمندسازی کشاورزی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کشور یاد آورشد: با کاهش یک نوبت سمپاشی در سال از نظر درصدی بیش از ۳۳ درصد آب و سم کمتر برای سمپاشی هر هکتار باغ سیب بهمنظور کنترل بیماری سفیدک پودری مصرف میشود. بنابراین، باغدار مبالغی که بابت آب، سم، کارگر و تجهیزات سمپاشی پرداخت میکند بیش از ۳۳ درصد کاهش مییابد.
جمشیدی گفت: این در حالی است که با کاهش دستِکم یک نوبت سمپاشی برای کنترل بیماری سفیدک پودری، کارگران سمپاش، در سال ۳۳ درصد کمتر در معرض عوارض حاد و مزمن ناشی از مصرف قارچکشها قرار میگیرند و آلودگی زیست محیطی ناشی از آنها نیز کاهش خواهد یافت.
وی افزود: بهکارگیری این سامانه هوشمند همچنین میتواند سبب کاهش دفعات سمپاشی برای کنترل آفت کرم سیب از دست کم چهار نوبت به ۲ نوبت و کاهش ۵۰ درصدی مصرف سم و آب برای سمپاشی و به تبع آن کاهش ۵۰ درصدی هزینههای کارگران سمپاش و تجهیزات سمپاشی شود.
جمشیدی اظهار کرد: همچنین با کاهش ۲ نوبت سمپاشی برای کنترل آفت کرم سیب، کارگران سمپاش در سال ۵۰ درصد کمتر در معرض عوارض حاد و مزمن ناشی از مصرف حشرهکشها قرار میگیرند و آلودگی زیست محیطی ناشی از آنها نیز کاهش خواهد یافت.
وی افزود: از سوی دیگر، کاهش بیش از ۷۰ درصدی کرمخوردگی میوهها در مرحله برداشت با بهکارگیری توصیههای ارائهشده توسط سامانه در خصوص سمپاشی برای کنترل آفت کرم سیب در مقایسه با سمپاشی درختان طبق عرف باغدار از دیگر اثربخشیهای کاربرد سامانه طراحیشده است.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات هوشمندسازی کشاورزی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کشور اضافه کرد: با کاهش تعداد دفعات سمپاشی برای کنترل آفت و بیماری، مقدار باقیمانده سموم در محصول نیز کمتر میشود که از اثرات مثبت غیرمستقیم بهکارگیری سامانه هوشمند طراحیشده خواهد بود.
جمشیدی همچنین مصرف بهینه آب کشاورزی متناسب با نیاز درخت بر اساس هشدارهای بههنگام؛ مدیریت بهینه مصرف کود بر اساس توصیههای تغذیهای در مراحل فنولوژی رشد، امکان نظارت لحظهای بر شرایط محیطی و رشد محصول برای مدیریت بهتر تولید و قابلیت اعلام هشدار دماهای بحرانی را از دیگر قابلیتهای این سامانه معرفی کرد.