نماد آخرین خبر

زرشک‌کاران منتظر بهار رونق بازار باشند

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
زرشک‌کاران منتظر بهار رونق بازار باشند

باشگاه خبرنگاران/ مدير تعاون روستايي خراسان جنوبي گفت: طي ماه‌هاي آتي بازار زرشک دوباره ترميم مي‌شود و ما شاهد افزايش دوباره قيمت‌ها خواهيم بود.
 
ضيائيان احمدي، مدير تعاون روستايي خراسان جنوبي بيان داشت: امسال باغداران استان محصول زرشک  خود را با هر قيمتي نفروشند، زيرا آنان در ترميم قيمت‌ها موثر هستند.
او درباره دلايل خود مبني بر رونق دوباره بازار زرشک در ماه‌هاي افزود: به دليل فروش زياد محصول پارسال به صورت تازه خوري، خسارت ۲۰ درصدي تگرک و تندباد به محصول زرشک پارسال و فروش زرشک معمولي، اکنون محصول زيادي روي دست کشاورزان و دلالان نيست که همين کاهش عرضه بر رونق اين بازار در ماه‌هاي آتي تاثيرگذار است.
ضيائيان احمدي بيان کرد: با کنترل وضعيت کرونا و ورود واکسن همچنين افزايش ميزان ايمني‌ها، بازار زرشک مجددا رونق خواهد گرفت و باعث افزايش قيمت محصولاتي مي‌شود که بيشترين تأثير را از کرونا داشته‌اند.
مدير تعاون روستايي خراسان جنوبي اظهار کرد: از ۲ سال قبل هنوز مقداري زرشک روي دست کشاورزان و واسطه‌ها باقي مانده و کاهش رونق بازار موجب احساسي عمل کردن کشاورزان شده است لذا کشاورز با مديريت محصول خود مي‌تواند زمينه مديريت بازار را نيز فراهم کند.

او عنوان کرد: با شيوع ويروس کرونا به‌تدريج تأثير آن بر بازار خريد و فروش تعدادي از محصولات کشاورزي آشکار شد و اين اثر بر محصول زرشک که جزو محصولات لوکس از نظر مصرف طبقه‌بندي مي‌شود، بيشتر بود.
ضيائيان احمدي تصريح کرد: در حال حاضر در پيک چهارم کرونا باز هم با تعطيلي رستوران‌ها و مراسم مختلف و کاهش شديد جمعيت گردشگر در استان‌هاي همجوار بخصوص زوار حرم رضوي مواجه هستيم و در نهايت با کاهش صادرات، تقاضاي اين محصول در بازار کاهش يافته است.
مدير تعاون روستايي خراسان جنوبي ادامه داد: قيمت زرشک از دو عامل عرضه و تقاضا تأثير مي‌پذيرد و اکنون تقاضا به شدت کاهش يافته لذا سنگيني خاصي بر بازار زرشک خراسان جنوبي حاکم است و قيمت‌ها کمي افت داشته و هر کيلوگرم زرشک ۵۰ تا ۵۵ هزار تومان عرضه مي‌شود.
او گفت: زرشک به دو شيوه خرمني و بارگاهي خشک مي‌شود و به طور معمول همزمان با ورود اوليه هر کدام از اين دو نوع، سنگيني خاصي بر بازار حاکم مي‌شود، الان زمان ورود زرشک تازه پفکي به بازار است که به طور معمول مقداري از افت قيمت به همين علت است.
ضيائيان احمدي بيان کرد: تعداد زيادي از باغداران تجربه پارسال را دارند و با توجه به تداوم شرايط پارسال يعني همه‌گيري کرونا و تعطيلي مراکز عرضه و مصرف زرشک، تحليل آنان افت شديد قيمت است؛ بنابراين محصول خود را با هر قيمتي به دلالان و تجار مي‌فروشند که اين اقدام موجب سوء‌استفاده افراد فرصت‌طلب شده و با قيمت ناچيزي زرشک باغداران را مي‌خرند.
مدير تعاون روستايي خراسان جنوبي در خصوص تخمين ميزان زرشک موجود در بارگاه‌ها و سردخانه‌هاي خراسان جنوبي گفت: کل برداشت از مجموع سطح باغ‌هاي زرشک استان(قريب ۱۷ هزار هکتار) حدود ۲۰ هزار تن زرشک خشک است، اما زرشک خاصيت سال‌آوري دارد و در هر سال بيشتر از ۱۰ هزار تن محصول در استان نداريم که اين مقدار در حالت ايده‌ال و نبود دخالت ساير موارد مثل آفات و عوامل خسارت‌زاي طبيعي محاسبه مي‌شود.
او ادامه داد: حداکثر زرشکي که در بارگاه‌ها و سردخانه‌هاي استان وجود دارد، حدود ۴ تا ۵ هزار تن است که از اين حجم نيز مقداري وارد بازار شده و به فروش رفته است.
ضيائيان احمدي عنوان کرد: در مجموع مقدار چنداني زرشک در بارگاه‌ها و سردخانه‌هاي استان موجود نيست و با کاهش ميزان عرضه زرشک طي ماه‌هاي آينده، قطعا بازار زرشک دوباره شاهد رونق خواهد بود.
مدير تعاون روستايي خراسان جنوبي درباره معرفي زرشک در بازار‌هاي داخلي و خارجي و معرفي خواص دارويي آن گفت: با ارسال نمونه به موسسات تحقيقاتي آلمان مشخص شد که ميزان ويتامين c زرشک بسيار بالاتر از مرکبات است و پس از مشخص شدن نتايج تجزيه اين محصول، موسسه آلماني درخواست خريد آن را ارائه داد.
او با اشاره به اقدامات سازمان تعاون روستايي در زمينه بازاريابي و حمايت از محصول زرشک تصريح کرد: پارسال با امضاي تفاهم‌نامه چهارجانبه براي خريد توافقي زرشک، خريد محصول توسط تشکل‌هاي استان انجام شد که از محل اين تفاهم‌نامه تاکنون بالغ بر ۸۰۰ تن زرشک به صورت توافقي از کشاورزان خريداري شده است.
ضيائيان احمدي افزود: تاکنون براي خريد توافقي زرشک مبلغي به استان اختصاص نيافته، اما تشکل‌هاي تعاون روستايي استان براي حمايت از کشاورزان اقدام به اخذ وام‌هايي با کارمزد بالا کردند تا بتوانند پول زرشک‌کاران را پرداخت کنند که براي بازپرداخت آن با مشکل مواجه هستند.
او تصريح کرد: در حال حاضر نيز به صورت محدود خريد زرشک توسط اين اتحاديه انجام مي‌شود.
ضيائيان احمدي اظهار کرد: پارسال مذاکره و توافق با فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي کشور براي عرضه محصولات زرشک و عناب استان در اين فروشگاه‌ها با معيار‌هاي اداره استاندارد و معاونت غذا و دارو انجام شد و مقداري زرشک در اين فروشگاه‌ها به فروش رسيد.
مدير تعاون روستايي خراسان جنوبي عنوان کرد: چهار جايگاه عرضه محصول زرشک نيز اولين بار در ميادين ميوه و تره بار تهران براي عرضه زرشک تازه در نظر گرفته شد و حجم قابل توجهي از زرشک خراسان جنوبي در اين غرفه‌ها به فروش رسيد.
او عرضه زرشک تازه پارسال را از برنامه‌هاي موفقي دانست که تعاون روستايي در سطح کشور اجرايي کرده است.
ضيائيان احمدي گفت: با توجه به وضعيت زرشک در تابستان گذشته اکثر کشاورزان دغدغه محصول تازه خود را داشتند و با فروش تازه خوري که تعاون روستايي در کنار تعداد ديگري از نهاد‌ها مانند بنياد برکت و بسيج سازندگي و حتي بخش خصوصي اجرا کرد، توانست بازار زرشک را در وضعيت مناسبي نگه دارد.
مدير تعاون روستايي خراسان جنوبي ادامه داد: رايزني با تعاون روستايي استان‌هاي کشور براي فراهم آمدن امکان عرضه محصول زرشک در شبکه‌هاي تعاون روستايي حتي به صورت مبادله کالا با کالا انجام شد و اين طرح در حال حاضر نيز در حال اجرا است.
او تهيه بروشور به زبان فارسـي و انگليسي با موضوع معرفي محصول زرشک و ارسال آن به همراه نمونه محصول زرشک به وزارت امور خارجه براي ارسال به سفارتخانه‌هاي ايران، مذاکره و ترغيب تجار بزرگ تهران براي خريد و صادرات زرشک خراسان جنوبي و فعال کردن اتحاديه زرشک‌کاران، زعفران کاران و باغداران استان براي حمايت از باغداران را از ديگر اقدامات براي حمايت از زرشک‌کاران ذکر کرد.
ضيائيان احمدي بيان کرد: از طريق رايزني با تجار آلماني، اخيرا تفاهم‌نامه‌اي بين‎ يکي از اتحاديه‌هاي استاني و يک شرکت آلماني منعقد شد و طي اين تفاهم‌نامه شرکت آلماني سفارش ماهيانه ۱۰۰ تن زرشک به طرف ايراني به شرط رعايت استاندارد‌هاي اروپا از نظر بقاياي سموم و فلزات سنگين را داده و تاکنون چند نمونه ارسال شده است.
مدير تعاون روستايي خراسان جنوبي افزود: زرشک‌کاران اگر از سلامت محصول خود اطمينان دارند در صورت تأييديه آزمايشگاه محصول آن‌ها با قيمت حدود ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان بالاتر از قيمت بازار خريداري و تحويل اين شرکت مي‌شود.
زرشک، زعفران و عناب از محصولات راهبردي خراسان جنوبي است و اين استان بيشترين سطح زيرکشت و توليد زرشک را در کشور دارد همچنين از روستاي افين شهرستان زيرکوه به عنوان پايتخت زرشک بي‌دانه جهان نام برده مي‌شود.
هر سال بيش از ۳۸ هزار کشاورز در زمينه کاشت، داشت و برداشت اين محصول فعال هستند و از اين محل ارتزاق مي‌کنند.

آخرين خبر خراسان جنوبي در اينستاگرام :
https://instagram.com/skhorasan_today