بارشها در چهارمحال و بختیاری ۳۹.۷ درصد کاهش یافت

ايرنا/ رئيس اداره مهندسي و مطالعات اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري با اشاره به اينکه ميانگين بلند مدت بارشها در استان تا نيمه خرداد امسال ۳۹.۷ درصد کاهش داشته است بر ضرروت اجراي طرحهاي آبخيزداري و حفظ خاک تاکيد کرد.
فرزاد رضازاده، رئيس اداره مهندسي و مطالعات اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري اظهار کرد: براي دومين بار در ۱۱ سال گذشته، ميزان بارش در چهارمحال و بختياري به ۶۰.۳ درصد ميانگين بارش ساليانه رسيده است که با بروز اين تنش خشکسالي هواشناسي و افزايش تخريب و فشار بر حوضههاي آبخيز به دليل بهرهبرداري غلط و همچنين با توجه به جايگاه مهم چهارمحال و بختياري در تامين منابع آبي فلات مرکزي و بخشهايي از جنوب کشور لازم است براي هدايت صحيح منابع و پايداري توليد آب برنامهريزي دقيقتري انجام شود.
وي بر ضرورت دستيابي به مديريت پايدار و الگوي بهرهبرداري صحيح از حوضههاي آبخيز تاکيد و تصريح کرد: بايد در اين زمينه بين دستگاههاي متولي که به نوعي در برداشت از حوضه نقش دارند، انسجام مديريتي شکل گيرد تا تخريب به حداقل برسد.
رضازاده با اشاره به مطالعات انجام شده در خصوص نتايج اجراي طرحهاي آبخيزداري در حوضههاي آبخير ديمه شهرستان کوهرنگ، قلنگان شهرستان شهرکرد و دوراهان در شهرستان بروجن گفت: ۸۰ درصد از اهداف پيشبيني شده در برنامههاي اجرايي اين سه حوضه آبخيز محقق شده است.
رئيس اداره مهندسي و مطالعات اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري اظهار کرد: مطالعات انجام شده در خصوص ارزيابي اثرات عمليات آبخيزداري در اين سه منطقه الگويي از چهارمحال و بختياري نشان ميدهد که بخش عمدهاي از اهداف پيشبيني شده همچون کنترل سيل، جلوگيري از فرسايش خاک و تغذيه آبخوانها حاصل شده است.
وي با بيان اينکه مطالعات درباره اثربخشي اقدامات انجام شده از سال ۹۸ آغاز و در بهار ۱۴۰۰ به پايان رسيده است، تصريح کرد: در ۱۰ سال اخير در اين سه حوضه آبخيز بيش از ۱۹۹ سازه آبخيزداري احداث شده است که بر اساس مطالعات انجام شده، عملکرد اين تعداد سازه موجب شده است تا فرسايش خاک تا ۶۰ درصد کنترل شود.
رضازاده کاهش ۱۰ درصدي ميزان روانآبها و ۷۰ درصدي دبي سيلابي حوضه را از ديگر نتايج اجراي طرحهاي آبخيزداري در سه حوضه الگويي ديمه، قلنگان و دوراهان بيان کرد و گفت: اگر چه در سالهاي پس از احداث سازه، تغييراتي از نظر بهرهبرداري در اين حوضهها به وجود آمده است اما با توجه به رضايت بخش بودن نتايج عملکرد و ضرورت تداوم اجراي طرحهاي آبخيزداري، برنامهريزي براي عبور از بحرانهاي محيطي همانند آلودگي آب، بروز ريزگردها و فرسايش خاک در سال جاري و در برنامه پنجساله هفتم در دستور کار قرار دارد.
رئيس اداره مهندسي و مطالعات اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري به اشاره به اينکه در سال گذشته اقدامات آبخيزداري و طرحهاي احيا و اصلاح مراتع و همچنين جنگلکاري در ۴۶ حوضه آبخيز استان انجام شد، افزود: عمليات اجرايي اين طرحها تاکنون ۹۰ درصد پيشرفت فيزيکي داشته است که پيشبيني ميشود اين اقدامات و طرحها تا پايان تيرماه به بهرهبرداري برسد.
وي يادآور شد: در سال جاري نيز در صورت اختصاص اعتبارات لازم، اقدامات اجرايي منابع طبيعي در ۴۰ حوزه آبخيز استان دنبال خواهد شد.