تلسکوپ جیمز وب ناسا پرده از راز یکی از رایجترین سیارات فراخورشیدی برداشت

خبرآنلاین/ تلسکوپ فضایی جیمز وب موفق شد برای نخستینبار جزئیاتی دقیق از جو سیارهای به نام TOI-421 b را آشکار کند.
نگار علی- سیارهای از نوع «زیرنپتون» که اگرچه در منظومه شمسی وجود ندارد، اما در کهکشان راهشیری رایجترین نوع سیارات فراخورشیدی محسوب میشود.
خبرهای مرتبط
-
«نشانههای حیات فرازمینی کشف شد؟» / تلسکوپ جیمز وب دانشمندان را شوکه کرد
-
سایههایی در مدار زمین /زمین در تعقیب شبحی از گذشتهی ماه؟
-
طلایِ جهان از کجا آمده است؟/ راز میلیارد ساله، شاید بالاخره حل شد!
این سیارات که معمولاً کوچکتر و خنکتر از سیارات گازی غولپیکر هستند، پیش از پرتاب تلسکوپ وب عمدتاً ناشناخته باقی مانده بودند؛ چرا که جو مهآلود یا ابری آنها مشاهده ترکیب شیمیاییشان را دشوار میکرد. اما در مشاهدات اخیر، پژوهشگران توانستند ترکیباتی مانند بخار آب، مونوکسید کربن و دیاکسید گوگرد را در جو TOI-421 b شناسایی کنند.
بهگفته الیزا کمپتون، پژوهشگر اصلی این پروژه، نبود مه در جو این سیاره احتمالاً به دلیل دمای بالای آن (حدود ۷۳۰ درجه سلسیوس) است که مانع شکلگیری برخی واکنشهای شیمیایی خاص میشود. برخلاف انتظار، جو این سیاره عمدتاً از هیدروژن تشکیل شده و بیشتر به جو سیارات غولپیکر شبیه است تا زیرنپتونهای خنکتر. این یافته ممکن است نشاندهنده مسیر شکلگیری متفاوت TOI-421 b باشد.
پژوهشگران اکنون امیدوارند با مطالعه سیارات داغ بیشتری از این نوع، الگوهای تازهای از نحوه پیدایش و تحول زیرنپتونها کشف کنند. نتایج این پژوهش در نشریه Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.
منبع: asdnews
۲۲۷۲۲۷