بهبود ماندگاری محصولات با فناوری نوین پرتودهی

ایسنا/ بازرس انجمن حبوبات کشور با بیان اینکه فناوری نوین پرتودهی میتواند به بهبود کیفیت و ماندگاری محصولات کمک کند، گفت: به عنوان نخستین دریافتکننده خدمات از مرکز پرتوفرایند اصفهان، بیش از ۱۲۰ تن لوبیا به این مرکز ارسال کردیم که شاهد نتایج بسیار مطلوبی بودیم و امیدواریم با امضای تفاهمنامهای با سازمان انرژی اتمی ایران، تمامی فعالان صنعت حبوبات با این تکنولوژی آشنا شده و محصولاتشان را بهروز و سالم نگه دارند.
«ارشاد طالبی»، بازرس و رییس کمیته فنی انجمن حبوبات کشور در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: سالها شاهد بودیم که محصولات وارداتی، عمر و ماندگاری طولانیتری نسبت به محصولات داخلی دارند. در گذشته، برای حفظ ماندگاری محصولات خود از سموم و گازهای آفتزدایی استفاده میکردیم، اما در دنیاروش پرتودهی رایج شده بود و ما از وجود آن در ایرانبیاطلاع بودیم.
وی افزود: با انجام تحقیقات و آشنایی با مرکز پرتودهی، نخستین محصولی که به این روش پرتودهی شد، لوبیا چشم بلبلی بود. نتایج این فرایند بسیار رضایتبخش بود، زیرا علاوه بر افزایش ماندگاری محصول، ما مطمئن بودیم که در بستهبندیها؛ آفتزدایی محصولات بهطور کامل انجام شده است. با بهرهگیری از این فناوری، شاهد بودیم که بار میکروبی و لارو موجود در محصول از بین رفته است. با توجه به این نتایج همکاران فعال در این عرصه از تکنولوژی و فناوری پرتودهی محصولات کشاورزی بهرهمند شدند.
طالبی بیان کرد: استفاده از پرتودهی چندین مزیت برای ما داشته است. یکی از مهمترین مزایای آن، حذف بار میکروبی محصولات است. اگر محصولات پرتودهی نمیشدند، حداکثر تا پایان فروردین ماه قابلیت نگهداری داشتند و از نیمه دوم اردیبهشتماه، احتمال آفتزدگی آنها بسیار افزایش مییافت اما اکنون که در آبانماه هستیم، هیچ یک از محصولات ما دچار آفت نشده است و کیفیت آنها بهطور قابل توجهی افزایش یافته است.
بازرس انجمن حبوبات کشور ادامه داد: با توجه به اینکه این فناوری، یک تکنولوژی جدید و پیشرفته محسوب میشود، ممکن است بسیاری از همکاران ما نسبت به وجود این فناوری در کشور بیاطلاع باشند. اما به همه توصیه میکنیم که از فناوری پرتودهی بهرهبرداری کنند.
وی تصریح کرد: انشاءالله در آیندهای نزدیک، بتوانیم قرارداد و تفاهمنامهای با سازمان انرژی اتمی ایران امضا کنیم تا تمامی همکاران ما با این فناوری آشنا شوند و محصولاتشان را به روز و سالم نگه دارند.
بازرس انجمن حبوبات کشور با اشاره به مشکل آفتزدگی محصولات گفت: متاسفانه به دلیل نبود آمایش و آمارهای دقیق، در برخی نقاط کشور، کالاها و محصولات دچار آفات میشوند بهطوریکه سالانه حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از محصولات به این مشکل دچار میشوند که امیدواریم با استفاده از این فناوری و تکنولوژی، بتوانیم حجم محصولات آسیب دیده را کاهش دهیم و همچنین شرایطکشور به گونهای پیش رود که امکان صادرات بیشترمحصولات کشاورزی بهویژه حبوبات فراهم شود.
طالبی گفت: استان کرمانشاه به عنوان قطب تولید نخودجزو یکی از مناطقی است که باید بتوانیم صادرات محصول آن را توسعه دهیم. هرچند در سالهای گذشته به دلیل آلودگی میکروبی و وجود سموم، بسیاری از محصولات پس از صادرات، بازگشت داده میشدند اما با استفاده از تکنولوژی پرتودهی، انشاءالله چنین مشکلاتی حل خواهد شد و شاهد افزایش میزان صادرات از این استان خواهیم بود.
رییس کمیته فنی انجمن حبوبات کشور به نگرش برخیکشاورزان اشاره کرد و گفت: معمولاً برخی کشاورزان تا زمانی که مشکل جدی پیش نیاید، به فکر آفتزدایی نمیافتند. در حالی که باید محصولات پرخطر را پیش از وقوع مشکل، با روش پرتودهی درمان کنیم بنابراین امیدواریم که چنین سامانههایی در کشور گسترش یابند.
وی افزود: هرچقدر که بتوانیم در مراکز تولید، بهویژه برای محصولاتی که آفتپذیری بالایی دارند، از فناوری پرتودهی استفاده کنیم، بهتر قادریم کشاورزان را به استفاده از این فناوری ترغیب کنیم. اگر در استانهایی که قطب تولید محصولات خاص هستند، پرتودهی بهطور گسترده انجام شود، شاهد کاهش هزینههای حمل و نقل و نیز انبارداری خواهیم بود.
طالبی در پایان خاطرنشان کرد: فناوری پرتودهی پیشرفتهترین تکنولوژی این حوزه است به گونهای که حتی لاروی که در داخل محصول زنده باقی مانده باشد را از بین میبرد. پس از ورود ما به این حوزه، سایر همکاران نیز به این استفاده از فناوری پیوستند. این موضوع که ما از کاربردهای فناوری هستهای برایارتقای سلامت جامعه و بهبود کسبوکار خود استفاده کنیم، بسیار حائز اهمیت است زیرا هنگامیکه محصول سالم به دست مصرفکننده میرسد، نهتنها دعای خیر، بلکه اطمینان خاطر نیز به همراه دارد.
انتهای پیام

















