مجله ايلياد/ موشهايي که ديد آنها به کمک نانوتکنولوژي افزايش يافته است، ميتوانند نور مادون قرمز را نيز مانند نور مرئي ببينند. نتايج اين مطالعات در مجلهي Cell به چاپ رسيده است. در اين مطالعه، نشان داده شده است که يک بار تزريق ذرات نانو به چشم موشها توانسته تا ۱۰ هفته ديد آنها را افزايش دهد؛ به نحوي که نور مادون قرمز را ميبينند. اين يافته ميتواند به افزايش ديد انسانها براي کاربردهاي امنيتي و نظامي منجر شود. انسانها و ديگر پستانداران فقط بازهي خاصي از طول موجهاي نور را ميبينند که همان طول موجهاي رنگينکمان است. اشعهي مادون قرمز داراي طولموج بلندتري است و هميشه در اطراف ما وجود دارد. افراد، حيوانات و اشيايي که از خود حرارت دفع ميکنند، اشعهي مادون قرمز از خود متصاعد ميکنند. اشيا حتي ميتوانند نور مادون قرمز را منعکس کنند.
«تيان ژو» از دانشگاه علوم و فنون چين، ميگويد: «نورهاي مرئي فقط بخش کوچکي از طيف الکترومغناطيس را به خود اختصاص ميدهند. موجهاي الکترومغناطيسي که طول موج کمتر و بيشتر از نورهاي مرئي دارند، اطلاعات بسياري زيادي را در خود جاي دادهاند. وقتي نور وارد چشم شده و به شبکيه برخورد ميکند، سلولهاي گيرندهي نور فوتونهايي که طول موج آنها در محدودهي نور مرئي است را جذب کرده و سيگنال الکتريکي مربوطه را به مغز ميفرستند. از آنجا که طولموج نور مادون قرمز بلند است، سلولهاي گيرنده نميتوانند آنرا جذب کنند.»
در اين مطالعه دانشمندان نانوذراتي ساختهاند که ميتوانند محکم به سلولهاي گيرندهي نور بچسبند و نقش انتقالدهندهي اشعهي مادون قرمز را بازي کنند. وقتي نور مادون قرمز به شبکيه برخورد ميکند، نانوذرات آنرا جذب کرده و نورهاي با طول موج کوتاهتر از خود منتشر ميکنند. سلولهاي نزديک به آنها نورهاي با طولموج کوتاهتر را جذب ميکنند و سيگنالهاي عادي خود را به مغز ميفرستند. دانشمندان ميگويند: «در آزمايش ما، ذرات نانو نور مادون قرمز با طول موج ۹۸۰ را جذب کرده و آنرا به طولموج ۵۳۵ تبديل ميکند و به همين خاطر، نور مادون قرمز در محدودهي رنگ سبز ديده ميشود.» دانشمندان اين نانوذرات را در موش آزمايش کردهاند و دريافتهاند که موش به نورهاي مادون قرمز واکنش نشان ميدهد.
بازار