ايسنا/ در دنيا افراد بسياري هستند که بزرگترين آرزوي آنها سفر به فضا است که دو راه پيش روي اين افراد وجود دارد نخست فضانورد شدن و ديگري ثروتمند بودن.
تاکنون افراد بسياري سعادت سفر به فضا را داشتهاند اما در اين ميان برخي از مردان و زنان هستند که با هزينه شخصي به فضا سفر کردهاند. در اين خبر قصد داريم هفت فرد ثروتمندي را که توريست فضا بودهاند معرفي کنيم.
ريچارد گاريوت
"ريچارد گاريوت"(Richard Garriott) فضانورد و توسعهدهنده بازيهاي رايانهاي آمريکايي است که در چهار ژوئيهٔ ۱۹۶۱ ميلادي در کمبريج زاده شد. در اواخر دهه ۱۹۹۰، "ريچارد گاريوت" ثروت بسياري از کسب و کار بازيهاي ويدئويي به دست آورد. در سال ۱۹۷۹، گاريوت ۱۸ ساله، بازي "Akalabeth" را براي رايانههاي اپل ساخت و پس از آن گاريوت ساخت سري بازيهاي رايانهاي "اولتيما"(Ultima) را در شرکت خود موسوم به "Origin Systems" آغاز کرد. در سپتامبر ۱۹۹۲ او شرکت بازي خود را به قيمت ۳۰ ميليون دلار به شرکت"الکترونيک آرتس"(Electronic Arts) فروخت و اين پول به وي کمک کرد تا آروزي خود که سفر به فضا بود را محقق سازد.
در روز ۱۲ اکتبر سال ۲۰۰۸، گاريوت با پرداخت مبلغ ۳۰ ميليون دلار به همراه "سرگئي ولکوف"(Sergei Volkov) و اولگ کونوننکو (Oleg Kononenko) فضانوردان روسي مأموريت "اکسپديشن ۱۷ "(Expedition ۱۷) از پايگاه فضايي بايکونور به فضا فرستاده شدند.
دنيس آنتوني تيتو
دنيس آنتوني تيتو (Dennis Anthony Tito) فضانورد، مهندس و ميلياردر آمريکايي ايتاليايي متولد ۸ اوت ۱۹۴۰ ميلادي است. او اولين فضانوردي است که با هزينه شخصي خود و به عنوان گردشگر به فضا سفر کرده است. تيتو در دوران جواني براي رسيدن به هدفش تمام نيروي خود را متمرکز نمود و تمام تلاش خود را به کار برد تا در برنامههاي فضايي ايالات متحده شرکت کند. پس از اتمام تحصيلاتش و دريافت مدرک کارشناسي در زمينه هوا و فضانوردي و اخذ مدرک کارشناسي ارشد در زمينه علوم مهندسي، سرانجام تيتو در سن ۲۳ سالگي کارش را با آزمايشگاه پيشرانش جت متعلق به سازمان فضايي آمريکا به عنوان مهندس هوافضا آغاز کرد. در مدتي که تيتو در جي.پي.ال ناسا کار ميکرد، مسئول طراحي چند مسير فضاپيماهاي مارينر به مريخ بود. تيتو پس از مدتي کار در ناسا را رها کرد و حرفه مديريت سرمايهگذاري را در پيش گرفت تا بتواند اولين گردشگر فضا شود. در سال ۱۹۷۳ او يک شرکت مديريت سرمايهگذاري تأسيس کرد. اين کار باعث شد که سرمايه شخصي وي پس از مدت کوتاهي به ۲۵۰ ميليون دلار برسد. ناسا شرايط پرواز مسافر شخصي با شاتل فضايي را نداشت، ولي دولت روسيه حاضر بود در ازاي اخذ وجه نسبتاً بالايي اين کار را انجام دهد. در تاريخ ۲۸ آوريل سال ۲۰۰۱ او در سن ۵۹ سالگي با پرداخت مبلغ ۲۰ ميليون دلار به آرزوي خود رسيد و با فضاپيماي روسي سايوز از پايگاه بايکونور قزاقستان به ايستگاه فضايي بينالمللي پرواز کرد.
مارک شاتِل وِرث
مارک شاتِل وِرث (Mark Shuttleworth) مدير يک مؤسسه اقتصادي و اولين توريست فضايي آفريقايي و دومين فرد در جهان است که با هزينه شخصي خود به مسافرت فضايي ميرفت. شاتل ورث در ۲۵ آوريل ۲۰۰۲ با هزينه ۲۰ ميليون دلار به همراه شاتل فضايي سايوز در طي مأموريت TM-۳۴ سفر فضايي خود را آغاز کرد که بعد از ۲ روز به ايستگاه فضايي بينالمللي رسيد و در ۵ مي ۲۰۰۲ هم به زمين بازگشت. شاتلورث علاوه بر سفر توريستي به فضا، در موارد ديگري نيز سرمايهگذاري کرده است به عنوان نمونه او با ايجاد بنياد شاتلورث تلاش کرده تا به بهبود وضع آموزش در کشورهاي در حال توسعه به ويژه در آفريقا کمک کند.
گاي لاليبرته
"گاي لاليبرته"(Guy Laliberté) تاجر و فضانورد کانادايي است که در ۲ سپتامبر ۱۹۵۹ ميلادي در کِبِک زاده شد. در ۳۰ سپتامبر ۲۰۰۹، گاي لاليبرته با پرداخت ۳۵ ميليون دلار تبديل به اولين گردشگر فضايي کانادايي شد. در ۳۰ سپتامبر ۲۰۰۹، آخرين مسافر پروژه "گردشگري فضايي"(space tourists) شد. او توسط شاتل فضايي سايوز و در طي مأموريت Soyuz TMA-۱۶ به فضا رفت. او به مدت ۱۰ روز و ۲۱ ساعت و ۱۷ دقيقه در فضا بود. در ژوئن ۲۰۱۱، لاليبرته يک کتاب تحت عنوان "گايا"(Gaia)، حاوي تصاويري از سفر خود به ايستگاه بينالمللي فضايي منتشر کرد.
چارلز سيموني
چارلز سيموني(Charles Simonyi) توسعه دهنده نرم افزار و فضانورد اهل کشور مجارستان است که در ۱۰ سپتامبر ۱۹۴۸ ميلادي در بوداپست زاده شد. وقتي سيموني دکتراي خود را از دانشگاه استنفورد اخذ کرد، توسط شرکت مايکروسافت استخدام شد. چارلز سيموني در تاريخ ۷ آوريل ۲۰۰۷، سوار بر شاتل فضايي سايوز طي مأموريت Soyuz TMA-۱۰ از ايستگاه فضايي بينالمللي به فضا فرستاده شد و در تاريخ ۲۱ آوريل ۲۰۰۷ نيز به زمين بازگشت. در ماه مارس سال ۲۰۰۹، سيموني دوباره به ايستگاه فضايي بينالمللي رفت. وي براي اين دو سفر جمعاً ۶۰ ميليون دلار پرداخت کرده است. اهداف سيموني پيشرفت پروازهاي فضايي تجاري با اهداف غيرنظامي و حضور جوانان در علم سفرهاي فضايي بوده است.
گرگوري اولسن
گرگوري اولسن(Gregory Olsen) فضانورد و کارآفرين آمريکايي است که در ۲۰ آوريل ۱۹۴۵ ميلادي در بروکلين، نيويورک زاده شد. اولسن در تاريخ ۱ اکتبر ۲۰۰۵ پس از رسيدن به ايستگاه فضايي بينالمللي توسط شاتل فضايي سايوز در طي مأموريت TMA-۷ به آرزوي ديرينه خود رسيد. اولسن قبل از آماده شدن براي رفتن به فضا به مدت يک و نيم سال آموزش ديد زيرا در طول چک ماهانه پزشکي آنها توسط اشعه ايکس معمولي متوجه يک نقطه سياه در ريه اش شدند که درمان اين مشکل ۹ ماه به طول انجاميد. دکتر اولسن در يک سخنراني غيررسمي در دبيرستان نيوجرسي، هزينه سفر فضايي خود را ۲۰ ميليون دلار تخمين زد.
انوشه انصاري
"انوشه انصاري" کاوشگر و رئيس انجمن گردانندگان شرکت فناوري ارتباط از راه دور (TTI) ايراني است. انوشه انصاري، اولين زن گردشگر فضايي، و چهارمين نفري است که هزينه سفر فضايي خود را پرداخت کرده است. انوشه، هميشه عاشق فضا و فضانوردي و در پي راه يافتن به فضا بوده است.
در ۱۸ ارديبهشت ۱۳۸۵ (۸ مه ۲۰۰۶)، سازمان فضايي روسيه بهطور رسمي اعلام کرد که انوشه انصاري بهعنوان اولين زن گردشگر فضايي در يکي از پروازهاي فضاپيماي سايوز، که براي بهار ۱۳۸۵ برنامهريزي شدهبود، به مدار زمين سفر خواهد کرد. اما پس از رد صلاحيت دايسوکه انوموتو، داوطلب ژاپني، به دلايل پزشکي و جا ماندن او از مأموريت سايوز تياماي -۹، قرار شد انوشه انصاري در ۲۳ شهريور ۱۳۸۵ با اين گروه همراه شود. فضاپيماي سايوز حامل انوشه انصاري، فرمانده روسي ميخائيل تيورين، و مهندس پرواز اسپانيايي-آمريکايي، مايکل لوپز الگريا در صبح روز دوشنبه ۱۸ سپتامبر سال ۲۰۰۶ از پايگاه فضايي بايکونور در قزاقستان به فضا پرتاب شد و بدين ترتيب مأموريت سايوز تياماي -۹ آغاز گشت. دو روز پس از قرار گرفتن در مدار زمين، فضاپيماي سايوز در ۲۰ سپتامبر ۲۰۰۶ با موفقيت به ايستگاه بينالمللي فضايي ملحق شد و اقامت ۹ روزه انوشه انصاري در ايستگاه فضايي آغاز شد. سرانجام پس از ۹ روز اقامت و پژوهش در ايستگاه بينالمللي فضايي، انوشه انصاري در سحرگاه ۷ مهر ۱۳۸۵ مصادف با ۲۹ سپتامبر ۲۰۰۶ ميلادي به همراه پاول وينوگرادف روسي و جفري ويليامز آمريکايي، دو تن از فضانوردان ساکن ايستگاه، به زمين بازگشت. انوشه انصاري در طول ۹ روز اقامت خود در ايستگاه بينالمللي فضايي آزمايشهاي علمي زيادي را براي آژانس فضايي اروپا انجام داد. گرچه اين معامله خصوصي بود اما انصاري تخمين زده بود که براي مشارکت در اين مأموريت حدود ۲۰ ميليون دلار پرداخت کرده است.
بازار