ارتباط سندرم التهابی چند سیستمی با کرونا
ايسنا/ محققان موسسه ملي تحقيقات سلامت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تهران ميگويند: عوامل ايجادکننده سندرم التهابي چندسيستمي ناشناخته است اما بسياري از کودکان مبتلا به اين اختلال، يا مبتلا به کرونا بودهاند يا در معرض يک فرد مشکوک يا تاييد شده به اين ويروس قرار گرفته بودند. والدين و ارائهدهندگان خدمات سلامتي بايد نسبت به علائم اين سندرم و علائم هشدار اورژانسي حساس باشند.
محققان موسسه ملي تحقيقات سلامت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تهران با بررسي شواهد موجود به اين سوال پاسخ دادهاند که "سندرم التهابي چندسيستمي در کودکان چيست و چه کساني در معرض خطر آن هستند؟"
آنها ميگويند: در مي سال ۲۰۲۰، محققاني از لندن، ويژگيهاي باليني و آزمايشگاهي هشت کودک مبتلا به شوک بيش از حد التهابي را گزارش کردند که همگي از نظر کوويد-۱۹ مثبت بودند.
مشخصات باليني اين موارد، مشابه با سندرم شوک سمي، بيماري کاوازاکي و سندرم شوک بيماري کاوازاکي از جمله تب، شوک و بثورات متغير، التهاب ملتحمه، تورم اندامها و علائم دستگاه گوارشي بود.
سندرم التهاب چندسيستمي در کودکان، شرايطي است که ممکن است قسمتهاي مختلف بدن از جمله قلب، ريهها، کليهها، مغز، پوست، چشمها و دستگاه گوارش را دچار التهاب کند.
عوامل ايجادکننده اين سندرم ناشناخته است با اين حال، بسياري از کودکان مبتلا به اين سندرم، مبتلا به کوويد-۱۹ نيز بودهاند، يا در اطرافيان خود، افراد مبتلا به اين ويروس را داشتهاند.
علائم هشدار اورژانسي در اين سندرم به صورت مشکل در تنفس، درد يا فشار پايدار در قفسه سينه، سرگيجه، عدم توانايي در بيدار شدن يا بيدار ماندن، گونههاي مايل به رنگ آبي و درد شديد تعريف شده است.
تعريف موارد مبتلا به سندرم التهابي چندسيستمي بر اساس گزارش مرکز مديريت و کنترل بيماريها در حال حاضر شامل موارد زير است:
۱- فرد با سن کمتر از ۲۱ سال با علائمي همچون تب، شواهد آزمايشگاهي، التهاب و شواهد بيماري باليني شديد که نياز به بستري شدن دارد، همراه با درگيري چند اندام (بيشتر از دو عضو) قلبي، کليوي، تنفسي، خون، دستگاه گوارش، پوستي يا عصبي.
۲- هيچ تشخيص احتمالي جايگزين وجود نداشته باشد.
۳- فرد از نظر ابتلا به کوويد-۱۹ مثبت باشد يا در معرض يک مورد مشکوک يا تاييد شده کوويد-۱۹ در طي چهار هفته قبل از شروع علائم قرار گرفته باشد.
بر اساس شواهد موجود، اين سندرم ميتواند جدي و حتي کشنده باشد، اما بيشتر کودکاني که به اين بيماري مبتلا شدهاند با مراقبتهاي پزشکي بهبود يافتهاند.
بر اساس اعلام مرکز مديريت و پيشگيري از بيماريها، همه کودکان علائم يکساني ندارند و علائم اين سندرم شامل تب، درد شکم، استفراغ، اسهال، گردن درد، کهير، چشمهاي پرخون و احساس خستگي است.