تاثیر ضدمیکروبی گیاه نعنا فلفلی در پیشگیری از بیماریهای لثه
ايسنا/ به طور طبيعي در داخل دهان هر فرد باکتريها، قارچها، تکسلوليها و گاهي ويروسهاي متنوعي زندگي ميکنند. در اين بين تعداد و تنوع باکتريها از بقيه بيشتر است و گونههاي مختلفي از آنها کشت و شناسايي شده است. برخي از اين باکتريها باعث ايجاد بيماريهاي لثه يا پريودنتال ميشوند.
بيماريهاي لثه از شايعترين بيماريهاي عفوني دهان است که در مراحل اوليه با التهاب، تورم و قرمزي لثهها شروع ميشود و ممکن است باعث افتادن دندان و از بين رفتن استخوان و... شود.
يکي از مواردي که باعث بروز بيماريهاي و التهاب لثه ميشود ايجاد «بيوفيلم» است. بيوفيلم؛ يک توده متراکم از ميکروارگانيسمهاي ميکروسکوپي مثل باکتريهاست که با مواد خارج سلولي مثل پروتئينها، چربيها و ... ترکيب ميشوند و به سطوح مي چسبند. باکتريها وقتي تشکيل بيوفيلم ميدهند در برابر عوامل ضد ميکروبي مقاوم ميشوند و مشکلاتي مثل التهاب لثه ايجاد ميکنند.
براي جلوگيري از التهاب لثه و کاهش بيوفيلم از دهانشويهها استفاده ميشود. گياه نعنا فلفلي که حاوي اسانس منتول است ممکن است در کاهش التهاب لثه و بيوفيلم تاثير داشته باشه باشد. به همين دليل پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکي اراک در مطالعهاي اثرات اين ترکيب گياهي را بررسي کردند.
الهه رضايي؛ دندانپزشک عمومي، مجتبي بياني؛ پژوهشگر گروه پريودانتيکس دانشکده دندانپزشکي دانشگاه علوم پزشکي اراک و محمد ارجمندزادگان؛ محقق گروه ميکروبشناسي و ايمنيشناسي مرکز تحقيقات بيماريهاي عفوني دانشگاه علوم پزشکي اراک، افرادي بودند که در اين پژوهش همکاري داشتند.
براي انجام اين آزمايش گياه نعناع فلفلي تازه از گلخانه گياهان دارويي و کوههاي منطقه فراهان اراک تهيه و پس از شستوشو از آن عصاره الکلي و آبي استخراج شد.
همچنين براي بررسي اثرات ضد ميکروبي و بررسي تشکيل و قدرت بيوفيلم در حضور اين گياه، چهار سويه باکتري «انتروکوکوس فکاليس»، «استرپتوکوکوس سانگوئيس»، «ايکنلا کورودنس» و «اکتينومايسس ويسکوز» استفاده شد.
نتايج اين پژوهش همچنين نشان داد که اسانس گياه نعناع فلفلي با غلظت ۰.۱ گرم بر ميليليتر، بر باکتريهاي انتروکوک فکاليس و استرپتوکوک سانگوئيس اثر مهاري دارد و اسانس خالص اين گياه به ميزانهاي مختلف بر روي هر چهار سويه باکتري تاثير مهاري داشت.
همچنين تست سنجش بيوفيلم در اين باکتريها نشان داد که اسانس گياه نعناع فلفلي روند تشکيل هر چهار باکتري را مهار ميکند.
به گفته پژوهشگران، اين مطالعه محدوديتهايي نيز داشت. ميتوان با انجام اين آزمايش بر روي باکتريهاي بيشتر و قويتر و همچنين بررسي تاثير آن بر بافت دهان انسان و انجام مطالعات In ViVo (درون بدن) اطمينان بيشتري از تاثير ضدميکروبي گياه نعناع فلفلي پيدا کرد.
با بررسيهاي بيشتر ميتوان در آينده از اين گياه در صنايع دارويي براي کنترل و پيشگري از بيماريهاي لثه استفاده کرد.
نتايج اين مطالعه تابستان ۱۳۹۹ در مقالهاي علمي پژوهشي با عنوان «ارزيابي اثر مهارکنندگي و ضد ميکروبي اسانس گياه نعناعفلفلي بر پاتوژنهاي بيماريهاي پريودنتال» در دو ماهنامه « مجله دانشگاه علوم پزشکي اراک» منتشر شده است.