نماد آخرین خبر

مخرب‌ترین علائم کرونا در بدن بهبودیافتگان

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
مخرب‌ترین علائم کرونا در بدن بهبودیافتگان

باشگاه خبرنگاران/ بيش از ۹ ماه از همه گيري ويروس کرونا در جهان مي‌گذرد. متخصصان در راستاي مقابله با شيوع اين همه گيري، به طور روزمره اقدام به آگاه سازي عمومي درباره علائم شايع اين بيماري مي‌کنند. تب، سرفه‌هاي مداوم و خشک، خستگي و بي حالي، از دست دادن حس بويايي و چشايي، بثورات پوستي و اسهال از رايج‌ترين علائم ابتلا به کوويد ۱۹ است. با اين حال، يکي از مواردي که باعث نگراني دانشمندان شده است، ادامه يافتن اين علائم در بيماران علي‌رغم بهبودي آنهاست.

دانشمندان انگليسي در تحقيقات خود اعلام کردند ۵ علامت ابتلا به کرونا وجود دارد که مي‌تواند براي ماه‌ها در بدن بهبود يافتگان ديده شود. مطالعات نشان داده است بيش از ۳۰۰ هزار مبتلا به کوويد ۱۹ در انگليس اعلام کرده اند هنوز علي رغم بهبودي و خلاصي از ويروس، علائم ابتلا را براي بيش از يک ماه است که با خود به يادگار دارند. همچنين بيش از ۶۰ هزار نفر اعلام کرده اند ۳ ماه پس از بهبودي از کوويد ۱۹، همچنان احساس ناخوشي مي‌کنند.

اين تحقيقات نشان داد کهنسالان و کساني که از بيماري‌هاي زمينه‌اي رنج مي‌برند احتمال بيشتري دارد که علائم ابتلا به کرونا را براي ماه‌ها در بدن خود داشته باشند. رايج‌ترين اين علائم که در بلند مدت در بدن بهبود يافتگان ديده مي‌شود بي حالي و سرفه‌هاي مداوم است. ۳ علائم ديگر نيز شامل سردرد، درد مفاصل و مشکلات تنفسي است.

با اين حال، بيشتر مردم چند هفته پس از ابتلا به کرونا دوره ريکاوري را طي کرده و دچار بهبودي نسبي مي‌شوند. با اين وجود، دانشمندان انگليسي مي‌گويند ادامه دار بودن علائم کرونا در بهبود يافتگان به هيچ عنوان قابل پيش‌بيني نيست و حتي افرادي که بصورت خفيف به اين بيماري مبتلا شده اند نيز ممکن است اين علائم را براي ماه‌ها در بدن خود داشته باشند.

مشکلات تنفسي

پيش تر دانشمندان استراليايي نيز اعلام کردند آسيب‌هاي شديد ريوي در بهبوديافتگان از کوويد ۱۹ مي‌تواند پس بهبودي و هفته‌ها بعد از مرخص شدن از بيمارستان همچنان در اين افراد ديده شود. تحقيقات نشان داد آسيب ريوي، مشکلات شديد تنفسي و سرفه مي‌تواند در بلند مدت در بيماران بهبود يافته کرونايي مشاهده شود.

دانشمندان مي‌گويند تاثيرات مخرب ويروس کرونا بر سلامت جسماني افراد باعث ايجاد نگراني در مجامع علمي شده است. ما شاهد آن هستيم که حتي افرادي که به کروناي خفيف مبتلا شده اند براي هفته‌ها و حتي ماه‌ها پس از بهبودي و مرخص شدن از بيمارستان همچنان با عوارض سنگين اين بيماري دست به گريبان هستند. طول دوره نقاهت و زمان لازم براي بازگشت اين افراد به زندگي عادي قبل از بيماري مايه نگراني است.

دانشمندان استراليايي در تحقيقات خود بيماراني که به کروناي شديد مبتلا شده و در بيمارستان بستري بودند را مورد مطالعه قرار دادند. شواهد نشان داد ۶ هفته پس از مرخص شدن اين بيماران از بيمارستان، بيش از ۸۸ درصد از آن‌ها هنوز علائم آسيب ريوي را داشته اند. آزمايشات و سي تي اسکن اين افراد نشان داد ريه‌هاي آن‌ها هنوز هم درگير عوارض ابتلا به ويروس کرونا بوده است.

همچنين ۴۷ درصد اين بيماران با گذشت بيش از ۶ هفته از بهبودي مشکلات تنفسي و ناتواني در دم و بازدم شکايت داشتند. تحقيقات دانشمندان پس از گذشت ۱۲ هفته (تقريبا ۳ ماه) نشان داد ريه‌هاي ۵۶ درصد از بهبود يافتگان هنوز هم از عوارض کرونا آسيب ديده است و ۳۹ درصد آن‌ها همچنان مشکل تنفسي دارند.

ميانگين سني اين بيماران ۶۱ سال بود و مردان ۶۰ درصد اين جامعه آماري را تشکيل مي‌دادند. بيش از ۵۰ درصد از اين بيماران سابقه استعمال دخانيات داشتند و ۶۵ درصد آن‌ها از چاقي يا اضافه وزن رنج مي‌بردند. اين تحقيقات همچنين خط بطلاني بر تصور نادرست اجتماعي درباره مصونيت افراد سيگاري يا معتاد در برابر ويروس کرونا بود.

محققان تاکيد دارند فرآيند ريکاوري بهبوديافتگان کوويد ۱۹، هفته‌ها ادامه داشته و بسياري از آن‌ها دچار آسيب‌هاي ريوي بلند مدت شده اند. با اين حال، بدن اين افراد در مسير بهبودي قرار دارد، اما ضروري است افرادي که به کروناي شديد مبتلا مي‌شوند در دوره ريکاوري و نقاهت تحت نظر پزشک و کادر درماني قرار بگيرند.

بهبوديافتگان از کرونا

از سوي ديگر، يافته‌ها نشان داد اگر چه ريکاوري از بيماري کرونا يک پروسه زماني طولاني مدت است، اما بيماري نمي‌تواند در بلند مدت باعث شدت زخم‌هاي ريوي شود. محققان با بررسي بيماران پي بردند هم بيماراني که به کروناي شديد مبتلا شده اند و هم افرادي که درجات خفيفي از بيماري را داشته اند به يک اندازه دچار مشکلات بلند مدت سلامتي شده اند. محققان همچنين شاهد مشکلات قلبي در بهبوديافتگان کرونا بودند. با اين حال، اين مشکلات با گذشت زمان کاهش و سلامت قلبي افراد بهبود يافت.

پيش‌تر محققان دانشگاه آکسفورد انگليس نيز پس از تحقيقات گسترده اعلام کردند: فراتر از مشکلات جسماني، يک خطر ديگر که بهبود يافتگان از کوويد ۱۹ را تهديد مي‌کند، ابتلا به اختلالات رواني است. يک تحقيق که بر روي بيش از ۶۲ هزار بيمار مبتلا به کرونا پس از بهبودي انجام گرفته است، نشان مي‌دهد اين افراد به شدت در معرض ابتلا به اختلالات رواني قرار دارند.

محققان مشاهده کردند يک نفر در هر ۱۶ بهبود يافته کرونايي که پيش‌تر هيچ سابقه بيماري رواني نداشته است، يک تا سه ماه پس از ابتلا به کرونا به اختلالات رواني دچار شده است. اين ميزان ابتلا به اختلالات رواني دو برابر ميزاني است که متخصصان قبلا پيش‌بيني مي‌کردند.

محققان انگليسي مي‌گويند بيماراني که شرايط وخيمي داشته و در بيمارستان بستري شده اند نسبت به بيماراني که علائم خفيف تري داشتند، بيشتر در معرض ابتلا به اختلالات رواني قرار دارند. اختلالات مرتبط با اضطراب و نگراني يکي از موارد شايع در ميان بهبود يافتگان است. با اين حال، افسردگي، بي خوابي، زوال عقل و جنون نيز در ميان بهبود يافتگان مشاهد شده است. اين تحقيقات همچنين نشان داد کساني که در گذشته سابقه بيماري رواني داشته اند به طور ميانگين از انسان‌هاي معمولي بيشتر به ويروس کرونا مبتلا شده اند.

محققان اعلام کردند بيماران مبتلا به کرونا اگر پس از بهبودي شاهد نگراني و اضطراب، احساس ناخوشي، بي خوابي و يا کاهش قدرت حافظه شدند سريعاً به يک متخصص مراجعه کنند. متخصصان مي‌توانند با روش‌هايي ساده جلوي تشديد حال بيمار را بگيرند.

همچنين تحقيقات درباره علائم باليني بهبود يافتگان از کرونا نشان مي‌دهد دو علامت شامل خستگي و ضعف و مه مغزي (اختلالات فکري) حتي پس از بهبودي نيز در آن‌ها مشاهده مي‌شود.

پزشکان مي‌گويند ضعف به طور گسترده در ميان بهبود يافتگان از کوويد ۱۹ ديده مي‌شود. همچنين سندرم خستگي مزمن يکي از رايج‌ترين مواردي است که بهبود يافتگان همواره از آن شکايت مي‌کنند. مه مغزي به حالتي اطلاق مي‌شود که فرد دچار اختلالات فکري مي‌شود و فرد احساس مي‌کند، فرآيند تفکر کردن و يادگيري اش به درستي کار نمي‌کند. حافظه، پردازش اطلاعات، مهارت‌هاي ديداري و شنيداري و توانايي درک زباني از جمله مواردي است که در اين زمينه دچار اختلال مي‌شوند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar