آسیبهای شدید و بلند مدت کرونا به کادر درمانی

باشگاه خبرنگاران/ محققان اعلام کردند کادر درماني که در حال مراقبت از بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ هستند به شدت در معرض آسيب قرار دارند.
شيوع ويروس کرونا در جهان يکي از مرگبارترين همه گيريهاي جهان طي يک قرن اخير را رقم زده است. ويروس کرونا تاکنون بيش از ۳۲ ميليون نفر را آلوده کرده و ۹۷۵ هزار نفر را به کام مرگ کشانده است.
اين حجم از مبتلايان در جهان فشار بسيار زيادي به کادر درماني و سيستم بهداشتي کشورها وارد کرده است به طوري که حتي در کشورهاي پيشرفته غربي نيز ظرفيت بيمارستانها تکميل و تخت کافي براي بستري افراد جديد وجود ندارد. واقعيت تلخ اين ماجرا آنجاست که علاوه بر فشار به کادر درماني، اين قشر به دليل آنکه در خط مقدم مبارزه با کوويد ۱۹ قرار دارند، شاهد نرخ بالاي ابتلا و قربانيان بوده است. به تازگي تحقيقات دانشمندان در کشورهاي عربي ابعاد بيشتري از اين ماجرا را آشکار کرد.
دانشمندان اماراتي اعلام کردند احتمالاً سالها زمان نياز است که آسيبهاي رواني وارد شده به کادر درماني که وظيفه مراقبت از بيماران کرونايي با حال وخيم را داشته اند بهبود يابد.
مرکز سرويس بهداشتي ابوظبي (سها) که مسئول بيمارستانهاي امارات متحده عربي و مرکز اصلي تست کرونا در اين کشور است با هشدار درباره آسيبهاي رواني به کادر درماني، بيان کرد: از زمان شيوع همه گيري در امارات ما اقدام به بررسي و سنجش کادر درماني کرديم. شواهد نشان داد کادر درماني ما به شدت تحت تاثير آسيبهاي رواني شيوع ويروس کرونا در کشور قرار گرفته است. از اين ميان، زنان مجرد جوان و مهاجر (غيراماراتي) که به عنوان کادر درماني مشغول خدمت رساني به بيماران کرونايي هستند بيشترين آسيب رواني را از اين موضوع ديده اند.
اين مطالعات که همچنان ادامه دارد، نشان داده است به طور کلي مردان و زنان ميانسالي که داراي بيماريهاي زمينهاي يا سابقه بيماري بوده اند به احتمال بيشتري در طول درمان و مراقبت از بيماران کرونايي از استرس، تشويش و نگراني رنج ميبرند. همچنين ميزان مشکلات رواني در کادر درماني ارتباط مستقيمي با وخامت حال بيماران کرونايي در بيمارستان دارد.
برخي از اين مشکلات رواني مانند اضطراب و استرس در کادر درماني خيلي سريع بروز پيدا ميکند، اما برخي ديگر مانند افسردگي در بلند مدت اين افراد را تحت تاثير قرار ميدهد.
محققان ميگويند پزشکان و پرستاراني که از بيماران کرونايي در بخش مراقبتهاي ويژه (ICU) نگهداري ميکنند، به شدت در معرض ضربههاي روحي سهمگين قرار دارند. البته مشکلات رواني شيوع ويروس کرونا در جهان تنها کادر درماني را درگير خود نساخته است و تمامي مردم به شکل هاي مختلف تحت تاثير آن قرار گرفته اند.
تحقيقات دانشمندان در ايالت نيومکزيکو آمريکا نشان ميدهد از زمان شيوع ويروس کرونا ميزان درخواست براي مراقبتهاي رواني در کودکان و نوجوانان شاهد جهش بوده است. طبق آمار کودکان و نوجوانان ۳۰ درصد بيشتر از زمان مشابه سال گذشته به دليل مشکلات رواني به متخصصان رجوع کرده اند.
به طور معمول کساني که مشکلات رواني حادي ندارند با مراجعه به روانشناس مشکلاتشان حل ميشود و تنها زماني که شرايط فرد وخيم باشد و مشکلاتش با مشاوره با روانشناس حل نشود، بيماران به روانپزشک معرفي ميشوند.
کريستينا سوار، روانپزشک کودکان دانشگاه نيومکزيکو در اين باره ميگويد: به طور عمومي ما شاهد نوجوانان زيادي هستيم که با درجات مختلفي از افسردگي مواجه هستند. شايد بتوان براي توصيف اين معضل از واژه "تضعيف روحيه" فرد استفاد کرد. انگيزه و انرژي اين افراد کاهش يافته است و شرايط رواني خوبي ندارند.
او افزود: ما در تلاشيم استرس و نگراني اين گروه سني را کاهش داده و آنها را از جنبه رواني درمان کنيم. برخي از اين افراد در خطر آسيب به خود (خود زني) و ديگران هستند. آمار افزايش ۳۰ درصدي براي دريافت خدمات بهداشت رواني تنها گوياي بخشي از مشکلات است. ما هم اينک شاهد افزايش ۳۰ تا ۴۰ درصدي بستري شدن کودکان و نوجوانان براي درمان مشکلات رواني هستيم.
تحقيقات دانشمندان انگليسي نيز نشان ميدهد بيش از ۲۰ درصد مردم علائم ابتلا به افسردگي را گزارش کرده اند. اين سطح از شيوع افسردگي در جامعه دو برابر شرايط پيش از وقوع همهگيري است.
تحقيقات دانشمندان آلماني ابعاد ديگري از اين موضوع را نمايان ميکند. يافتههاي اين محققان نشان ميدهد خانوادهها به دليل تعطيلي مدارس و مراکز مراقبت از کودکان (مانند مهد کودک ها) بيشترين آسيب را از جنبه رواني ديده اند.
از زمان شيوع ويروس کرونا، سلامت رواني مادران به شدت تحت تاثير اين موضوع قرار گرفته است. تحقيقات در آلمان نشان داده است در همه گيري ويروس کرونا تفاوتي ميان احتمال از دست دادن شغل در زنان شاغل با مردان شاغل وجود ندارد، اما زنان به دليل اينکه داراي نقش بيشتري در خانواده هستند و وظيفه مراقبت از کودکان برعهده آنهاست، از بسته شدن مدارس و مراکز نگهداري کودکان بيشتر متاثر شده اند.
اين امر باعث افزايش استرس و فشار رواني بر آنها شده و در نهايت سلامت رواني مادران را به مخاطره انداخته است. يافتههاي محققان نشان ميدهد شيوع ويروس کرونا در جامعه سلامت رواني زنان را بسيار بيشتر از مردان تحت تاثير قرار داده است.
پيشتر دانشمندان آمريکايي نيز در تحقيقات خود اثبات کردند، شيوع ويروس کرونا در جامعه با مشکلات رواني و ابتلا به افسردگي رابطه مستقيمي دارد. محققان با بررسي بيش از ۱۰ هزار نفر در سراسر آمريکا به اين نتيجه رسيدند که شيوع ويروس کرونا باعث افزايش افسردگي، نگراني، گرايش به خودکشي و آسيب رواني در افراد بالغ شده است. محققان ميگويند ريشه و علت آسيبهاي گسترده رواني به ترس در افراد مربوط ميشود.
کوين فيتز پاتريک، يکي از محققان اين پروژه از دانشگاه آرکانزاس در اين رابطه گفت: وجود ترس در افراد به دليل شيوع ويروس کرونا قابل پيش بيني است. ما در اين افراد شاهد ترس به همراه حس آسيب پذيري اجتماعي بوديم که در نتيجه آن آسيبهاي رواني در فرد بروز ميکند. در مناطقي که شمار افراد مبتلا به ويروس کرونا و قربانيان اين بيماري زياد بود، ميزان ترس در ساکنان آن مناطق بيشتر مشاهده شده است.
براساس شاخص سنجش افسردگي؛ يک سوم افرادي که در اين تحقيقات بررسي شدند، داراي افسردگي بودند. اين تحقيقات نشان داد افرادي که از لحاظ اجتماعي آسيب پذيرتر هستند مانند زنان، بيکاران و کساني که امنيت غذايي پاييني دارند، بيشتر دچار علائم افسردگي شده اند. درباره موضوع خودکشي نيز محققان ۱۵ درصد شرکت کنندگان را در ليست افراد بسيار پرخطر که گرايش به خودکشي دارند، دسته بندي کردند.