ابداع رباتهای زیردریایی با الهام از گربهماهی
ايسنا/پژوهشگران آمريکايي سعي دارند تا با الهام از عملکرد گربهماهي در شکار طعمه، رباتهاي زيردريايي پيشرفتهاي را ابداع کنند.
به نقل از نيواطلس، اگرچه گربهماهي زبان انعطافپذيري ندارد اما ميتواند طعمه را با زبان خود شکار کند. درک اين که گربهماهي چگونه اين کار را انجام ميدهد، ميتواند به ابداع رباتهاي زيردريايي و يا پيشرفت فناوريهاي ديگر منجر شود.
پژوهشگران "دانشگاه براون"(Brown University) آمريکا هنگامي که گربهماهي مشغول شکار طعمه و بلعيدن آن است، به فيلمبرداري از آن پرداختند. آنها براي اين کار از يک روش ثبت حرکت موسوم به "XROMM" استفاده کردند که به آنها امکان ميدهد درون جمجمه حيوانات را هنگام غذا خوردن آنها ببينند.
در حالي که انسان فقط يک استخوان فک متحرک دارد، تعداد استخوانهاي فک در گربهماهي، بيش از ۱۰ مورد است. اين استخوانهاي سفت و سخت، توسط مفاصل يا پيوندهاي انعطاف پذير به يکديگر متصل ميشوند. جمجمه گربهماهي، مانند مکانيسمي شامل ۱۷ پيوند عمل ميکند که ميتواند آب و طعمه شکار شده را به واسطه کارهايي مانند باز کردن قسمت جلوي دهان، گسترش گلو به صورت عمودي و گسترش قسمت مياني دهان به صورت افقي حرکت دهد.
گربهماهي ميتواند با توجه به اين که کدام يک از اين اقدامات مورد استفاده قرار ميگيرند، آب را از قسمت جلوي دهان به عقب ببرد و طعمه را به داخل بکشد. همچنين ميتواند طعمه را از قسمت عقب دهان به طرف جلو هل دهد. اين کار ميتواند يک موج فشار ايجاد کند که تعيين دقيقتر موقعيت طعمه به کار ميرود.
ماهيها در بيشتر موارد، به استفاده از هفت حرکت اصلي پايبند هستند. "آرون اولسن"(Aaron Olsen)، سرپرست اين پژوهش گفت: در حالي که انسان، تعداد مشابهي از حرکات بازو را براي دستيابي به اشيا و برداشتن آنها به کار ميبرد، ابزارهاي مشابه دهان که براي ماهيهاي رباتيک زيردريايي ساخته ميشوند، ميتوانند کارهايي را انجام دهند که بازوهاي رباتيک از عهده آنها برنميآيند.
وي افزود: ممکن است ابزارهاي رباتيک زيرآبي، يک بازوي رباتيک داشته باشند که براي کنترل وسايل سنگينتر به خوبي کار ميکنند اما قادر به برداشتن يا خرد کردن يک وسيله شناور نيستند.
ممکن است که اين ابزارهاي رباتيک، يک دستگاه مکش داشته باشند که ميتواند اشياي شناور را به سمت خود بکشد اما نميتواند آنها را با دقت زياد حرکت دهد و بچرخاند. طراحي چيزي که به ساختار دهان ماهي نزديکتر باشد، ميتواند مزيتهايي را به همراه بياورد.
اين پژوهش، در "Integrative Organismal Biology" به چاپ رسيد.