نماد آخرین خبر

مازندران،پایگاه بالقوه تولید انرژی پاک و تجدید پذیر ایران است

منبع
سيناپرس
بروزرسانی
مازندران،پایگاه بالقوه تولید انرژی پاک و تجدید پذیر ایران است

سيناپرس/مهمترين منبع انرژي زمين گرمايي ايران، آتشفشان دماوند، در استان مازندران واقع است.

با مخزن 400 کيلومتر مربعي گدازه در دماوند، با سرمايه گذاري اوليه مي توان برق منطقه دره هراز را با 100 هزار نفر جمعيت و در مرحله بعد برق منطقه مرکزي  استان مازندران و بخس مهمي از استان تهران را از اين منبع انرژي پاک تامين کرد

حدود 22 ميليون نفر تا شعاع 100 کيلومتري قله دماوند که مهمترين آتشفشان کشور است، زندگي مي کنند. اين موضوع مي تواند به دماوند از نظر منبع تامين انرژي بخشي مهمي از يک چهارم جمعيت ايران اهميتي روزافزون دهد.

انرژي زمين گرمايي يکي از منابع مهم انرژي هاي تجديدپذيز است. در 20 کشور دنيا از انرژي زمين­ گرمايي الکتريسيته حدود 12  گيگاوات برق (حدود 1 درصد مصرف کنوني در دنيا) توليد مي شود. ظرفيت توليد در آينده بين 3 تا 180 برابر توليد کنوني برآورد شده است.

انواع نيروگاههاي زمين گرمايي به اختصار در سه رده "بخار خشکDry Steam"،  "بخار سيال flash steam" و سيکل دوگانه Binary Cycle" تقسيم ­بندي مي­ شوند. بر اساس مسائل توليد انرژي و نوسانات شديد قيمت نفت و همچنين انفجار در نيروگاه هسته­ اي فوکوشيما در زلزله و سونامي 11 مارس 2011 در ژاپن، توجه خاصي در دنياي کنوني به انرژي زمين­ گرمايي مي­ شود. به نحوي که بيشتر کشورهاي اروپايي سرمايه­ گذاري وسيعي براي مطالعه و بهره­ برداري از انرژي­هاي نو (به ويژه انرژي زمين­ گرمايي) آغاز کردند.

استفاده از اين پتانسيل­ها با سرمايه­ گذاري ويژه مي­ تواند به بهره­ مندي نسل­هاي بعدي از يک منبع انرژي مطمئن و پاک در کشورمان منجر شود. يادآوري مي­ کنم که سرمايه­ گذاري­ هاي اوليه و زيرساختي در اين زمينه­ ها معمولاً پر هزينه است، ولي وقتي به درستي پتانسيل مربوطه يافته شود و تسلط به فناوري­هاي لازم بر اساس همين سرمايه­ گذاري­ ها  فراهم شود، فايده هاي حتي اقتصادي فراوانتر در آينده ميان مدت بهتر درک مي شود. 

انرژي زمين گرمايي، انرژي خورشيد، انرژي باد و انرژي امواج دريا از منابع مهم انرژي هاي پاک و تجديد پذير در دنيا هستند که تمامي اين منابع در استان مازندران به صورت بالقوه در دسترس هستند. در مناطق ساحلي درياي  مازندران  انرژي باد و انرژي خورشيد  منابع مهم  الکتريسيته از انرژي خورشيد و باد هستند.

نيمي از شرکت هاي توليد کننده مبدل  انرژي موج دريا به الکتريسيته  جهان در اروپا  فعاليت مي کنند. ميزان انرژي امواج دريا که به الکتريسيته تبديل مي شود براي کشورهاي اسپانيا فرانسه ايتاليا و يونان از درياي مديترانه حدود  30 گيگا وات برآورد مي شود. اکنون و در سال 2020 در کشورهاي انحاديه اروپا توليد انرژي پاک و تجديد پذير به حدود 25 درصد از کل توليد انرژي نزديک مي شود. در اين زمينه کشور آلمان پيشتاز است.

استان مازندران با حدود 3.2 ميليون نفر جمعيت حدود 4 درصد از کل جمعيت کشور (83 ميليون نفر) تقريبا همين سهم را از توليد ناخالص داخلي کشور دارد. اين سهم البته بسيار کمتر از توانايي هاي استان مازندران است. اين سهم مي تواند تا حدود پنج برابر افزوده شود.

چنانچه روي منابع تامين انرژي هاي پاک و تجديد پذير در مازندران سرمايه گذاري شود، هم منبع مهمي براي توليد انرژي ايران توسعه مي يابد، و هم نمونه اي پيشرفته براي توسعه کل کشور در دسرس ايرانيان قرار گيرد.

دکتر مهدي زارع؛ استاد پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله، عضو وابسته و رئيس شاخه زمين شناسي فرهنگستان علوم

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره