بررسی علمی یک شایعه: دلیل ایجاد بزرگترین گودال فرونشست شهری جهان چیست؟
سيناپرس/ در اوايل اکتبر سال جاري ، خبري در دنياي مجازي منتشر شد که بر اساس آن اعلام مي شد حفره بزرگي که در وسط بافت شهري در کشور گواتمالا به وجود آمده است، محصول يک پروژه فوق سري بوده و توسط طبيعت ايجاد نشده است.
در سال ۲۰۱۰ ميلادي بخشي از زمين مرکز شهر گواتمالا به يکباره فرورفته و حفره اي مدور و صاف در زير آن ظاهر شد. اين پديده از همان ابتداي وقوع با بحث هاي زيادي همراه بوده و اکنون بعد از ده سال، مجددا شايعات متعددي مبني بر انجام پروژه هاي فوق سري، فعاليت هاي مخفيانه سرويس هاي خارجي و حتي فعاليت ناشي از حضور موجودات فضايي در مورد اين پديده مطرح مي شود.
در طول سال هاي گذشته، توضيحات متعددي درمورد دلايل ايجاد اين فرونشست عجيب مطرح شده و مجله نشنال جئوگرافيک نيز در يک گزارش ويژه به بررسي آن پرداخت. در اين گزارش تلاش مي شود تا از منظر علمي به بررسي اين پديده و دلايل رخ دادن آن بپردازيم.
ترکيدگي لوله فاضلاب اصلي شهر باعث شسته شدن خاک و ايجاد اين حفره شده است. اين حفره ۱۸ متر عرض و ۱۰۰ متر عمق داشته و احتمالا شستشوي لايه هاي زمين بر اثر نشت فاضلاب طي سال هاي متمادي خاک اين حفره را شسته و در نهايت طي طغيان طوفان گرمسيري آگاتا اين گودال بزرگ دهان باز کرده و اين تصور در بسياري از افراد ايجاد شده است که اين گودال به يکباره به وجود آمده است.
بر اساس گزارش اين مجله معتبر، زمين شناسان اعتقاد دارند فعاليت انساني در کنار عوامل تسهيل کننده طبيعي دليل اصلي اين فرونشست زمين در شهر گواتمالا است. البته اگرچه انسان و فعاليت هاي وي مقصر اصلي اين حادثه معرفي مي شود اما اين فرونشست ارتباطي با تئوري توهم توطئه نداشته و هيچ عامل فراطبيعي و مرموز و مخفي در پشت اين مساله وجود ندارد.
به گفته سام بونيس، استاد زمين شناسي کالج دارتموث در نيوهمپشاير، که در حال حاضر در شهر گواتمالا زندگي مي کند ، ترکيدگي لوله فاضلاب اصلي شهر باعث شسته شدن خاک و ايجاد اين حفره شده است.
اين حفره ۱۸ متر عرض و ۱۰۰ متر عمق داشته و احتمالا شستشوي لايه هاي زمين بر اثر نشت فاضلاب طي سال هاي متمادي خاک اين حفره را شسته و در نهايت طي طغيان طوفان گرمسيري آگاتا اين گودال بزرگ دهان باز کرده و اين تصور در بسياري از افراد ايجاد شده است که اين گودال به يکباره به وجود آمده است.
بررسي هاي زمين شناسي نشان مي دهند بستر خاک زير شهر گواتمالا چندان مناسب براي استقرار شهري نبوده و عمدتا از لايه هاي پوکه سبک مواد معدني ناشي از گدازه هاي آتشفشاني تشکيل شده است.
گفتني است اين گودال در مرکز يک تقاطع ايجاد شده است و شايد به اين دليل که عکس هاي هوايي اين فرونشست زمين از نظر بصري بسيار چشمگير هستند ، در طول ده سال گذشته هر از چند گاهي شاهد شکل گيري موجي از شايعات و اخبار درست و غلط درباره آن هستيم. موضوع زماني جالب تر مي شود که در نظر بگيريم اين حفره دقيقا به اندازه يک برج ۳۰ طبقه است.
لازم به توضيح است که فرو نشست زمين در گواتمالا امري بدون سابقه نبوده و يک واقعه مرگبار مشابه در سال 2007 اتفاق افتاد که به اعتقاد پژوهشگران دليل بروز اين سوانح نيز ترکيبي از عوامل جغرافيايي ، طبيعي و ضعف استانداردها ومقررات شهرسازي در اين منطقه است، زيرا همانطور که گفته شد، شهر گواتمالا روي مواد آتشفشاني ساخته شده و اين قرارگيري همراه با حضور آب هاي زير زميني روان و نشت سيستم فاضلاب شهري، اين منطقه را با خطر دائمي فرونشست مواجه کرده است. در خاتمه گفتني است هنوز هيچ اصطلاح علمي براي توصيف اين نوع فروپاشي و ايجاد گودال وجود ندارد.