درک چگونگی شکلگیری کره ماه
![درک چگونگی شکلگیری کره ماه](https://app.akharinkhabar.ir/images/2020/12/05/fcf230a0-330f-43c6-80bf-52898781c626.jpeg)
ايسنا/ تصور ميشود ماه در برخورد زمين و سياره "تيا" تشکيل شده است که دانشمندان معتقدند "تيا" ممکن است يک سياره باستاني در منظومه شمسي به اندازه مريخ بوده باشد.
در تلاش براي درک چگونگي شکلگيري ماه در اثر برخورد عظيم، دانشمندان "دانشگاه دورام" انگليس، شبيهسازي را با کمک ابر رايانه در "تاسيسات محاسبات با عملکرد بالا ديراک"(DiRAC High-Performance Computing facility) ايجاد کردند تا از آن براي شبيه سازي برخورد سيارهاي به اندازه مريخ بنام تيا با زمين اوليه را بررسي کنند.
شبيهسازيهاي آنها جسمي در مدار را توليد کرد که ميتوانست بالقوه به جسمي شبيه ماه تبديل شود. اگرچه همانطور که دانشمندان گزارش دادند اين مدرک قطعي مبني بر مبدا/ منشا ايجاد ماه نيست، اما ميتواند به محققان در درک شکلگيري ماه کمک کند.
در اين شبيهسازيها، محققان مواد اوليه زمين و تيا را به مدت چهار روز پس از برخورد رديابي کردند و سپس شبيه سازيهاي ديگري را پس از چرخاندن تيا مانند يک توپ انجام دادند.
برخورد شبيهسازي شده با زمين اوليه بسته به اندازه و جهت چرخش اوليه تيا نتايج متفاوتي را ايجاد کرد. در يک طرف، اين برخورد دو جسم را با هم ادغام ميکرد و در طرف ديگر، يک اثر برخورد و فرار (hit-and-run) وجود داشت.
هنگاميکه اثر چرخشي به شبيه سازي تيا اضافه نشده بود، تودهاي از مواد گرانش با جرمي در حدود ۸۰ درصد ماه از تيا خارج ميشد اما در همان زمان با اضافه شدن مقدار کمي چرخش، جسم ديگري مانند ماه ايجاد شد. توده حاصل از آن که به دور مدار زمين پس از برخورد قرار ميگيرد ، با از بين بردن خرده قرصهاي(disc of debris) اطراف سياره ما رشد ميکرد.
توده شبيهسازي شده داراي يک هسته آهني کوچک شبيه به ماه و يک لايه بيروني تشکيل شده از مواد اوليه زمين و تيا بود.
دکتر "سرجيو روئيز-بونيلا"(Sergio Ruiz-Bonilla) نويسنده اصلي و محقق موسسه کيهان شناسي محاسباتي دانشگاه دورام، گفت: ما هنگامي که به تيا قابليت چرخش را افزوديم و زمانيکه آن قابليت را برداشتيم شاهد نتايج متفاوتي بوديم. ممکن است چندين برخورد احتمالي وجود داشته باشد که هنوز مورد بررسي قرار نگرفته است و در صورت بررسي ميتواند به ما در درک چگونگي شکل گيري ماه کمک کند.