کرونا/ جلوگیری از 37 میلیون مرگ با واکسیناسیون طی دو دهه اخیر

سيناپرس/واکسيناسيون عليه بيماري هاي واگيردار مختلف، سال هاي متمادي است که در کشور ما و ديگر کشورهاي جهان جريان دارد. نتايج يک مطالعه بين المللي جديد در اين باره نشان مي دهند که اين فرايند تنها از سال 2000 به بعد، از 37 ميليون مرگ جلوگيري کرده است.
بر اساس تحقيقات جديدي که بر مبناي مدل سازي رياضياتي انجام شده است، واکسيناسيون عليه 10 عامل بيماري زاي اصلي دنيا توانسته در طول سال هاي متمادي، تأثير قابل توجهي بر سلامت عمومي در کشورهاي کم درآمد و يا با درآمد متوسط که به اختصار LMIC خوانده مي شوند، داشته باشد.
اين مطالعه که توسط پژوهشگران دانشگاه کمبريج و کالج امپريال لندن انجام شده، تخمين زده است که از سال 2000 تا 2019 با انجام واکسيناسيون عليه ده بيماري مختلف از 37 ميليون مرگ جلوگيري شده است و اين رقم تا سال 2030 مي تواند به 69 ميليون نجات از مرگ افزايش يابد.
به گفته اين محققان، بيشتر اين تأثيرات در کودکان زير پنج سال بوده و مهم ترين بيماري نيز در اين خصوص، بيماري واگيردار سرخک بوده است.
واکسن ها مداخلات بهداشتي مقرون به صرفه اي هستند که به طور قابل توجهي مرگ و بيماري ناشي از طيف وسيعي از بيماري ها را کاهش مي دهند.به گزارش سيناپرس، برنامه هاي بين المللي، در سال هاي متمادي پوشش واکسن هاي معمول کودکان را در کشورهاي LMIC افزايش داده اند و لازم است براي آگاهي از سرمايه گذاري هاي آينده، تأثيرات چنين برنامه هايي را محاسبه و ارزيابي نمايند.
اما به گفته متخصصان، اندازه گيري مستقيم تأثير واکسيناسيون هاي گسترده، به دليل محدوديت در داده ها و سيستم هاي نظارت بر بيماري، امري دشوار است. به همين دليل مدل هاي رياضي مي توانند بر اساس داده هاي مربوط به بار بيماري و پوشش واکسن، برآوردهاي ارزشمندي را در اين باره ارائه دهند.
اين مطالعه جديد شامل 16 گروه تحقيقاتي مستقل بوده که تأثير برنامه هاي واکسيناسيون کودکان را در 98 کشور زيرمجموعه LMIC مدل سازي کرده اند.
در اين مطالعه تأثير برنامه هاي واکسيناسيون عليه ده پاتوژن زير ارزيابي شده است: هپاتيت B (HepB)، هموفيلوس آنفلوانزا نوع b (Hib)، ويروس پاپيلوماي انساني (HPV)، آنسفاليت ژاپني (JE)، سرخک، سرم گروه A Neisseria meningitidis (MenA)، استرپتوکوک پنومونيه، روتاويروس، ويروس سرخچه و ويروس تب زرد (YF).
به گزارش سيناپرس، اين محققان اظهار داشته اند: «بر اساس سرمايه گذاري بسيار ضروري و مفيدي که در برنامه هاي واکسيناسيون کودکان در کشورهاي کم درآمد و
با درآمد متوسط (LMIC) انجام شده است، تعداد کودکان واکسينه افزايش يافته است. براي اطلاع از سرمايه گذاري هاي مشابه در آينده و اطمينان از ادامه آن، ما بايد تأثير اين برنامه ها را بر سلامت عمومي ارزيابي کنيم».
آن ها افزوده اند: «در همين راستا، مدل سازي ما شواهد محکمي در مورد اثربخشي برنامه هاي واکسيناسيون در LMIC ارائه داده و نشان داده است که در صورت پايدار نبودن برنامه هاي فعلي واکسيناسيون، چه مزيت هايي ممکن است از بين برود.».
اين يافته هاي علمي که ارائه آن ها مي تواند به ارگان هاي بين المللي و ملي در کشورهاي مختلف براي ادامه مسير اثربخش واکسيناسيون عمومي بالاخص براي کودکان کمک نمايد، در نشريه معتبر The Lancet منتشر شده اند.