ساخت شیب سنجهایی با دقت بالا برای نخستین بار در ایران

فارس/يک شرکت دانش بنيان، براي نخستين بار، در ايران موفق به توسعه و ساخت شيب سنجهايي با دقت بالا و مناسب براي محيطهاي عملياتي شد.
شرکت دانش بنيان نمايانگران جهت مسير (نجم)، موفق به توليد شيبسنجهاي مبتني بر تکنولوژي «MEMS» شده است. به گفته حبيبي، عضو هيئت مديره اين شرکت، هسته اصلي اين مجموعه از دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي تشکيل شده و در حال حاضر با هفده نفر نيروي متخصص در حال افزايش ظرفيت توليد و توسعه محصولات است.
حبيبي در معرفي شيب سنجها و گره تکنولوژيک در ساخت آنها گفت: شيبسنج، Inclinometer يا همان تيلتمتر حسگري جهت اندازهگيري شيب سطوح با افق محلي است. «رسيدن به دقتهاي بالا»، «حفظ دقت در دماهاي عملياتي»، «حفظ دقت در شيبهاي نزديک 90 درجه» و «پايداري طولاني مدت»، اصليترين گرههاي تکنولوژيک در ساخت شيب سنجهاست. اين حسگرها در پايش دکلهاي نفتي، تنظيم زاويه در سيستمهاي راداري و سامانههاي کنترل آتش ، نصب و راهاندازي دستگاههاي دقيق پزشکي، رفتارنگاري سدها و ساير سازههاي عظيم عمراني و بسياري صنايع استراتژيک ديگر کاربرد دارند.
اين فعال فناور در توضيح اين مسئله که چرا به سمت توليد اين محصولات رفتهاند اظهار داشت : دليل اول در اهميت اين حوزه، وابستگي ِ بسياري صنايع استراتژيک کشور به صنعت ابزار دقيق به عنوان يک صنعت زيرساختي است. تمايل عمده در فضاي استارتاپي و سرمايهگذاري کشور به سمت «بيزينسهاي خدماتي» مانند فروشگاههاي آنلاين و تاکسيهاي اينترنتي و... است که عليرغم تأثير مثبت در وضعيت رفاهي کشور، يک گردش پول داخلي است که مستقيما به ارز تبديل نميشود و با توجه به وابستگي ارزي ما، راهحل نهايي و ريشهاي براي مشکلات اقتصادي کشور نيست. بازيگران حوزه کسبوکارهاي نوين، بايد به «توليد محصولات هايتک مبتني بر فرآيند» توجه بيشتري بکنند.
حبيبي همچنين در توضيح مزاياي رقابتي اين مجموعه در حوزه ساخت شيب سنج گفت : دليل ديگري که باعث شد به توليد اين محصولات متمايل شويم، مزيتهاي رقابتي ما در اين حوزه، خصوصاً در ايران است. به دليل توسعه بومي و انحصاري تکنولوژي کاليبراسيون و همچنين طراحي و ساخت تجهيزات کاليب راسيون، متناسب با همان تکنولوژي، از نظر قيمت شرکتهاي باسابقهاي مانند Wyler سوئيس، نميتوانند با ما رقابت کنند. چون آنها از روشهاي متداول کاليبراسيون استفاده ميکنند که به خاطر تجهيزات گرانقيمت ذاتا فرآيندهاي پرهزينهاي هستند. اما شرکت ما با نوآوري در تکنولوژي کاليبراسيون ، نه تنها يک بهبود کيفي قابل توجه در اين فرآيند ايجاد کرده است، بلکه همچنين توانسته اين فرآيند را کم هزينهتر نيز بکند. علاوه بر اين، دستگاههايي که عمده تکنولوژي آنها در فرآيند توليد و مبتني بر فرآيند تحقيق و توسعهاند وابستگي بيشتري به نيروي انساني متخصص دارند (که در کشورهاي توسعه يافته تر بسيار پرهزينه است). اين مسأله هم مزيد بر علت شده و براي ما قدرت رقابتي بيشتري در قيمت ايجاد کرده است.
وي در ادامه افزود : عامل دومي که براي ما مزيت رقابتي ايجاد کرده، بهبود تکنولوژي جهاني فرآيند کاليبراسيون سنسورهاي MEMS است. ما به جاي تقليد از تکنولوژيهاي موجود در دنيا و ساخت نمونههاي ضعيفتر از طريق مهندسي معکوس، با تکيه بر توان نيروي انساني متخصص داخلي، توانستيم به «پارامترهاي اندازهگيري » بهتري نسبت به بهترين نمونههاي جهاني دست پيدا کنيم.
حبيبي با بيان اينکه عامل سومي که براي ما قدرت رقابتي بالايي در ايران ايجاد کرده است، ارائه همزمان دستگاه و راهحل ( Solution ) است توضيح داد : اين مساله که شايد حتي از مزيت در «قيمت» و «پارامترهاي اندازهگيري» اهميت بيشتري داشته باشد. در صنايع هايتک زيرساختي محصول شما بيشتر از اينکه يک محصول آماده به کار ( Ready-to-Use ) و مستقل ( Stand-Alone ) باشد، قسمتي از يک سيستم است. بنابراين فهم درست از کل سيستم و ارائه راهحلهاي اختصاصي براي آن صنعت در کنار پشتيبانيهاي بعدي، يک پارامتر کليدي براي مشتري صنعتي است.
اين فعال حوزه اقتصاد دانش بنيان، دربيان اينکه به طور کلي چه نوع صنايعي در ايران قدرت رقابتي بالايي دارند افزود : شرکتهايي که بتوانند در صنعتهاي هايتک مبتني بر فرآيند کار کنند، مزيت رقابتي بالايي، خصوصاً در ايران دارند و اين نوع صنايع هستند که ارزش افزوده بالايي دارند، ارزش افزودهاي که مبتني بر دانش است. واقعيت اين است که هر کشوري مختصات خاص خودش را دارد ؛ بايد در زميني بازي کنيم که واقعاً مزيت رقابتي بالايي داريم و ميتوانيم قدرتمند وارد شويم.
حبيبي خاطرنشان کرد: به نظر من اين گونه صنايع هايتک که ارزبري پايين و «فرآيند» توليد پيچيده و مبتني بر دانش دارند و از طرف ديگر به فرآيند نصب و احياناً طراحي خاص براي صنايع نياز دارند، صنايعي هستند که ما در ايران ميتوانيم قدرت رقابتي بالايي در آنها داشته باشيم.
عضو هيئت مديره شرکت دانش بنيان نجم در پايان در باب برنامه توسعه اين مجموعه با بيان اينکه نمونههاي جديد محصولات تا چند ماه آينده به بازار عرضه خواهند شد اظهار داشت: در توسعه محصول، تيم تحقيق و توسعه روي نمونههاي جديدي از محصولات کار ميکنند؛ يکي از اين محصولات شيب سنج ديناميکي (Dynamic Inclinometer) است که براي تنظيم زاويه يا اندازه گيري شيب در پلتفرمهاي داراي شتاب مثل کشتيها ، خودروها و تانکهاي در حال حرکت طراحي شدهاند. از نظر توسعه بازار، هدف کليدي ما ورود به بازارهاي بين المللي است که ان شاء الله در آينده نزديک خبرهاي خوبي در اين زمينه خواهيم داشت.