نحوه عملکرد رایانه باستانی کشف شد

مهر/ به نقل از تک تايمز، اين رايانه آنالوگ که آنتيکيترا نام دارد، نوعي دستگاه محاسباتي باستاني مربوط به اوايل قرن يکم پيش از ميلاد مسيح است و از آن براي انجام محاسبات مربوط به اخترشناسي و گرفتگي ماه استفاده ميشد.
آنتيکيترا قديميترين دستگاهي است که در آن از چرخ دنده استفاده شده و در اکتبر سال ۱۹۰۰ توسط يک گروه يوناني از يک کشتي غرق شده در اطراف جزيره آنتيکيترا کشف شد. اين دستگاه داراي ۳۷ چرخدنده است که به آن اجازه ميداد تا به رصد حرکات ماه و خورشيد بپردازد. آنتيکيترا همچنين قادر به پيشبيني گِرِفتها و الگوبرداري از مدار نامنظم ماه بود.
پژوهشگران کالج لندن با بازسازي چرخ دندههاي اين دستگاه يک مدل ديجيتال از عملکردهاي آن را ابداع کردند و توانستند سازوکارهاي آن را شبيه سازي کنند. آنان اميدوارند بتوانند اين روش را در مورد برخي دستگاههاي مکانيکي باستاني ديگر نيز تکرار کنند.
پيش از اين نيز تلاشهايي براي بازسازي و مدل سازي روندهاي دستگاههاي مذکور انجام شده بود، اما تا به امروز دوسوم اين سازوکارها کشف نشده باقي مانده بودند. يکي از مهمترين چالشها براي بازسازي کامل عملکرد اين دستگاه، گم شدن تعداد زيادي از قطعات آن و نامشخص بودن جايگاه ۸۲ قطعه جداشده از آن بوده است.
اما مدل سازي ديجيتال و استفاده از فرمولها و روشهاي رياضي موجب شد تا بازسازي مجازي آنتيکيترا ممکن شود. پژوهشگران اميدوارند اين دستاورد مهم، درک دقيقتر يافتههاي علمي جهان باستان و اطلاع جامعتر از تصورات آنان از جهان هستي را ممکن کند.