امواج مایکروویو کاری بیشتر از گرم کردن غذای شما انجام میدهند
![امواج مایکروویو کاری بیشتر از گرم کردن غذای شما انجام میدهند](https://app.akharinkhabar.ir/images/2021/03/16/492743f7-2a9f-4e72-b768-22a0b4044362.jpeg)
فراديد/ اين تصوير چند فرکانسي امواج مايکروويو از تمام آسمان است که با استفاده از دادههاي پلانک ثبت شده است و طيف امواج الکترومغناطيسي را از ۳۰ گيگاهرتز تا ۸۵۷ گيگاهرتز پوشش ميدهد.به گزارش فراديد؛ در ساختار متلاطم تابش پس زمينه ريزموج کيهاني، افت و خيزهايي در دما ديده ميشوند که بازتابي از افت و خيز چگالي اوليه کيهان هستند. ساختار کيهاني امروز که از اين تابش سرچشمه گرفته است، در مناطقي با عرض جغرافيايي بالا به وضوح قابل مشاهده است. نوار مرکزي اين نقشه، صفحه کهکشان ما، راه شيري است.
بخش بزرگي از تصوير تحت تأثير انتشار گاز و غبار نوار مرکزي قرار دارد. در سمت راست تصوير، زير صفحه کهکشان، ابر بزرگي از گاز در کهکشان ما قرار دارد. قوس نوري قابل مشاهده در اطراف نوار مرکزي، حلقه بارنارد نام دارد که حباب در حال گسترش يک ستاره منفجر شده است. پلانک تمام کهکشانهاي ديگر را ديده است.
کهکشان بزرگ مارپيچي آندرومدا که ۲.۲ ميليون سال نوري از زمين فاصله دارد، بسيار درخشان به نظر ديده ميشود. در فواصل دورتر، کهکشانها و سياه چالههاي عظيم که در تصوير به عنوان نقاط واحدي از امواج مايکروويو ثبت شده اند، ظاهر ميشوند. اين تصوير از دادههاي جمع آوري شده توسط پلانک در اولين بررسي کلي از آسمان گرفته شده است و از مشاهدات گرفته شده بين مرداد ۱۳۸۸ تا تير ۱۳۸۹ به دست ميآيد.
امواجي از دل کيهان"سازمان فضايي آمريکا" (ناسا) به تازگي تصويري از دو کهکشان همسايه که به وسيله تلسکوپ فضايي هابل گرفته شده منتشر کرد.
به نقل از ناسا، ناسا در توضيح اين تصوير آورده است: يکي از اين دو کهکشاني که در تصوير هابل مشاهده ميشوند دقيقا همان امواجي را که دستگاه مايکروويو آشپزخانه شما توليد ميکنند، به سمت اطراف خود ارسال ميکند.
به امواج الکترومغناطيسي با طول موج کمتر از امواج راديويي و بيشتر از امواج فروسرخ، مايکروويو يا ريزموج گفته ميشود.
چنين به نظر ميرسد که طول موج مايکروويو با توجه به نام آن، امواجي در طيف طول موج کمتر از يک ميليمتر باشند و طول موج ريزموجها تقريباً بين ۱ ميليمتر (متناظر با بسامد ۳۰۰ گيگاهرتز) تا ۳۰ سانتيمتر (متناظر با بسامد ۱ گيگاهرتز) است.توجه شود که پيشوند «مايکرو» در مايکروويو به يک طول موج در محدوده ميکرومتر اشاره نميکند بلکه دلالت بر اين دارد که ريزموجها در مقايسه با امواج استفاده شده در انتشار راديويي نوعي، کوچک هستند به طوري که طول موجهاي کوتاهتري دارند.
براساس اعلام ناسا، کهکشان پاييني در تصوير، هسته بسيار فعالي دارد و حجم بالايي از انرژي را به فضاي پيراموني خود ميفرستد که سبب ايجاد اشکالي مانند ابرهاي حاصل از بخار آب ميشوند.
اتمهاي تشکيل دهنده آب يعني هيدروژن و اکسيژن قادر به جذب برخي از اين انرژيها هستند و دوباره آن را در طول موجهاي خاص منتشر ميکنند که يکي از آنها در ساختار مايکروويو اتفاق ميافتد.
ابرکهکشاني که امواج مايکروويو ساطع ميکند
تلسکوپ فضايي هابل سال ۲۰۱۶ را با ثبت تصويري از يک کهکشان عجيب به پايان رساند که به جاي انتشار نور مرئي، امواج مايکروويو از خود ساطع ميکند.
اين ابرکهکشان عجيب که IRAS ۱۶۳۹۹-۰۹۳۷ نامگذاري شده، در واقع يک مگاميزر (Megamaser) است که چيزي حدود ۳۷۰ ميليون سال نوري با زمين فاصله دارد. در خصوص مگاميزرها بايد گفت که اين کهکشانها از تراکم بسيار بالايي برخوردارند و حدود ۱۰۰ ميليون بار درخشانتر از ميزرهايي (Maser) است که در کهکشان راه شيري وجود دارند.
تلسکوپ هابل براي ثبت تصوير نهايي اين ابرکهکشان، از دو ابزار براي دريافت طول موجهاي مختلف استفاده کرد که اين عبارتند از دوربين پيشرفته پيمايشي (ACS) و دوربين مادون قرمز و طيف نماي چند منظوره (NICMOS). با استفاده از رزولوشن بالاي دوربين NICMOS، محققان دريافتند که اين کهکشان از دو هسته مجزاي در حال ادغام برخوردار است که در ميان گازها و گرد و غبارهاي کيهاني پنهان شده اند.همچنين، به لطف تصاويري بدست آمده، مشخص شد که در اين کهکشان يک سياه چاله بسيار بزرگ وجود دارد که اندازه آن چيزي حدود ۱۰۰ برابر بزرگتر از اندازه خورشيد است.
هابل با اين کشف نشان داد که اگر چه بالغ بر ۲۶ سال از فعاليتش در فضا ميگذرد و قرار است در سال ۲۰۱۸ بازنشسته شود، اما همچنان ميتواند همانند گذشته با اکتشافات خود، دانشمندان و جهانيان را شگفت زده کند. اخيراً مراحل ساخت تلسکوپ جيمز وب که جانشيني هابل را بر عهده خواهد گرفت، به پايان رسيده و به گفته ناسا، در اکتبر ۲۰۱۸ به فضا ارسال خواهد شد.
امواج ماکروويو را بهتر بشناسيم
به امواج الکترومغناطيسي که طول موج آنها کمتر از امواج راديويي و بيشتر از امواج فروسرخ است، ريزموج گفته ميشود. طول موج امواج مايکروويو، بين ۱ ميليمتر تا ۳۰ سانتيمتر است؛ که طول موج ۱ ميلي متر با بسامد ۳۰۰ گيگاهرتز متناظر است و طول موج ۳۰ سانتي متر با بسامد ۱ گيگاهرتز متناظر است. البته بر روي مرزهاي اين تعريف، اتفاق نظر نيست و برخي آن را از ۰٫۳ ميليمتر در نظر ميگيرند. اين تعريف هم UHF و هم EHF (امواج ميليمتري) را در بر ميگيرد و منابع مختلف مرزهاي متفاوتي را به کار ميبرند. در همه حالات ريزموج حداقل کل باند SHF (سه تا سي گيگاهرتز) را در بر ميگيرد. در مهندسي امواج راديويي، اغلب به محدوده بين ۱ و ۱۰۰ گيگاهرتز محدود ميشود.
پيشوند «مايکرو» در مايکروويو به يک طول موج در محدوده ميکرومتر اشاره نميکند بلکه دلالت بر اين دارد که ريزموجها در مقايسه با امواج استفاده شده در انتشار راديويي نوعي، کوچک هستند به طوري که طول موجهاي کوتاه تري دارند.