راکت ۲۱ تنی چین بهصورت کنترل نشده داخل جو زمین سقوط میکند

ديجياتو/ چين چندي پيش راکت Long March-5B Y2 را به مدار زمين فرستاد که حامل اولين ماژول از ايستگاه فضايي اين کشور به فضا بود. آنها در زمان پرتاب مدعي شدند که همهچيز درست پيش رفته، اما حالا انتظار ميرود که بخش ۲۱ تني اين راکت بهشکلي کنترل نشده ظرف چند روز آينده وارد جو زمين شود.
ورود کنترل نشده اين خطر را به وجود ميآورد که قطعاتي از اين فضاپيما روي مناطق مسکوني سقوط و جان و مال مردم را تهديد کند. اين راکت ابتدا قرار بود در نقطه خاصي از اقيانوس سقوط کند که امري رايج در ميان راکتهاي فضايي است، اما ظاهرا مدار چرخش Long March-5B Y2 از کنترل خارج شده و زودتر از موعد وارد جو ميشود.
مقامات انتظار دارند اين راکت تا چند روز ديگر به داخل زمين سقوط کند. «جاناتان مکدوول» که حرکت اشيا حاضر در مدار زمين را دنبال ميکند، ميگويد پذيرفتني نيست که با استانداردهاي کنوني اجازه دهيم اشياء بهصورت کنترل نشده وارد جو زمين شوند. او يادآور ميشود که از سال ۱۹۹۰ تاکنون هيچ شيء بزرگي با وزن بيشتر از ۱۰ تن بهصورت کنترل نشده به زمين سقوط نکرده است. راکت چين ۳۰ متر طول و ۴.۸ متر عرض دارد.
به گفته مکدوول، اين راکت ميتواند بهطور کامل در هنگام ورود به جو بسوزد و از بين برود. ولي اين احتمال وجود دارد که بخشهايي از آن از جو عبور کند و به سطح زمين برسد. البته بخش عمده سطح زمين پوشيده از اقيانوسهاست، در نتيجه احتمالش بيشتر است که قطعات باقي مانده در آب بيفتند. ولي در هر حال، نبايد اين تهديد بالقوه را براي مناطق مسکوني در نظر نگرفت.
«هولگر کراگ»، رئيس برنامه ايمني فضا از آژانس فضايي اروپا (ESA) ميگويد بدون دسترسي به اطلاعات طراحي اين راکت به سختي ميتوان محاسبه کرد که چه مقدار از جرم فضاپيما ممکن است از جو عبور کند. با اين وجود، با يک حساب سرانگشتي ميتوان پيشبيني کرد که ۲۰ تا ۴۰ درصد از جرم خشک اوليه به زمين برسد. او از نيويورک، مادريد، پکن و چند شهر ديگر به عنوان اصليترين شهرهاي در معرض خطر نام برده است.