دفع سنگ کلیه با نانوذرات آب لیمو
سیناپرس/ نتایج تحقیقات جدید نشان می دهد:نانوذرات موجود در آب لیمو، تشکیل سنگ کلیه را در موش های صحرایی کند کرد.
دانشمندان گزارش دادند: لیمو حاوی نانوذراتی است که وقتی به موش ها داده می شود، تشکیل سنگ را مسدود می کند.
هنگژی کیائو (Hongzhi Qiao) دانشمند داروسازی دانشگاه پزشکی چینی نانجینگ و پژوهشگر ارشد این مطالعات می گوید: نانوذرات موجود در لیمو ممکن است روزی راهی برای جلوگیری از سنگ کلیه در انسان ها ارائه دهند.
کیائو توضیح می دهد: آب لیمو یک درمان خانگی شناخته شده برای سنگ کلیه است که وقتی مواد معدنی متبلور شده و در داخل کلیه جمع شوند تشکیل می شود. این تودههای سنگی می توانند در مجرای ادراری به اطراف ضربه زده، بافتها را برش دهند و در نهایت از بدن خارج شوند.
محققان می گویند: این عارضه خیلی، خیلی دردناک است. بیماران ممکن است هنگام عبور سنگ احساس درد شدید در پشت، پهلو یا پایین شکم خود داشته باشند و مردم درد آن را بدتر از به دنیا آوردن نوزاد توصیف می کنند.
توماس چی (Thomas Chi) متخصص اورولوژی در دانشگاه کالیفرنیا و یکی دیگر از محققان می گوید اگرچه برخی داروها می توانند به درمان سنگ کلیه کمک کنند، اما بسیاری از افراد در نهایت به جراحی برای برداشتن آنها نیاز دارند. او می افزاید: مردم اغلب سنگ کلیه را به عنوان سنگریزه های ریز تصور می کنند، اما گاهی اوقات آنها مانند تخته سنگ حجیم می شوند.
کیائو در ادامه می گوید: به همین دلیل پیشگیری کلید اصلی مبارزه با این عارضه است. دانشمندان قبلا می دانستند که اسید سیتریک که به لیموها قدرت ترش بودن می دهد، ممکن است با اتصال به مواد معدنی سازنده سنگ، این کار را انجام دهد. به گزارش سیناپرس، کیائو می گوید: اما نوشیدن آب لیموترش برای بیماران چندان راحت نیست.
نتایج یک کارآزمایی بالینی نشان داد؛ بیماران مبتلا به سنگ کلیه با مصرف روزانه ۱۲۰ میلی لیتر یعنی حدود نیم فنجان آب لیمو مشکل داشتند. آب لیمو همچنین می تواند باعث بروز مشکلات دندانی شود چراکه مایع اسیدی دندان ها را می خورد.
بنابراین کیائو و همکارانش به دنبال مواد دیگری که مشتق شده از لیمو ولی خوش طعم تر هستند، بودند که ممکن است به جلوگیری از سنگ کلیه کمک کند. تیم او در داخل گیاهان خوراکی و دارویی مانند جینسنگ، گریپ فروت و قاصدک، نانوذرات وزیکول مانند که کیسه های کوچک پر از مولکول هایی از جمله چربی، پروتئین و دی ان ای دارند، پیدا کرده است.
این نانوذرات در آب لیمو نیز وجود دارد و تیم تحقیقاتی آنها را به موش هایی که ماده ای را مصرف کرده بودند که باعث رشد سنگ کلیه می شود، خوراند. کیائو و همکارانش دریافتند که این ذرات تشکیل سنگ را کند کردند.
این یافته نشان می دهد:این ذرات مانع از رشد کریستال های اگزالات کلسیم، به عنوان شایع ترین عامل ایجاد سنگ های کلیه می شوند. تحقیقات این تیم نشان داد که این ذرات همچنین می توانند سنگ ها را نرم کرده و آنها را کمتر چسبنده کنند.
چی در خاتمه می گوید: این کار جدید باور متعارف را در مورد نحوه عملکرد آب لیمو برای مبارزه با سنگ کلیه به چالش می کشد. او می گوید که استفاده از نانوذرات لیمو برای درمان افراد هنوز راه زیادی دارد، اما نتایج این مطالعات امیدوارکننده است.
شرح کامل این مطالعات و یافته های حاصل از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Nano Letters منتشر شده است.