نماد آخرین خبر

طبع من/ خواص «آرد جو» و مشتقاتش براي بدن

منبع
نمناک
بروزرسانی
طبع من/ خواص «آرد جو» و مشتقاتش براي بدن
نمناک/ خواص جو بسيار است . جو يکي از دانه هاي بسيار مفيد با فيبر بالا و داراي کلسيم قابل توجهي است. جو يکي از اولين دانه هاي کشت شده در تاريخ است که در نان بعضي غذاها، نوشابه ها و ديگر مواد وجود دارد جو همچنين يکي از دانه هاي پر مصرف در جهان است. جو گياهي است يک ساله که ارتفاع ساقه استوانه اي آن بسته به ارقام مختلفه از 100 ـ 40 سانتي متر فرق مي کند. جو به طور کلي در طب سنتي به سه صورت مختلف استعمال مي شود : 1) جوي کامل که دانه با سبوس روي آن باشد و فقط دنباله آن را کنده باشند. 2) جوي مقشر يا پوست گرفته که عملاً قسمتي از پوست آن گرفته شده است. 3) جوي سفيد کرده که تمام پوست و سبوس آن را گرفته و به صورت جوي سفيد درآمده باشد که در اصطلاح به آن جوي مرواريدي مي گويند. جوي کامل معمولاً براي تهيه غرغره ها به کار مي رودو در ساير موارد از جوي مقشر يا جوي کاملاً سفيد استفاده مي شود.غلات، منابع مهم فيبر در رژيم غذايي، ويتامين ها و مواد معدني هستند که در دانه هاي تصفيه شده و يا تصفيه نشده يافت مي شود. در اين بخش به بررسي خواص جو ف خواص آرد جو و خواص نان جو خواهيم پرداخت. خوردن دانه جو تشنگي را فرو مي نشاند. تب را برطرف مي کند و به عنوان مقوي و تونيک عمل مي کند. و مالت در هضم غذاهاي نشاسته اي خيلي کمک مي کند و براي کاهش ترشح شير کاربرد دارد. جو از نظر طبيعت طبق نظر حکماي سنتي سرد و خشک است و مواد مغذي آن از گندم کمتر است، ولي قابض و خشک کننده است. غليان صفرا و خون را تسکين مي دهد و تب هاي گرم و تب هاي سل را تقليل مي دهد. مضر مثانه است، از اين نظر بايد با روغن و انسيون خورده شود. جو زود هضم مي شود ، مولد خون صالح است و به اصطلاح خونساز است ولي معده را سست مي کند. طبق گزارش مرکز دانش MNT که انعکاس بخشي از مقالات فوايد غذاها را در بر مي گيرد، خوردن نصف فنجان جو 326 کالري، 11.5 گرم پروتئين، 2 گرم چربي، صفر گرم کلسترول، 68 گرم کربوهيدارت و 16 گرم فيبر در رژيم غذايي روزانه را تامين مي کند. آمار جالب اين است که مصرف نصف فنجان جو، 3 درصد از نيازهاي کلسيم روزانه، 18درصد از آهن، 40 درصد تيامين، 25 درصد ريبو فلاوين، 21 درصد نياسين، 15 درصد ويتامين B6 از فولات، 30درصد منيزيم، 25 درصد فسفر، 12 درصد پتاسيم، 17 درصد روي، 23 درصد مس، 50 درصد از سلنيوم و 90 درصد از نيازهاي منگنز بدن را بر آورده مي کند و همچنين بتا گلوکان که يک نوع فيبر است در جو يافت مي شود. جو ، به نظر مي رسد که از چند طريق در کاهش کلسترول مؤثر است. يکي اين است که شبيه داروهاي شيميايي ضد کلسترول بازار، در مکانيسم ساخت کلسترول در کبد دخالت کرده و کلسترول را کاهش مي دهد. محققان وزارت کشاورزي آمريکا در مرکز تحقيقات ماديسن سه ترکيب جداگانه در جو کشف کرده اند که قابليت کبد در ساختن کلسترول نوع LDL را مهار مي کند. بسياري از مطالعات نشان داده اند که مصرف روز افزون غذاهاي گياهي مثل جو خطر ابتلا به چاقي، ديابت، بيماريهاي قلبي و مرگ و مير را کاهش مي دهد و وزن را کاهش و موها را سالم و انرژي را افزايش مي دهد. جو براي سرد مزاجان مضر است از اين نظر بايد با شکر خورده شود. مواد شيميايي معروف به مهار کننده هاي پروتئاز که در دانه هاي گياهي از جمله در جو وجود دارند، عوامل موجب سرطان را در بستر روده ها سرکوب مي کنند و به اين دليل جو در رديف مواد ضد سزطان قرار دارد. مالت جو کمک به هضم غذا مي کندو مغذي است و سينه را نرم مي کند ، براي معالجه سوء هاضمه تجويز شده است. ماءالشعير سرد و تر است. مسکن حدت خون ، صفرا ، اخلاط سوخته و تب ها و امراض گرم است. حرارت باطني را تسکين مي دهد و حرارت کند و عطش مفرط را فرو مي نشاند و براي سل، زخم هاي ريه، ذات الجنب، سردرد گرم و امثال اينها نافع است. اگر ماءالشعير با نصف وزن جو آن ، خشخاش کوبيده مخلوط و مانند حريره شود، براي سردرد گرم مفيد است و با عناب ، سپستان ، انجير و پرسياوشان براي درد سينه و سرفه مجرب است. شيره جو که آن را کشک الشعير گويند سرد مايل به خشک است و غليظ تر از ماءالشعير است و براي اسهال صفراوي و مزاج هاي گرم مفيد است و غرغره با آن براي ورم گلو و درد گلو نافع است. سبوس مهم ترين راه درمان طبيعي يبوست به شمار مي رود. جلوگيري از يبوست نيز از بروز بواسير ، التهاب ديورتيکول (کيسه اي مدوربه اشکال و اندازه هاي مختلف است که در جدار داخلي روده ايجاد مي شود)، سرطان کولون، شقاق، فيستول، شکاف بافت معده و عفونت هاي دستگاه گوارش (که غالباً در ميان افراد مسن مشاهده مي گردد) پيشگيري مي کند. بر اساس پژوهش هاي مختلف ، سبوس غني ترين منبع غذايي فيبر و الياف گياهي محسوب مي شود. اين فيبر و الياف را که بيشتر مواد سلولزي و همي سلولزي مي باشد و مصرف آن موجب افزايش حجم مدفوع مي گردد. افزايش حجم مدفوع عامل اساسي مبارزه با يبوست و بيماري کولون و پيدايش سرطان کولون مي باشد. خواص آرد جو ضماد و آرد جو رادع است، ورم هاي سخت را تحليل مي برد، دمل هاي گرم را سر باز مي کند و به تنهايي و يا مخلوط با هم وزن آرد جو و تخم پنيرک، براي سل ، ذات الجنب ، ورم هاي زير بغل ، سينه ، پستان ، پشت گوش و ساير اعضا مفيد است و ضماد آن با ريوند چيني براي ورم هايي که حرارت آنها در کمال حدت نباشد ، بسيار نافع است و با سرکه براي ورم هاي صفراوي و مخملک مفيد است. اگر آرد جو نباشد ، جو مقشر را با آب و يا عصاره برگ هاي مناسب ساييده و استفاده کنيد. ضماد آرد جو با آب براي نقرس گرم و با آب گشنيز تازه براي تحليل خنازير و ورم هاي گرم سفت و ورم گلو نافع است. آب پخته جو با سرکه براي جرب و خارش و آب برگ کاهو و نظاير آن براي سردرد ، ورم چشم ، باد سرخ و محکم کردن عضو شکسته نافع است. خوردن آرد جو با شکر غذاي خوبي براي اطفال و مسکن عطش و التهاب است. در آزمايشاتي که انجام دادند به اين نتيجه رسيدند که هر چه بيشتر آرد جو را تصفيه کنند، يعني بيشتر سبوس آن گرفته شود اثر شفابخش آن کمتر مي شود. بهترين راه اين است که جو با سبوس کامل به صورت آرد يا بلغور جو مصرف شود. جو سفيد کرده که اغلب در فروشگاه ها عرضه مي شود، داراي آثار شفابخش کمتري به خصوص در رفع يبوست است. ولي به هر حال جو پوست کنده و بدن سبوس نيز از نظر مبارزه با بيماري هاي قلبي تا حدودي مفيد است. مهم ترين خواص نان جو در صورتي که نان جو کم نمک تهيه شود شامل جلوگيري از توليد چربي هاي زيان آور در خون، تنظيم فعاليت دستگاه گوارش، تعديل فشار خون، تحريک انسولين سازي در بدن و کاهش قند خون، پاکسازي ديواره هاي معده و روده از ذرات آلوده کننده، مقابله با رشد تومور در بدن، جلوگيري از چاقي، حفظ شادابي و زيبايي پوست به علت وجود ويتامينهاي گروه ب در آن و تقويت حافظه است. امروزه جو به دليل تاثيري که در پيشگيري، کنترل و درمان بيماري هاي غير واگير دارد، به عنوان «اکسير سلامت» نيز شناخته شده است. کاربرد جو در تهيه سوپ و غذاي تکميلي کودکان نيز بسيار مفيد است. نان جو به دليل وجود فيبر خود مقدار زيادي از آب بدن را جذب مي کند، بنابراين مايعات و آب فراواني بايد نوشيده شود. اين نان به دليل غني بودن از ويتامين هاي B به آرامش اعصاب کمک مي کند. نان جو ثقيل الهضم و سنگين است و نفاخ. اگر خمير آرد جو را بگذارند که ترش شود و در دوغ حل کنند و يک شب بگذارند بماند و بخورند براي تسکين غليان خون صفراوي ، تشنگي مفرط ، قي صفراوي، تب هاي گرم ، اسهال صفراوي و خارش بسيار مفيد است. نان جو در ايام روزه داري نان جو همچنين به دليل وجود کربوهيدرات هاي پيچيده مي تواند از بروز گرسنگي در ساعات روزه داري پيشگيري کند. بنابراين مصرف اين نان در زمان سحر توصيه مي شود. خواص مهم ديگر نان جو – کاهش کلسترول خون – جو نرمي استخوان کودکان را از بين مي‎برد. – جلوگيري از سفيدشدن مو جلوگيري مي‎کند. – جو براي کم خوني مفيد است. – جو نرمي استخوان کودکان را از بين مي‎برد. – براي رفع منافذ باز پوست و زيباشدن آن آرد و را با آب خيار خمير کرده به صورت ماسک روي صورت بگذاريد. – براي درمان زخم‎هاي بدخيم آرد جو را با زرده تخم‎مرغ مخلوط کرده روي زخم بماليد. – براي رفع ورم پستان آرد جو را با سرکه خمير نموده با روغن کرچک خمير کنيد به صورت ضماد بگذاريد اين ضماد براي ورم چشم و زير گلو نيز مفيد مي‎باشد. – مداومت در خورن جو و نان آن باعث لاغري مي‎شود. – براي رفع خارش‎هاي جلدي پوست آرد جو را در سرکه پخته بر پوست بمالند. طرز ساخت ماسک جو دو سر 2 قاشق چاي خوري بلغور جو دوسر را با 2 قاشق چاي خوري عسل مخلوط نموده و چند قطره روغن زيتون و مقداري آب تصفيه شده (براي رقيق نمودن آن) را به آن اضافه نماييد. مخلوط را به مدت 15 دقيقه روي صورت گذاشته و پس از آن با آب سرد بشوييد. ماسک زيبايي جو دو سر روشن کننده و شاداب کننده پوست شماست. هفته اي يکبار استفاده از اين ماسک را به شما توصيه ميکنيم.