نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
آشپزی من

غذاهاي سنتي بوشهر؛ خوشمزه هاي فوق العاده

منبع
نمناک
بروزرسانی
 غذاهاي سنتي بوشهر؛ خوشمزه هاي فوق العاده

نمناک/ مردم مهربان و دست و دلباز استان بوشهر، نيز همچون ساير مردمان کشورمان، رسم و رسوم مخصوص به خود را دارند که از نياکانشان به آنها ارث رسيده است که هر کدام از اين رسوم ياد آور خاطره اي ديرين مي باشد. غذاهايي که در اين استان تهيه ميشود مختص اين استان است و اغلب غذاهايي هم که طبخ مي شود مخصوص مناطق گرم و معتدل است.
استان زيباي بوشهر يکي از استانهاي توريست پذير مي باشد که به خاطر داشتن سواحل نيلگون، روستاهايي با بافت قديمي و مراکز و بازارهاي تجاري هر سال آغوش گرم خود را براي پذيرايي از مهمانان و توريستها باز مي کند علاوه بر جاذبه هاي توريستي غذاهاي سنتي و محلي نيز از ديگر عوامل جذب گردشگر و توريست به اين استان مي باشد انواع غذاهايي که در اين منطقه پخته مي شود ريشه در طبع گرم و مهماندوست اهالي اين استان زيبا دارد.
با مسافرت به اين استان زيبا از غذاها و خوراکي هاي خوشمزه اين استان بهره مند شويد و يک تجربه ي زيبا و شيرين براي خود و خانواده تان در دفتر خاطراتتان ثبت کنيد. با ما همراه باشيد تا با غذاهاي محلي استان بوشهر از دسرها و شيريني هاي خوشمزه گرفته تا غذاهاي اصيل اين منطقه آشنا شويد.

معرفي غذاهاي محلي، آش و دسرهاي استان بوشهر
کماچ

اين نان از خوشمزه ترين نان هاي استان بوشهر به شمار مي رود که ترکيبات آن با ساير نان هاي طبخ شده در شهر هاي مختلف متفاوت است. در گذشته کماچ را معمولاً بر سر سفره افطار قرار مي دادند اما متاسفانه امروز به تدريج در حال فاصله گرفتن از سفره هاي مردم استان بوشهر مي باشد. مواد تشکيل دهنده اين نان خوشمزه شکر، آرد، مايه خمير، تخم مرغ و آب مي باشد.

نان بل بل
نان محلي بل بل در برخي از مناطق استان بوشهر طرفداران بسيار زيادي دارد. اين نان با استفاده از خرما، آرد گندم، آب و انواع مختلفي مواد ديگر طبخ مي شود و جالب اينجاست که بدانيد طعم آن بستگي به سبزيجاتي دارد که وسط آن قرار مي گيرد، طعم بعضي ها تره اي و بعضي ها پيازي و جيکه اي مي باشد.

گرده
گرده يکي از نان هاي سنتي استان بوشهر به شمار مي رود که پاي ثابت سفره هاي مردم بوشهر مخصوصاً در وعده افطار مي باشد. نام اين نان در فهرست ملي ميراث فرهنگي ناملموس ثبت است. طبخ اين نان خوشمزه داخل تنور گلي انجام ميشود.
موادي همچون خرما، آرد گندم، آب و کنجد براي تهيه اين نان لذيذ نياز است. اين نان را به خاطر ترکيبات خاصي که دارد مي توان به تنهايي ميل کرد و هم در کنار غذاهاي ساده مثل شير و نيمرو سرو مي شود.
مسقطي
از جمله شيريني ها و حلواهاي معروف و خوشمزه جنوبي ها مخصوصاً استان بوشهر مي توان به مسقطي اشاره کرد اين شيريني طعم بسيار لذيذ و خوشمزه اي دارد. مشخصه اصلي اين شيريني غليظ و کشدار بودن آن است. مواد اوليه اي که در اين شيريني يا حلوا به کار مي رود، آب، شکر، گلاب، هل و زعفران، کره مغز پسته مي باشد.
پيشنهاد مي کنيم چنانچه سفري به اين استان داشتيد تا زماني که طعم بي نظير اين دسر را نچشيديد آنجا را ترک نکنيد. البته جالب است بدانيد تهيه اين خوشمزه زعفراني در بين مردم شيراز نيز رايج است و جزو شيريني هاي سنتي آنها به شمار مي رود.

بلاليت
دسر خوشمزه و معطر بلاليت با ريشه اصالتا هندي که از ترکيب ماکاروني يا ورمشيل، شکر، گلاب، روغن يا کره، آب، هل و زعفران به دست مي آيد زينت بخش سفره هاي مردم بندرعباس و بوشهر است.
بلاليت به عنوان يک دسر محلي در تمام مهماني هاي رسمي و غير رسمي گزينه بسيار مناسبي براي پذيرايي مهمانان مي باشد. در آيين و سنت ديرينه اين ديار در ايام عيد فطر و قربان به عنوان يک وعده اصلي يا در کنار تخم مرغ سرو مي شود.

نشا
نوعي دسر در استان بوشهر براي وعده افطار در ماه مبارک رمضان تدارک ديده مي شود که نشا نام دارد. اين دسر خوشمزه همچون شعله زرد، به رنگ زرد است و طعم بسيار فوق العاده اي دارد.
البته مواد اوليه آن نيز شبيه به موادي است که در شعله زرد به کار ميرود به خاطر همين طعم هر دوي آنها نسبتاً به همديگر نزديک مي باشد. براي اينکه اين دسر خوشمزه را تهيه کنيد به موادي همچون آب، شکر، نشاسته، گلاب زعفران نياز داريد.

لگيمات / لقيمات
لگيمات از دسته شيريني هاي سنتي و خوراکي سالم بوشهر مي باشد که قدمت بسيار بالايي دارد. اين شيريني بسيار خوشمزه و پرطرفدار از ترکيب آب، آرد، شيره خرما، تخم مرغ، مايه خمير و روغن به دست مي آيد. اين شيريني و غذا بدليل ترکيبات منحصر بفرد خود بسيار پرکالري و پرانرژي است و علاوه بر طعم بسيار خوشمزه خونساز هم به حساب مي آيد.

حلواي سَردَ بُندو
حلواي محلي خوشمزه و بسيار مقوي که در ميان مردمان استان بوشهر معروف است و با استفاده از لک (گندم) و خرما و البته روغن حيواني تهيه مي شود حلواي سَردَ بُندو نام دارد.
شما به جاي روغن حيواني مي توانيد در اين حلوا از کره محلي نيز استفاده کنيد. نکته جالبي که در اين ميان وجود دارد و شايد دانستن آن برايتان عجيب باشد آنهم اين است که در تهيه اين حلوا، دوغ نيز به کار برده مي شود.

حلواي انگشت پيچ
يکي از پيش غذاهاي خوشمزه و مجلسي استان بوشهر حلواي انگشت پيچ نام دارد که وقت و سليقه و همچنين حوصله بسيار زيادي براي تهيه نياز دارد. زماني که قليه ماهي خوراک اصلي باشد به خاطر اينکه طبع سردي دارد علاوه بر اينکه تند و تيز تهيه مي شود با اين حال در اکثر مواقع حلواي انگشت پيچ يا حلوا خرمايي در کنار آن سرو مي کنند تا مکمل هم باشند.

آش بوشهري
از خوراکي هاي ديگري که در بين مردمان بوشهر پرآوازه است و عطر و طعم بي نظيري دارد مي توان به آش بوشهري اشاره کرد. مشخصه اصلي اين آش غليظ و کشدار بودن آن است گويا بوشهري ها به اين نوع غذاها علاقه شديدي دارند.
اين آش سابقه طولاني دارد و جزو خوراکهاي بسيار قديمي اين استان به شمار مي رود. در گذشته اين آش با نام آش سبزي شناخته شده بود و در تهيه آن از موادي همچون لوبيا قرمز، گوشت، پياز، تره و شويد و ادويه جات به کار برده مي شود. ناگفته نماند اين آش تقريباً به شله مشهدي شباهت دارد و مثل آن طرز تهيه نسبتا سختي دارد.

سوپ ميگو
سوپ ميگو يکي از سريع ترين غذاهاي افطاري بوشهري ها است که مورد علاقه مردم اين منطقه مي باشد و درست کردن آن خيلي ساده و سريع است و در عين حال طعم بسيار خوشمزه اي دارد و از لحاظ ارزش غذايي از غذاهاي مقوي و سرشار از ويتامين به شمار مي رود.
در تهيه اين غذاي لذيذ موادي همچون ميگو، هويج نگيني خرد شده، پياز، سير، رب گوجه فرنگي به کار برده مي شود. با پختن اين سوپ خوشمزه يک افطاري سبکي براي خانواده خود مي توانيد داشته باشيد.

ميگو سوخاري
ميگو از جمله غذاهاي دريايي با ارزش غذايي بسيار بالاست که با توجه به طبع متفاوت انسان ها مي توان به شيوه هاي مختلف طبخ نمود. ميگو سوخاري يا همان ميگو پلو غذايي بسيار خوشمزه و پرطرفدار است که از ترکيب موادي همچون تخم مرغ، آرد سوخاري، جوش شيرين، زعفران و نمک با ميگو تهيه مي شود. ترکيب بدست آمده را در روغن سرخ نموده و با برنج و سبزيحات سرو مي کنند.

دمپختک ماهي
دمپخت ماهي از آن غذاهايي مي باشد که مطمئناً با يکبار خوردن آن، طعم بي نظيرش با روح و روانتان بازي مي کند. البته ناگفته نماند که بيشترين چيزي که در طعم غذا تاثير گذار است ماهي انتخابي آن مي باشد.
اين غذاي خوشمزه را با ماهي هايي همچون سرخو، هامور، سبيتي، سنگسر تهيه مي کنند اما پيشنهاد ما به شما استفاده از ماهي هامور مي باشد چرا که طعم فوق العاده اي به غذاي شما خواهد داد.
به غير از ماهي در پخت اين غذاي محلي خوشمزه از موادي همچون پياز، برنج، روغن، سير، کره، ادويه مخصوص بوشهر همچنين سبزيجات معطر به کار برده مي شود. ناگفته نماند که انتخاب تازه ترين و بهترين نوع اين مواد در طعم استثنايي اين غذا نقش ويژه اي دارد.

شکر پلو بوشهري
شکر پلو غذايي است که جنوبي ها و بطور خاص تر بوشهري ها با آن در مراسمات ضيافت يا عزاداري از مهمانان خود پذيرايي مي کنند. شکر پلوي بوشهري که در ديگر مناطق ايران مخصوصآ شيراز به شيرين پلو مشهور است، همانطور که از نامش پيداست طعم شيريني دارد که طبيعتا به مزاج خيلي از بوشهري ها خوش نمي آيد اما بر عکس يکي از غذاهاي مورد علاقه شيرازي ها مي باشد.
تدبير بوشهري ها در اين هنگام استفاده از قيمه بوشهري با طعم ترش و شور در کنار شکر پلو است. شکرپلو را بوشهري ها با خلال پسته تزيين مي کنند و در تهيه آن از شکر، برنج و زعفران بکار مي برند.

ته انداز مرغ و بادمجان
از غذاهاي بسيار خوشمزه که در بوشهر طبخ مي شود و زينت بخش سفره هاي مردمان بوشهر مي باشد مي توان به ته انداز مرغ و بادمجان اشاره کرد. البته ناگفته نماند که بوشهري ها به طور جداگانه هم ته انداز مرغ دارند و هم ته انداز بادمجان. و شايد از ترکيب همين دو غذا و الهام گرفتن از آن ها، ته انداز مرغ و بادمجان را نيز درست مي کنند.
اگر علاقه مند به بادمجان هستيد پيشنهاد مي کنيم براي يکبار هم که شده اين غذاي لذيذ را امتحان کنيد. محتوياتي که علاوه بر مرغ و بادمجان در داخل اين غذا به کار برده شده است شامل پياز، برنج، فلفل، پودر ليمو عماني، نمک و زعفران مي باشد.

دوقوس ماهي
دوقوس ماهي يکي ديگر از غذاهاي محلي استان بوشهر و بندر ديلم محسوب مي شود. اين غذا در ميان ديلمي ها با بهترين ماهي هاي جنوبي که يکي از آن ها ماهي حلواي سفيد نام دارد تهيه مي شود. البته مي توان با فيله ماهي هاي بدون استخوان و ماهي شير نيز آن را طبخ کرد.
جالب است بدانيد که به دليل کيفيت و قيمت بالايي که ماهي حلواي سفيد دارد، به زبان محلي نام "زبيدي" به آن داده اند. اين غذاي خوشمزه با توجه به ذائقه مردم جنوب با طعم بسيار تندي طبخ ميشود.

ميگو پلو
يکي ديگر از غذاهاي معروف محلي که در سراسر اين استان طرفداران بيشماري دارد ميگوپلو است. اين غذاي خوشمزه طبق ذائقه اي که جنوبي ها دارد با طعم بسيار تندي طبخ مي شود البته اين مولفه بستگي به خودتان دارد و مي توانيد ميزان تندي آن را بر حسب ميل خودتان تنظيم نماييد.
ميگو پلو بوشهري يک تفاوت اساسي با ميگو پلويي که در سراسر کشور تهيه مي شود دارد آن هم در استفاده از تمر هندي است که طعم بسيار خاصي به آن مي دهد. همانطور که ميدانيد ميگو به خاطر ارزش غذايي بالايي که دارد طرفداران بسيار زيادي مخصوصاً در بين جنوبي ها به خود اختصاص داده است. اين ماده غذايي پرخاصيت مي تواند جايگزين بسيار خوبي براي گوشت قرمز باشد.

قيمه بوشهري
ممکن است با شنيدن قيمه بوشهري فکرتان به سمت قيمه هاي معمولي کشيده شود اما بايد بدانيد که تفاوت زيادي بين اين غذا با قيمه هاي ديگر وجود دارد.
اصلي ترين تفاوت به له کردن گوشت مربوط ميشود البته مزه اش نيز متفاوت است. در اين غذا ابتدا گوشت را با گوشت کوب له مي کنند به طوري که پس از اينکه غذا پخته شد زماني که قاشق را داخل آن بزنيد کشدار بودن آن را کاملاً حس خواهيد کرد.
اين غذا به شوري و ترشي مي زند، از مواد اوليه اي که در تهيه آن به کار برده مي شود مي توان به سيب زميني، لپه، زردچوبه، دارچين، گرد ليمو اماني، رب گوجه فرنگي، پياز، گوشت قرمز زعفران و نمک اشاره کرد. ناگفته نماند معمولآ اين غذا را همراه با شکر پلو سرو مي کنند.

دمي لخلاخ
لخلاخ برگرفته از کلمه عربي «لخلخه» مي باشد که به معناي بوي خوش است. اين غذا بيشتر در سواحل عربي خليج فارس جا افتاده است. معمولآ مردم اين استان با استفاده از ماهي هاي سنگسر، هامور، سرخو و سبيتي اين دمي را درست مي کنند.
علاوه بر ماهي در تهيه اين غذا موادي همچون برنج، کره يا روغن، ادويه جات و شويد به کار برده مي شود. ناگفته نماند که در کنار شويد مي توان مقدار کمي گشنيز و شنبليله نيز در اين غذا به کار برد. اين پلو محبوبيت بسيار زيادي در بين مردم بوشهر دارد.

مجبوس
يک غذاي خوشمزه عربي و بسيار لذيذ که در جنوب ايران بوشهر و خوزستان با نام هواري شناخته مي شود. مجبوس از انواع پلوي قاطي و مخلوط است و با مرغ ماهي ميگو و گوشت سرو مي شود. اين غذاي پلويي، غذاي ملي عربستان است و در تمام کشورهاي حاشيه خليج فارس رونق دارد.
به اين غذاي خوشمزه لبناني ها و حتي عربستاني ها "کبسه" مي گويند. مجبوس را هرگونه و هر نوع، در همه جا يه يک شيوه طبخ مي کنند. عضو اصلي و بارز اين غذا ادويه مجبوس است. هواري يا مجبوس در ايران با ميگو و ماهي پخت مي شود که به آن هواري ميگو يا هواري ماهي گفته مي شود.

مُي شور (ماهي شور)
در گذشته که هنوز تکنولوژي به آن صورت پيشرفتي نداشت با انواع و اقسام راه ها اقدام به نگهداري مواد غذايي مي کردند ، يا آنها را خشک مي کردند و يا در نمک مي خواباندند. در نمک خواباندن ماهي نيز شيوه اي مثل کنسرو سازي مي باشد که در صورت نبوده دستگاه هاي منجمد سازي انجام مي شده است و البته از لحاظ اقتصادي نيز مقرون به صرفه بوده است.
چرا که هم قيمت پاييني دارد و هم مواد شيميايي نگهدارنده داخل آن استفاده نشده است. تهيه ماهي شور از جمله غذاهاي سنتي اين منطقه به شمار مي رود که بيشتر در سواحل طبخ مي شود و از آنجايي که قدمت بسيار بالايي دارد نشان دهنده فرهنگ ديرينه ساحل نشينان مي باشد.
اين ماهي به خاطر اين که طعم بسيار شوري دارد بايستي تقريباً 5 الي 6 ساعت داخل آب بماند و به طور مرتب آب آن تعويض شود تا شوري آن به خوبي گرفته شود. ناگفته نماند شما مي توانيد ما هيچ رو زد کنار برنج نيز کنيد که در اين صورت عنوان شور ماهي پلو به خود ميگيرد.

هريسه
از پرطرفدارترين خوراک هاي شهرهاي جنوبي ايران بالاخص استان بوشهر که بسيار قديمي نيز هست، هريسه نام دارد. در لغت هريسه به اين معنا است که خوراکي در نتيجه پخت غلات و يا حبوبات به همراه شير يا آب مي باشد البته ناگفته نماند که گاهي اوقات به آن شکر يا گوشت اضافه مي شده است. اين خوراک لذيذ مراحل پخت کم و آساني دارد اما براي اينکه به يک نتيجه عالي و مطلوبي برسيد نياز به کمي حوصله و صبوري داريد.
در تهيه اين غذا موادي همچون گوشت گوساله، گندم پوست کنده يا بلغور، دارچين، نمک و زردچوبه به کار مي رود البته اين نکته را نيز متذکر شويم که براي اين غذا يک سس نيز تهيه مي شود که با استفاده از آرد گندم، آب، شکر، آبليمو، دارچين و زردچوبه به دست مي آيد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره