تبيان/ مهريه يا به شکل کهنتر آن، کابين به مالي گفته ميشود که مرد در هنگام وقوع عقد نکاح به همسر خود ميپردازد يا مکلف به پرداختِ آن ميشود. در آموزههاي ديني براي مهريه، مقدار معيني تعيين نشدهاست، بلکه اين امر به توافق زن و مرد بستگي دارد.
مرد به هنگام اجراي صيغه نکاح، چيزي را به همسرش تقديم ميکند که در اصطلاح «مهريه» يا صداق ناميده ميشود. اين هديه و بخشش که از طرف مرد انجام ميشود، امروزه به هدف پايبندي به لوازم زندگي مشترک و ارتباط زناشويي يا ضامني براي حق طلاق زن است. در آموزههاي ديني براي مهريه، مقدار معيني تعيين نشدهاست، بلکه اين امر به توافق زن و مرد بستگي دارد. همچنين در نوع مهريه نيز محدوديتي وجود ندارد و هر چيزي که ارزش اقتصادي واجتماعي داشته باشد، ميتواند مهريه قرار گيرد؛ همانند طلا، نقره، املاک، پولهاي رايج، لوازم زندگي و حتي آموزش قرآن يا آموزش مهارتي ويژه.
بنابراين تا 110 سکه قابل وصول است و در صورت اعسار زوج، قانون او را مجاب به پرداخت بيش از 110 سکه نميکند. باتوجه به بخشنامه رئيس قوه قضاييه براي عدم حبس زندانيان اين بخشنامه و اين قانون در جهت کاهش جمعيت کيفري زندانها صورت گرفته است و با اجرايي شدن اين بخشنامه 5000 زنداني از زندان آزاد شدهاند و اين مهم روند بهبودي در دستگاه قضا داشته است.
طبق اين قانون، مهريه زنان هرچقدر باشد مرد مکلف به پرداخت 110سکه است و باقي مهريه درصورتي قابل وصول است که زوج بتواند ثابت کند همسرش ملاعت مالي دارد و اگر مالي از زوج شناسايي نشد طبق ماده 2 نحوه اجراي محکوميتهاي مالي عمل ميشود و اگر مرد اثبات کند که توان پرداخت ندارد، مهريه همان 1100سکه خواهد بود.
در پرداخت مهريه مازاد بر 110 سکه، حکم جلب صادر نميشود و در صورت استطاعت مالي زوج اموال وي توقيف خواهد شد و مطابق اين لايحه تا 110 سکه طلا از مهريه تعيين شده ضمانت اجرايي براي اعمال ماده دو نحوه اجراي محکوميت هاي مالي را دارد، يعني زوجه ميتواند در صورت پرداخت نکردن مهريه تا اين ميزان با اعمال ماده 22، حکم جلب زوج را بگيرد.
منابع: گروه وکلاي ايران
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار